Ο διεθνής Τύπος στο documentonews.gr: Νέοι κλιματικοί στόχοι για την ΕΕ – «Μαϊμού» εμβόλια της Pfizer σε Μεξικό, Πολωνία

Ο διεθνής Τύπος στο documentonews.gr: Νέοι κλιματικοί στόχοι για την ΕΕ – «Μαϊμού» εμβόλια της Pfizer σε Μεξικό, Πολωνία

Ο γύρος του κόσμου μέσα από τα πρωτοσέλιδα ευρωπαϊκών και αμερικανικών εφημερίδων της 22ας Απριλίου.

Ξεκινάμε από την Γερμανία όπου η Süddeutsche Zeitung γράφει για τη συμφωνία της ΕΕ για το κλίμα: «Πιο αυστηροί κλιματικοί στόχοι για την ΕΕ». Παρά τους φιλόδοξους στόχους, περιβαλλοντικές οργανώσεις εκφράζουν την απογοήτευσή τους, ενώ οικονομικοί παράγοντες προειδοποιούν για υπερφόρτωση. Η Frankfurter Allgemeine Zeitung για το ίδιο θέμα, έχει τίτλο: «Ευρωπαϊκή Ένωση και ΗΠΑ ανακοινώνουν νέους κλιματικούς στόχους». Οι Ευρωπαίοι θέλουν να μειώσουν 55% τις εκπομπές CO2 μέχρι το 2030, ενώ σήμερα ο αμερικανός πρόεδρος αναμένεται να ανακοινώσει τους στόχους των ΗΠΑ.

Σε διαφορετικό μήκος κύματος η Die Welt: «Το φρένο έκτακτης ανάγκης για τον κορονοϊό έρχεται – μια συνταγματική μήνυση έρχεται επίσης». Για πρώτη φορά, τα τοπικά κοινοβούλια υιοθετούν ομοιόμορφους κανόνες εθνικής εμβέλειας ενάντια στην πανδημία. Ο υπουργός Υγείας Γενς Σπαν χαρακτήρισε τις αλλαγές «πρέπουσες και αναλογικές». Το Ελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα όμως θέλει να προσβάλλει τη συνταγματικότητά τους.

Στις ΗΠΑ ανησυχίες προκαλεί η είδηση για ψεύτικα εμβόλια σε δύο χώρες. Η Wall Street Journal γράφει σχετικά: «Η Pfizer αποκαλύπτει τα ψεύτικα εμβόλια στο εξωτερικό καθώς η ζήτηση απογειώνεται». Η εταιρεία είπε ότι ανακάλυψε στο Μεξικό και την Πολωνία τα πρώτα επιβεβαιωμένα περιστατικά «πλαστών» εμβολίων της, που κατασκευάστηκαν από απατεώνες. 80 άνθρωποι στο Μεξικό έλαβαν το ψεύτικο εμβόλιο, προς $1.000 τη δόση! Είναι όλοι καλά στην υγεία τους, μέχρι στιγμής.

Άλλο ένα νεκρό θύμα από αστυνομικό μετρούν οι ΗΠΑ. Η Washington Post έχει τίτλο: «Ο μοιραίος πυροβολισμός έφηβης στο Οχάιο πυροδοτεί καινούριες αντιδράσεις». Ο θάνατος της 16χρονης Μακάια Μπράιαντ από πυρά αστυνομικού στο Κολόμπους του Οχάιο έβγαλε στους δρόμους για άλλη μια φορά διαδηλωτές, ενώ ακόμα και ο Λευκός Οίκος καταδίκασε το περιστατικό. Στους New York Times διαβάζουμε: «Στο μικροσκόπιο βάζουν οι ΗΠΑ την αστυνομία της Μινεάπολις». Η έρευνα που ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος δείχνει την πρόθεσή του να καταπολεμήσει τις κακοποιήσεις σε όλη τη χώρα, εκτιμά η εφημερίδα.

Και τέλος, σε διαφορετικό τόνο, οι Financial Times γράφουν: «Ο Ντράγκι υπόσχεται €221 δις για την ανοικοδόμηση της σαρωμένης από την ύφεση οικονομίας της Ιταλίας». Έτοιμη η λίστα για τις δαπάνες που θα χρηματοδοτήσει το πακέτο ανάκαμψης της ΕΕ. Επενδύσεις στις μεταφορές και την πράσινη ενέργεια.

Στην Ιταλία το διάταγμα Ντράγκι για άνοιγμα της οικονομίας από την ερχόμενη Δευτέρα βρίσκει το Σαλβίνι απέναντι. Η Il Messaggerο γράφει σχετικά: «Απαγόρευση κυκλοφορίας στις 10 μ.μ., ρήγμα από Λέγκα». Οι υπουργοί που προέρχονται από το κόμμα του Σαλβίνι δεν ψήφισαν το διάταγμα για την επανεκκίνηση καθώς δεν εισακούστηκαν οι εκκλήσεις τους για έναρξη της απαγόρευσης στις 11 μ.μ. Η La Repubblica έχει τίτλο: «Διπλό όχι στον Σαλβίνι». Η απαγόρευση κυκλοφορίας παραμένει στις 10 μ.μ., ενώ αποκλείστηκαν ακόμα και τα εστιατόρια με εσωτερικούς χώρους. Αλλαγές και στα σχολεία, που η συμμετοχή ανέβηκε στο 70%. Η La Stampa: «Το ρήγμα Σαλβίνι». Κόντρα για την επανεκκίνηση: η Λέγκα απέχει από την ψήφιση του διατάγματος και κάνει την κυβέρνηση να αμφιταλαντεύεται. Πολλοί περιορισμοί παραμένουν, ειδικά για τους εμπόρους. Και τέλος η Corriere de la Sera: «Απαγόρευση κυκλοφορίας, ρήγμα από τη Λέγκα». Παράλληλα, είναι έτοιμο το προσχέδιο για το πακέτο ανάκαμψης: προβλέπονται €72 δις για σιδηρόδρομους και ψηφιακή μετάβαση, ενώ το συνολικό ποσό που δικαιούται η Ιταλία είναι €221 δις.

Στη Γαλλία η Libération γράφει: «Η Λεπέν στο Ελυζέ: ο κίνδυνος γίνεται ξεκάθαρος». Η απαξία στο πρόσωπο του Μακρόν, η κλίση προς τα δεξιά και ο εξωραϊσμός του Εθνικού Μετώπου της Λεπέν, θέτουν έναν «περιορισμένο αλλά υπαρκτό κίνδυνο» να δούμε την ακροδεξιά στην εξουσία, αναφέρει το ίδρυμα Ζαν Ζωρές σε έκθεσή του. Η Le Monde έχει σήμερα τίτλο: «Κορονοϊός: πώς να πετύχεις στην άρση των περιορισμών». Ο Μακρόν σχεδιάζει σταδιακή άρση των μέτρων από τα μέσα Μαΐου. Στην πρώτη γραμμή της μάχης τα τεστ και η ανίχνευση από τη μία, ο αγώνας ενάντια στις μεταλλάξεις από την άλλη. Και η Le Figaro για το ίδιο θέμα, γράφει: «Ο Μακρόν μισο-ανοίγει την πόρτα του απεγκλωβισμού». Παρά την ακόμα αβέβαιη ύφεση της πανδημίας, η κυβέρνηση θέλει να τηρήσει το χρονοδιάγραμμά της. Τα σχολεία ανοίγουν από Δευτέρα και η απαγόρευση κυκλοφορίας σταματά στις 3 Μαΐου. Και τέλος η Humanité: «Οι ΗΠΑ θέλουν να πρασινίσουν τα στάνταρ τους». Ο Τζο Μπάιντεν καλεί ένα παγκόσμιο συνέδριο για το κλίμα, θέλοντας να επανεπενδύσει στην οικολογική διπλωματία.

Στη Βρετανία ο Independent έχει τίτλο: «Ο νόμος της Έλλα για καθαρότερο αέρα». Η εννιάχρονη Έλλα ήταν το πρώτο άτομο στη Βρετανία που πέθανε από την ατμοσφαιρική μόλυνση, το 2013, μετά από σοβαρή κρίση άσθματος. Η μητέρα της κάνει έκκληση για ένα νέο, αυστηρότερο περιβαλλοντικό νόμο. Στην Daily Telegraph διαβάζουμε: «Η ΜΙ5 συμμετέχει στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης σε μια νέα εποχή ειλικρίνειας». Η παραμονή μέσα σε μια φούσκα είναι «επικίνδυνη ματαιοδοξία», γράφει ο επικεφαλής της υπηρεσίας Κεν Μακάλουμ. Οι Times γράφουν: «Φόβοι του επικεφαλής του Whitehall για την πρόσβαση στον Τζόνσον». Ο βρετανός πρωθυπουργός αρνείται να αλλάξει κινητό τηλέφωνο παρά τις παραινέσεις του γραμματέα της κυβέρνησης Σάιμον Κέις.

Και τέλος, ο Guardian: «Η παραμέληση των θυμάτων πολέμου της Κοινοπολιτείας έγινε λόγω ρατσισμού, αναφέρει έκθεση». Η Επιτροπή Πολεμικών Κοιμητηρίων της Κοινοπολιτείας ανακάλυψε ότι τουλάχιστον 116 χιλιάδες στρατιώτες αφρικανικής και ασιατικής καταγωγής που σκοτώθηκαν στον Πρώτο Παγκόσμιο πόλεμο δεν μνημονεύονται όπως οι λευκοί συμπολεμιστές τους.

Στην Ισπανία η προεκλογική καμπάνια για τις εκλογές της 4ης Μαΐου στην κοινότητα της Μαδρίτης μπαίνει στην τελική ευθεία. Η El País γράφει σχετικά: «Οι υποψήφιοι αντιμέτωποι με τους νεκρούς του κορονοϊού». Η διαχείριση της πανδημίας ήταν το κεντρικό θέμα του προεκλογικού debate των έξι υποψηφίων για την κοινότητα της Μαδρίτης. Ιζαμπέλ Αγιούσο (Λαϊκό Κόμμα) και Πάμπλο Ιγκλέσιας (Ποδέμος) δέχθηκαν τις πιο σκληρές ερωτήσεις.  Και η El Mundo, γράφει πάνω στο ίδιο θέμα: «Η Αγιούσο αντιπαραθέτει την οικονομία στην παρενόχληση της αριστεράς με τον κορονοϊό». Την ίδια στιγμή, ο υποψήφιος του Σοσιαλιστικού Κόμματος Άνχελ Γκαμπιλόντο έκανε στροφή 180 μοιρών και έτεινε χείρα βοηθείας στον Ιγκλέσιας.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter