Ο διεθνής Τύπος στο documentonews.gr: Οι φυλετικές ανισότητες πληγώνουν τη Γαλλία – Υποσχέσεις Μπάιντεν για το κλίμα

Ο διεθνής Τύπος στο documentonews.gr: Οι φυλετικές ανισότητες πληγώνουν τη Γαλλία – Υποσχέσεις Μπάιντεν για το κλίμα

Ξεκινώντας από τη Γαλλία, όπου η Le Monde γράφει για την ανισότητα στις ευκαιρίες σε εργασία, στέγαση, εκπαίδευση: «Η Γαλλία είναι άρρωστη από αυτές τις διακρίσεις». Οι λευκοί υποψήφιοι για δουλειά έχουν 83% περισσότερες πιθανότητες να προσληφθούν. Στο σχολείο, μια σειρά από δείκτες αποτυπώνουν τις διαφορετικές πορείες που ακολουθούν οι μαθητές, ανάλογα με την καταγωγή τους. Άνθρωποι με αφρικανικά ή αραβικά ονόματα έχουν 30% λιγότερες πιθανότητες να κλείσουν ραντεβού για σπίτι. Η Le Figaro σήμερα έχει τίτλο: «Χρηματιστήριο: πρέπει να φοβόμαστε ένα κραχ μετά την ευφορία;». Οι χρηματαγορές δεν έχουν πάψει να σκαρφαλώνουν όλο και ψηλότερα, ενισχυμένες από τα δισεκατομμύρια που διοχετεύουν οι κεντρικές τράπεζες για να τονώσουν την οικονομία. Αυτή η έξαρση αρχίζει να ανησυχεί. Για τη χρηματιστική κερδοσκοπία γράφει και η Humanité: «Αυτή η τρελή οικονομία που μας απειλεί». Εδώ και μήνες, η μηχανή κατασκευής χρηματο-οικονομικών φουσκών βγάζει κέρδος από τις αγορές, που γνωρίζουν μια θεαματική υπερθέρμανση. Και η Libération, γράφει: «Τομά Πεσκέ: ο μαιτρ απογειώνεται». Ο γάλλος αστροναύτης θα απογειωθεί αυτή την Παρασκευή από το ακρωτήριο Κανάβεραλ για μια δεύτερη αποστολή στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό.

Στον Τύπο των ΗΠΑ δεσπόζουν οι υποσχέσεις του Μπάιντεν για την κλιματική αλλαγή. Οι New York Times γράφουν σχετικά: «Ο Μπάιντεν δεσμεύει τις ΗΠΑ για μείωση των εκπομπών, καθώς οι σύμμαχοι ακολουθούν». Ο αμερικανός πρόεδρος έθεσε στόχους που θα αλλάξουν το βιοτικό επίπεδο των πολιτών της χώρας, επιδεικνύοντας μια επιθετική στάση απέναντι στην κλιματική αλλαγή. Η Washington Post έχει τίτλο: «Εξαντλημένοι και απογοητευμένοι μετά από ένα τραυματικό χρόνο». Οι καταθλιπτικές απαιτήσεις της πανδημίας κάνουν 3 στους 10 επαγγελματίες στην υγεία να σκέφτονται να αλλάξουν καριέρα.

Η Wall Street Journal γράφει: «Η Ινδία καταγράφει παγκόσμιο ρεκόρ για τις ημερήσιες νέες μολύνσεις». Η Ινδία ανέφερε περισσότερα από 314 χιλιάδες νέα κρούσματα, τα περισσότερα που έχουν καταγραφεί μέσα σε μια μέρα παγκοσμίως. Και οι Financial Times: «Η απομάκρυνση των ρωσικών στρατευμάτων από τα σύνορα με την Ουκρανία απομακρύνει το φόβο ενός πολέμου». Το Κρεμλίνο αποσύρει τον στρατό από τα σύνορα, μια κίνηση που εκτιμήθηκε από το Κίεβο.

Στη Βρετανία, κυβερνητικές πηγές δείχνουν τον Ντόμινικ Κάμινγκς ως τον υπεύθυνο των διαρροών που ενέπλεξαν τον πρωθυπουργό σε δύο σκάνδαλα λόμπινγκ. Η Daily Telegraph γράφει σχετικά: «Ο Κάμινγκς κατηγορείται για τη διαρροή μηνυμάτων της Ντάουνινγκ Στριτ». Και οι Times για το ίδιο θέμα: «Ο Κάμινγκς κατηγορείται για τη διαρροή των μηνυμάτων του ΠΘ». Ο Τζόνσον είναι λυπημένος από τον πικραμένο πρώην σύμβουλο.

Στον Guardian διαβάζουμε: «Ο Κάμερον πίεσε την Τράπεζα της Αγγλίας για £20 δις προς στήριξη της Greensill». Ο πρώην πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον σε μια σειρά από emails που δημοσίευσε χθες η Τράπεζα της Αγγλίας φαίνεται να πιέζει για υποστήριξη του επενδυτικού ομίλου. Και ο Independent: «Ο Τζόνσον συναντήθηκε με τον διευθυντή της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ». Λίγες μέρες πριν από την ανακοίνωση της περίφημης Ευρωπαϊκής Λίγκας, ο βρετανός πρωθυπουργός συναντήθηκε με τον Εντ Γούνγουορντ. Δεν μίλησαν για τη Λίγκα, διαβεβαιώνουν από την Ντάουνινγκ Στριτ• τα πρακτικά της συνάντησης ζητά το Εργατικό κόμμα.

Στη Γερμανία η Frankfurter Allgemeine Zeitung γράφει: «Ο Σπαν περιμένει να αντιστραφεί η προτεραιότητα εμβολιασμού τον Ιούνιο». Μερικά κρατίδια προχωρούν με το εμβόλιο της AstraZeneca ενώ αρκετοί πολίτες αφήνουν τις διορίες για εμβολιασμό να λήξουν. Η Süddeutsche Zeitung έχει τίτλο: «Ο Μπάιντεν οδηγεί τον κόσμο για την προστασία του κλίματος». Ο αμερικανός πρόεδρος υπόσχεται να μειώσει στο μισό τις εκπομπές μέχρι το 2030. Ιαπωνία, Καναδάς και Νότια Κορέα ακολουθούν το παράδειγμά του. Η Κίνα είναι σιωπηλή μέχρι στιγμής. Η Μέρκελ κάνει λόγο για «άθλο του Ηρακλή». Και η Die Welt: «Αυτό που κάνει το Κρεμλίνο ανήσυχο». Οι διαδηλώσεις χιλιάδων ανθρώπων στη Ρωσία για την απελευθέρωση του Αλεξέι Ναβάλνi δημιουργεί ανησυχίες στη Μόσχα, που απάντησε με σωρεία συλλήψεων και καταστολή.

Στην Ιταλία παρουσιάζεται το σχέδιο ανάκαμψης εν μέσω αντιδράσεων των περιφερειών για το άνοιγμα. Στη La Repubblica διαβάζουμε: «Το πράσινο πλάνο του Ντράγκι». Σήμερα εξετάζεται το σχέδιο που θα κατατεθεί στην ΕΕ για τα κονδύλια της ανάκαμψης. 70 δις ευρώ προβλέπονται για την πράσινη μετάβαση και την κυκλική οικονομία. Άλλα 50 δις για την ψηφιακή καινοτομία, τα ευρυζωνικά δίκτυα και το 5G. Στην Il Messaggero διαβάζουμε: «Πακέτο ανάκαμψης: ψαλίδι στα υπερ-μπόνους, λιγότερα έργα στην κεντρική Ιταλία». Η επέκταση μέχρι το 2023 για τα κίνητρα ενεργειακής αναβάθμισης των κτιρίων λείπει από το τελικό προσχέδιο. Περιλαμβάνονται έργα για σιδηροδρομικές γραμμές υψηλής ταχύτητας που θα συνδέουν το Βορρά με το Νότο, λείπει όμως η διαγώνια γραμμή που θα συνδέει την Τυρρηνική με την Αδριατική θάλασσα.

Η La Stampa γράφει: «Ντράγκι: από τις 17 Μαΐου απαγόρευση κυκλοφορίας ξεκινά από τις 11 μ.μ.». Οι περιφέρειες εναντιώνονται στο σχέδιο του ιταλού πρωθυπουργού για την επανεκκίνηση, αμφισβητούν την συνταγματικότητα των μέτρων. Και η Corriere de la Sera: «Άνοιγμα: οι περιφέρειες στην επίθεση». Εντάσεις στον κυβερνητικό συνασπισμό μετά το ρήγμα που προκάλεσαν οι υπουργοί του Σαλβίνι. Περιφερειάρχες που πρόσκεινται στο κόμμα του, αντιτίθενται στο σχέδιο ανοίγματος.

Στην Ισπανία η αριστερά κερδίζει έδαφος εν όψει των εκλογών της 4ης Μαΐου. Η El País γράφει: «Το debate και το Κέντρο Κοινωνιολογικών Μελετών δίνουν ελπίδες στην αριστερά στη Μαδρίτη». Σε δημοσκόπηση του Κέντρου, το Σοσιαλιστικό κόμμα, οι Podemos και το Más Madrid έχουν τις περισσότερες πιθανότητες να συγκεντρώσουν την πλειοψηφία από ότι το δεξιό μπλοκ Λαϊκού κόμματος και Vox. Τέλος, η El Mundo έχει τίτλο: «Η Αριστερά κερδίζει έδαφος αλλά είναι ακόμα μακριά από το να απειλήσει την Αγιούσο». Δημοσκόπηση της εφημερίδας δείχνει το PSOE και το Μás Madrid να βελτιώνουν τα ποσοστά τους, η πτώση του Ιγκλέσιας όμως κρατά το Λαϊκό κόμμα σε πλεονεκτική θέση. Μαζί με το Vox, απέχουν μόνο μια έδρα από την απόλυτη πλειοψηφία.

 

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter