Ολλανδία: Ο Ρούτε συνεχίζει τις προσπάθειες σχηματισμού κυβέρνησης αφού ξεπέρασε την πρόταση δυσπιστίας

Ολλανδία: Ο Ρούτε συνεχίζει τις προσπάθειες σχηματισμού κυβέρνησης αφού ξεπέρασε την πρόταση δυσπιστίας

Οι πιθανότητες του απερχόμενου πρωθυπουργού της Ολλανδίας Μαρκ Ρούτε να καταφέρει να σχηματίσει νέα κυβέρνηση υπέστησαν πλήγμα σήμερα, μετά την πρόταση δυσπιστίας που κατέθεσε στο κοινοβούλιο η αντιπολίτευσης εναντίον του επειδή “δεν είπε την αλήθεια”.

Οι βουλευτές της αντιπολίτευσης ζητούσαν στην πρόταση που κατέθεσαν ένας νέος ανεξάρτητος ερευνητής να αναλάβει τις διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης μετά τις εκλογές της 17ης Μαρτίου, στις οποίες το Λαϊκό Κόμμα για την Ελευθερία και τη Δημοκρατία (VVD) του Ρούτε κέρδισε τις περισσότερες έδρες.

Ο Ρούτε ξεπέρασε την ψήφο δυσπιστίας και κατά συνέπεια θα συνεχίσει τις προσπάθειές του να σχηματίσει κυβέρνηση.

“Το κοινοβούλιο μου έστειλε ένα σοβαρό μήνυμα και θα κάνω ό,τι καλυτερο μπορώ για να κερδίσω και πάλι την εμπιστοσύνη του”, δήλωσε ο Ολλανδός πρωθυπουργός στους δημοσιογράφους μετά την ψηφοφορία.

Ο σχηματισμός της νέας κυβέρνησης καθυστέρησε αρκετές εβδομάδες λόγω της υπόθεσης αυτής και δεν είναι πλέον ξεκάθαρο αν ο Ρούτε θα έχει τον σεβασμό που χρειάζεται για να σχηματίσει τέταρτη κυβέρνηση.

Η κρίση οξύνθηκε την Πέμπτη αφού ο Ρούτε παραδέχθηκε ότι συζήτησε ιδιωτικά τη θέση που θα πρέπει να δοθεί σε εξέχον στέλεχος του κοινοβουλίου που επέκρινε την προηγούμενη κυβέρνησή του. Αρχικά ο Ολλανδός πρωθυπουργός είχε δηλώσει ότι δεν είχε τέτοιου είδους συζητήσεις, όμως ήρθαν στο φως της δημοσιότητας σημειώσεις που αποδείκνυαν το αντίθετο,

“Το μόνο πράγμα που μπορώ να κάνω εδώ είναι να πω από τα βάθη της καρδιάς μου (…) ότι δεν είπα ποτέ ψέματα”, δήλωσε χθες ο Ρούτε στο κοινοβούλιο.

Ο 54χρονος πρωθυπουργός, που βρίσκεται στο θώκο περισσότερα από 10 χρόνια, αναφέρθηκε στη μέχρι τώρα πορεία του και δήλωσε ότι ελπίζει να μπορέσει να συνεχίσει να ηγείται της χώρας.

Οι συζητήσεις για τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης στην Ολλανδία ανεστάλησαν αιφνιδιαστικά στις 25 Μαρτίου όταν μία από τους βασικούς διαπραγματευτές κατά λάθος αποκάλυψε ένα ευαίσθητο έγγραφο σε έναν φωτογράφο: το κρατούσε σε εμφανή θέση την ώρα που έβγαινε από το κοινοβούλιο βιαστικά, αφού έμαθε ότι είναι θετική στην covid-19.

Στο έγγραφο αναφερόταν ότι οι διαπραγματευτές συζητούσαν μια θέση “αλλού” για τον δημοφιλή βουλευτή Πίτερ Ομτζίγκτ, ένα εξέχον στέλεχος των Χριστιανοδημοκρατών, ο οποίος επέκρινε την προηγούμενη κυβέρνηση Ρούτε. Η λέξη “αλλού” ερμηνεύθηκε ως εκτός κοινοβουλίου ή και εκτός Ολλανδίας.

Ο Ομτζίγκτ δήλωσε ότι ο υπαινιγμός ότι θα πρέπει να απομακρυνθεί αποτελεί “προσβολή για τους Ολλανδούς ψηφοφόρους”.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter