Ο διεθνής Τύπος στο documentonews.gr: Η Εuropean Super League, οι αντιδράσεις και η δίκη του Φλόιντ

Ο διεθνής Τύπος στο documentonews.gr: Η Εuropean Super League, οι αντιδράσεις και η δίκη του Φλόιντ

Πρώτο θέμα πανευρωπαϊκά είναι η δημιουργία της ξεχωριστής λίγκας από 12 μεγάλες ομάδες και οι αντιδράσεις που ξεσηκώνει σε οπαδούς και επισήμους.

Η El País γράφει: «Η Super League συγκρούεται με τις ομοσπονδίες και τις κυβερνήσεις». Η UEFA απειλεί να αποκλείσει τις ομάδες από το Champions League «το συντομότερο δυνατόν» – Μακρόν, Τζόνσον και Ευρωπαϊκή Επιτροπή καταδικάζουν την κίνηση. Η El Mundo: «Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις ορθώνονται απέναντι στις πλούσιες ομάδες». Το υπερ-πρωτάθλημα στο οποίο ηγείται ο πρόεδρος της Ρεάλ Μαδρίτης, Φλορεντίνο Πέρεθ, εξαφανίζει τις αθλητικές αξίες και μοιράζει 7 δισεκατομμύρια ευρώ στους συμμετέχοντες.

Στην Ιταλία η La Repubblica γράφει: «Η Ευρώπη στον πόλεμο του ποδοσφαίρου». Η επιτροπή της Serie A ζητά τον αποκλεισμό των Γιουβέντους, Ίντερ και Μίλαν από το ιταλικό πρωτάθλημα. Η La Stampa: «Η Super League έκανε την μπάλα να εκραγεί». Ο Ντράγκι ενώνει τη φωνή του με εκείνες του Μακρόν και του Τζόνσον στην αντίθεση για το πρωτάθλημα αυτό. Από την άλλη πλευρά, ο πρόεδρος της Γιουβέντους, Αντρέα Ανιέλι, λέει ότι θα προχωρήσει το σχέδιο.

Σε διαφορετικό μήκος κύματος, η Il Messaggero έχει κύριο τίτλο: «Θα ανοίξουν όποια σχολεία μπορούν». Υπεύθυνοι για το ποσοστό των μαθητών που θα επιστρέψουν στις τάξεις θα είναι οι υγειονομικοί υπεύθυνοι κάθε περιφέρειας. Και η Corriere de la Sera: «Το σόου του Γκρίλο για τον γιό του: ‘είναι αθώος, συλλάβετε εμένα’». Ο Μπέπε Γκρίλο σε βίντεο στο ιστολόγιό του, υποστηρίζει ότι ο γιός του Τσίρο, που κατηγορείται για σεξουαλική κακοποίηση, δεν έχει διαπράξει τίποτα αξιόποινο.

Στη Βρετανία στο χορό των επικρίσεων των μεγάλων 6, όπως λέγονται οι δημοφιλέστερες ομάδες του νησιού, μπήκε και μια βασιλική φωνή. Η Daily Telegraph γράφει: «Δούκας: μοιράζομαι τους φόβους των οπαδών για το ποδόσφαιρο». Ο πρίγκιπας Γουίλιαμ παίρνει μέρος στην καταδίκη της ευρωπαϊκής Super League. Ο υπουργός Πολιτισμού, Όλιβερ Ντάουντεν απειλεί με κυρώσεις τις ομάδες που συμφώνησαν. Για το ίδιο ζήτημα, οι Times γράφουν: «Ο πρίγκιπας παίρνει μέρος στην αντίδραση για την ποδοσφαιρική Super League». Υπουργοί απειλούν να μπλοκάρουν το νέο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα. Ο Guardian: «Η κυβέρνηση παίρνει μέρος στις επιθέσεις για το αποσχιστικό ποδοσφαιρικό σχέδιο». Οι φίλαθλοι των ομάδων έχουν εκφραστεί αρνητικά για αυτή την κίνηση των διοικήσεων των αγαπημένων τους ομάδων. Και ο Independent, με το βλέμμα στην άλλη όχθη του Ατλαντικού: «Καθώς η δίκη πλησιάζει στο τέλος της, ο αδερφός του Τζορτζ Φλόιντ έχει ένα μήνυμα για την Αμερική». Ο Τέρενς Φλόιντ λέει ότι μια ετυμηγορία για ενοχή μπορεί να είναι «μια σπίθα ελπίδας» καθώς η πολύμηνη διαδικασία πλησιάζει στο τέλος της.

Στις ΗΠΑ, όπου το ποδόσφαιρο δεν είναι το δημοφιλέστερο άθλημα, ο Τύπος επικεντρώνεται στην σημαντική δίκη για τη δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ. Η Wall Street Journal γράφει: «Η υπόθεση του Σόβιν πηγαίνει στους ενόρκους μετά την συνεδρίαση με τις καταληκτικές αγορεύσεις». Την Δευτέρα ξεκίνησε η εξέταση της υπόθεσης από τους ενόρκους μετά τις τελευταίες αγορεύσεις του βοηθού γενικού εισαγγελέα Στιβ Σλάιχερ και της υπεράσπισης από τον Έρικ Νέλσον. Στη Washington Post διαβάζουμε: «Οι ένορκοι της δίκης Σόβιν ξεκινούν τις διαβουλεύσεις τους». Η χώρα προετοιμάζεται για την ετυμηγορία. Και οι New York Times για το ίδιο θέμα: «Η δίκη του Σόβιν πηγαίνει στους ενόρκους και εστιάζει στο επίμαχο βίντεο». Άγχος στην Μινεάπολις καθώς η δίκη βαίνει προς την ολοκλήρωσή της, με κύριο θέμα το βίντεο του θανάτου του Φλόιντ. Οι Financial Times σε τόνο ευρωπαϊκό: «Τα ποδοσφαιρικά σωματεία που θα συμμετάσχουν στην Super League θα ‘καθαρίσουν’ €200-300 εκατομμύρια σαν ‘μπόνους καλωσορίσματος’». Μέγας χορηγός του υπερ-πρωταθλήματος είναι η αμερικανική τράπεζα JP Morgan.

Στη Γερμανία οι Πράσινοι αποφάσισαν για την υποψήφια καγκελάριο, στην Ένωση ακόμα όχι. Η Frankfurter Allgemeine Zeitung γράφει σχετικά: «Ο Ζέντερ αφήνει την CDU να αποφασίσει για την υποψηφιότητα για την καγκελαρία». Ο επικεφαλής της CSU Μάρκους Ζέντερ δήλωσε ότι θα σεβαστεί οποιαδήποτε απόφαση βγάλει η εκτελεστική επιτροπή της Ένωσης, ενώ ο Λάσετ καλεί για ειδική συνεδρίαση. Η Süddeutsche Zeitung έχει τίτλο: «Η Μπάερμποκ θέλει να γίνει Καγκελάριος». Οι Πράσινοι επέλεξαν την μία εκ των συμπρόεδρών τους, Ανναλένα Μπάερμποκ, για υποψήφια καγκελάριο στις ομοσπονδιακές εκλογές το φθινόπωρο. Η Ένωση τη θεωρεί την πιο σημαντική αντίπαλο, ενώ το AfD της καταλογίζει «οικο-σοσιαλισμό». Και η Die Welt: «Η κυβέρνηση θέλει να αφήσει τους πολίτες λίγο περισσότερο το απόγευμα». Ο κυβερνητικός συνασπισμός βρίσκει ένα συμβιβασμό για τη διαφωνία σχετικά με το νόμο προστασίας από λοιμώξεις: απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 10 μ.μ., τα σχολεία θα πρέπει να κλείσουν αν υπάρχουν 165 κρούσματα ανά 100 χιλιάδες άτομα.

Στη Γαλλία η Le Monde γράφει: «Εμβόλια: η γαλλική βιομηχανία μένει πίσω». Η Γαλλία δυσκολεύεται να αναπτύξει το δικό της εμβόλιο μετά την αποτυχία της Sanofi, ενώ η Valneva προτιμά την παραγωγή στη Βρετανία που έχει περισσότερη ελευθερία κινήσεων. Η Le Figaro: «Η Ευρώπη στοιχηματίζει στα εμβόλια για να αντιμετωπίσει τις μεταλλάξεις». Σε συνέντευξη του στην εφημερίδα ο ευρωπαίος επίτροπος Τιερύ Μπρετόν διαβεβαιώνει ότι το 70% των ευρωπαίων θα είναι εμβολιασμένο μέχρι το καλοκαίρι, κερδίζοντας τον αγώνα ενάντια στις μεταλλάξεις. Η Libération γράφει σκωπτικά: «Ο μικρός Νικολά». Αστυνομία, φυλακές, ναρκωτικά: ο Μακρόν χρησιμοποιεί την ρητορική του Νικολά Σαρκοζύ για να χαϊδέψει τα αυτιά της δεξιάς. Και τέλος η Humanité σχολιάζει καυστικά την δημιουργία της Super League: «Το ανώτατο στάδιο της ποδοσφαιρικής επιχειρηματικότητας», γράφοντας ότι οι μεγάλες ομάδες θέλουν να φτιάξουν ένα κλειστό κύκλο αποκλειστικά για τους πιο πλούσιους.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter