Ολυμπιακός: Πρώτη φορά αντιμέτωπος με Γεωργιανούς και Αζέρους

Ολυμπιακός: Πρώτη φορά αντιμέτωπος με Γεωργιανούς και Αζέρους

Είτε ο Ολυμπιακός αντιμετωπίσει την Ντιναμό Τιφλίδας από την Γεωργία, είτε τη Νέφτσι Μπακού από το Αζερμπαϊτζάν στον β’ προκριματικό γύρο του Champions League, θα είναι η πρώτη φορά στην ιστορία του που θα βρεθεί αντιμέτωπος με Γεωργιανούς ή Αζέρους…

Η Ντιναμό Τιφλίδας ιδρύθηκε το 1925 και μετείχε στο πρωτάθλημα της –τότε- Σοβιετικής Ενωσης το οποίο είχε κατακτήσει δύο φορές και άλλες δύο το Κύπελλο. Το 1981 κατάκτησε το Κύπελλο Κυπελλούχων Ευρώπης νικώντας στον τελικό την ανατολικογερμανική Καρλ Τσάις Ιένα με 2-1.

Από το 1990 η Γεωργία ανεξαρτητοποιήθηκε κι έφτιαξε το δικό της πρωτάθλημα, με την Ντιναμό να το έχει κατακτήσει 19 φορές. Εχει πάρει ακόμη 13 Κύπελλα και 8 Σούπερ Καπ Γεωργίας.

Εδρα της Ντιναμό είναι το «Boris Paichadze Dinamo Arena» και είναι το μεγαλύτερο γήπεδο της χώρας που χτίστηκε το 1976. Ανακαινίστηκε το 2006 και φιλοξενεί 54.549 φιλάθλους. Το 2015 διεξήχθη εκεί το ευρωπαϊκό Super Cup ανάμεσα στην Μπαρτσελόνα και την Σεβίλλη (5-4 στην παράταση).

Η Ντιναμό βρίσκεται αυτή τη στιγμή μετά από 17 αγωνιστικές στη κορυφή του πρωταθλήματος Γεωργίας, ισόβαθμη με την Ντιναμό Μπατούμι. Πρόκειται για μία ομάδα που πέρσι στα προκριματικά του Champions League είχε αποκλειστεί από τα Τίρανα και στη συνέχεια για το Europa League είχε συντριβεί… 6-1 από ομάδα των Νήσων Φερόε!

«Διπλό ημίχρονο – άσο τελικό»

Η Ντιναμό έχει αντιμετωπίσει πέντε φορές ελληνικές ομάδες. Αρχικά απέκλεισε την Καστοριά τη σεζόν 1980-81 στον α’ γύρο του Κυπέλλου Κυπελλούχων, με 2-0 και 0-0. Το 2004-05 στους ομίλους του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ (μονά παιχνίδια) είχε ηττηθεί στη Νέα Σμύρνη 5-2 από τον Πανιώνιο αν και είχε προηγηθεί 2-0 σε ένα ματς που προκάλεσε την έρευνα της ΟΥΕΦΑ και πρόκειται για ένα από τα ελάχιστα ματς στην ιστορία του Ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου που o πρώην πρόεδρος της UEFA Λέναρντ Γιόχανσον το χαρακτήρισε «στημένο».

Παίχτηκαν στο παράνομο στοίχημα 5 εκατ. δολάρια σε αυτό το παιχνίδι, κυρίως στο 7+ γκολ, με «διπλό ημίχρονο και άσο τελικό», ποντάρισμα που έμελε να γίνει… ειρωνικό σύνθημα στα χείλη των φιλάθλων. Στο εδώλιο κάθισε ο Κροάτης Άντε Σάπινα ο οποίος καταδικάστηκε μετά από 14 χρόνια σε κάθειρξη 16 ετών από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων της Αθήνας, κατηγορούμενος για τρία κακουργήματα. Στο Εφετείο η ποινή έπεσε στα 5,5 χρόνια φυλάκισης.

Ο Άντε Σάπινα, είχε καταδικαστεί και στη Γερμανία ως εγκέφαλος διεθνούς κυκλώματος παράνομου στοιχηματισμού και είχε καταδικαστεί το Νοέμβριο του 2005, σε φυλάκιση 2 ετών και 11 μηνών. Το Νοέμβριο του 2009 συνελήφθη στο Μπόχουμ, στη Γερμανία, για στήσιμο αγώνων, ενώ στις 15 Απριλίου 2011 καταδικάστηκε σε 5,5 χρόνια κάθειρξη, μετά την ομολογία του για εμπλοκή σε 20 στημένους αγώνες στην Ευρώπη.

Σύμφωνα με τα όσα είχαν γίνει γνωστά στη δίκη, ο στενός συνεργάτης του Σάπινα, φυγόδικος Ντάνιελ Ματάνοβιτς, το Δεκέμβριο του 2004, δυο μέρες μετά από τη λήξη του αγώνα Πανιωνίου – Ντιναμό Τιφλίδας, εισέπραξε από το παράνομο στοίχημα 2 εκατ. ευρώ!

Τη σεζόν 2008-09 η Ντιναμό Τιφλίδας στον β’ προκριματικό του Τσάμπιονς Λιγκ αποκλείστηκε από τον Παναθηναϊκό με 0-0 και 0-3. Τη σεζόν 2011-12 στα πλέι οφ του Γιουρόπα Λιγκ αποκλείστηκε από την ΑΕΚ με 1-1 και 0-1. Και τέλος το 2016-17 στα πλέι οφ του Γιουρόπα Λιγκ έπαιξε με τον ΠΑΟΚ και ο «δικέφαλος» νίκησε και στα δύο ματς με 3-0 εκτός και 2-0 εντός.

Η Νέφτσι

Η Νέφτσι Μπακού κατέκτησε φέτος το 9ο πρωτάθλημα της ιστορίας της και το πρώτο μετά το 2013. Το 2014 πανηγύρισε την κατάκτηση του 6ου Κυπέλλου της ιστορίας της. Η Νέφτσι αγωνίζεται στο γήπεδο «Eighth Kilometer District Stadium» και προπονητής της είναι ο Φίτζουλι Μαμέντοφ. Πέρσι αντιμετώπισε σε μόνο ματς στην έδρα της, την Γαλατασαράι στα προκριματικά του Europa League κι έχασε 3-1.

Τα ζευγάρια του β’ προκριματικού γύρου του Champions League:

 

ΜΟΝΟΠΑΤΙ ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΩΝ

Ομόνοια – Ντιναμό Ζάγκρεμπ ή Βαλούρ

Γιουνγκ Μπόις – Σλόβαν Μπρατισλάβας ή Σάμροκ Ρόβερς

Ολυμπιακός – Ντιναμό Τιφλίδας ή Νέφτσι Μπακού

 

ΜΟΝΟΠΑΤΙ ΜΗ ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΩΝ

Ραπίντ Βιέννης – Σπάρτα Πράγας

Σέλτικ – Μίντιλαντ

Αϊντχόφεν – Γαλατασαράι

 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter