Ο διεθνής Τύπος στο documentonews.gr: Ταραχές στη Βόρεια Ιρλανδία – Πόλεμος δηλώσεων Τουρκίας-Ιταλίας

Ο διεθνής Τύπος στο documentonews.gr: Ταραχές στη Βόρεια Ιρλανδία – Πόλεμος δηλώσεων Τουρκίας-Ιταλίας
Δυτικό Μπέλφαστ - Βόρεια Ιρλανδία -Associated Press

Ο γύρος του κόσμου της 9ης Απριλίου μέσα από τα πρωτοσέλιδα ευρωπαϊκών και αμερικανικών εφημερίδων.

Ξεκινώντας από τη Βρετανία όπου οι ταραχές στη Βόρεια Ιρλανδία προκαλούν διεθνείς αντιδράσεις. Ο Guardian γράφει: «Ο Μπάιντεν αυξάνει την πίεση στην βρετανική κυβέρνηση για τις ταραχές στο Μπέλφαστ». Ο Λευκός Οίκος εξέφρασε χτες σοβαρές ανησυχίες για τις συγκρούσεις στην Βόρεια Ιρλανδία, με το Τζο Μπάιντεν να κάνει έκκληση για να ηρεμήσουν τα πνεύματα. Την ίδια στιγμή οι βρετανοί αντιδρούν για τις τιμές των τεστ Η Daily Telegraph γράφει σχετικά: «Αντιδράσεις για το κόστος των τεστ για διακοπές». Οικογένειες θα πρέπει να πληρώσουν εκατοντάδες λίρες για τα ταξίδια στο εξωτερικό υπό τις νέες ταξιδιωτικές οδηγίες.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση των Times: «Η πλειονότητα των Βρετανών εμπιστεύονται το εμβόλιο της Οξφόρδης, σύμφωνα με έρευνα». Το 75% των ερωτηθέντων θεωρεί το εμβόλιο ασφαλές παρά τη σχέση με τους θρόμβους στο αίμα. Και ο Independent: «Ο Σουνάκ ‘έσπρωξε’ αξιωματούχους στο σκάνδαλο για λόμπινγκ του Κάμερον». Το Εργατικό κόμμα απαιτεί έρευνα μετά την αποκάλυψη των μηνυμάτων του υπουργού Οικονομικών Ρίσι Σουνάκ με τον πρώην πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον που αποκαλύπτουν ότι ο Σουνάκ ‘έσπρωξε’ αξιωματούχους του υπουργείου να βοηθήσουν τον όμιλο Greensill, για τον οποίο δουλεύει πλέον ο Κάμερον. 

Στην Ιταλία, ο Ντράγκι τα έβαλε με τους νεαρούς που κλέβουν στη σειρά για το εμβόλιο και τον Ερντογάν… Η La Stampa γράφει: «Ο Ντράγκι επιτίθεται στους πονηρούς των εμβολίων». ‘Με τι συνείδηση ένας νέος παρακάμπτει την ουρά;’, φέρεται να αναρωτήθηκε ο ιταλός πρωθυπουργός. Η Corriere de la Sera: «Σκληρός ο πρωθυπουργός απέναντι στον Ερντογάν, τουρκική  αντίδραση προς Ρώμη». Με αφορμή το ‘σκάνδαλο του καναπέ’ (Sofa Gate) ο Ντράγκι αποκάλεσε τον Ερντογάν δικτάτορα, ενώ ο υπουργός εξωτερικών της Τουρκίας ανταπέδωσε, αποκαλώντας τον Ντράγκι διορισμένο και καλώντας τον Ιταλό πρέσβη για εξηγήσεις.

Η La Repubblica γράφει: «Εμβόλια στους ηλικιωμένους, μετά μπορούμε να ξανα-ανοίξουμε». Ο Ντράγκι σχεδιάζει να προστατεύσει πρώτα τις πιο ευάλωτες κατηγορίες  για να γίνει η επανεκκίνηση με τη μεγαλύτερη δυνατή ασφάλεια. Παράλληλα υποσχέθηκε περισσότερα κονδύλια για τις αποζημιώσεις. Στο ίδιο μήκος κύματος και η Il Messaggero: «Εμβόλια στους ηλικιωμένους για την επανεκκίνηση». Το σχέδιο του Ντράγκι είναι να επανεκκινήσουν τις δραστηριότητες οι περιφέρειες που έχουν εμβολιάσει τους άνω των 70. Λάτιο, Βένετο και Εμίλια είναι πρώτες από αυτή την άποψη. 

Στις ΗΠΑ ο Μπάιντεν παρουσίασε την πολιτική του για τον έλεγχο των όπλων. Οι New York Times γράφουν σχετικά: «Ο Μπάιντεν κινείται για να αναχαιτίσει τη μάστιγα του ένοπλου εγκλήματος». Ο αμερικανός πρόεδρος έδωσε χτες τις αρχικές κατευθύνσεις αντιμετώπισης για το πρόβλημα που μαστίζει τις ΗΠΑ, ξεκινώντας από τα όπλα που συναρμολογούνται στο σπίτι. Η Wall Street Journal: «Εντάσεις για το Brexit και τον κορονοϊό ξεσπούν στη Βόρεια Ιρλανδία». Εβδομάδα ταραχών στη Βόρεια Ιρλανδία, με τις καθημερινές συγκρούσεις διαδηλωτών και αστυνομίας να αφήνουν τραυματίες και από τις δύο πλευρές. Η Washington Post: «Ιατρός: Τα γόνατα στον Φλόιντ τον σκότωσαν». Ειδικός που κατέθεσε στην δίκη για το φόνο του Τζορτζ Φλόιντ, περιέγραψε γλαφυρά τον τρόπο που η τεχνική του αστυνομικού Ντέρεκ Σόβιν οδήγησε σε απώλεια οξυγόνου και θάνατο. Και οι Financial Times: «Το σχέδιο του Μπάιντεν για παγκόσμιο φόρο καλεί τις μεγάλες πολυεθνικές να πληρώσουν τοπικούς φόρους». Η πρόταση ‘έπεσε στο τραπέζι’ των συζητήσεων στο Παρίσι κι έρχεται σε μια προσπάθεια να αναχαιτιστεί το κύμα των ψηφιακών φόρων. 

Στη Γαλλία, ο Μακρόν ανακοίνωσε ότι θα κλείσει Εθνική Σχολή Διοίκησης (École Nationale d’Administration – ΕΝΑ), η οποία εκπαιδεύει ανώτατους κρατικούς λειτουργούς. Η Libération γράφει σχετικά: «Η ΕΝΑ είναι νεκρή, ζήτω η ΕΝΑ». Ο ίδιος ο γάλλος πρόεδρος είναι απόφοιτος της σχολής, η οποία θεωρείται από τους γάλλους πολίτες ένα σύμβολο ελιτισμού. Η  εφημερίδα γράφει ότι η μεταρρύθμιση που ανακοίνωσε το Ελυζέ είναι μόνο μια αλλαγή  στο όνομα.

Η Le Monde: «Προς ένα παγκόσμιο φόρο στις πολυεθνικές». Για την χρηματοδότηση των μέτρων ανάκαμψης, η κυβέρνηση Μπάιντεν έχει δείξει ότι υποστηρίζει ένα κατώτατο φόρο για τις πολυεθνικές. Η Le Figaro: «Ένας νέος πόλεμος των άστρων ανάμεσα σε Κίνα και ΗΠΑ». Η σινο-αμερικανική διαμάχη εκτείνεται και στον τομέα του διαστήματος, που ολοένα και στρατιωτικοποιείται. Το Πεκίνο απειλεί την κυριαρχία της Ουάσινγκτον σε μια νέα κούρσα εξοπλισμών. Και η Humanité: «Δολοφονία Σανκαρά: Η Γαλλία είναι συνένοχος». Νέα στοιχεία ενισχύουν την υπόθεση του ρόλου που έπαιξε το Παρίσι στο θάνατο του παλιού προέδρου της Μπουρκίνα Φάσο το 1987. 

Στη Γερμανία, η πρόταση για νέους περιορισμούς προκαλεί αντιδράσεις. Η Frankfurter Allgemeine Zeitung γράφει: «Ενάντια στο lockdown οι πρωθυπουργοί των ομόσπονδων κρατιδίων που πρόσκεινται στο SPD».  Από την άλλη πλευρά, οι βουλευτές των συντηρητικών κομμάτων CDU και CSU θέλουν περισσότερες εξουσίες στην κυβέρνηση, ενώ γίνεται λόγος και για το ρωσικό εμβόλιο. Για το ίδιο ζήτημα η Süddeutsche Zeitung γράφει: «Διαφωνίες για το νέο lockdown». Η Μέρκελ καλεί για περιορισμούς σε όλη την επικράτεια ενώ αντιδρούν τα ομόσπονδα κρατίδια. Και η Die Welt: «Οι γενικοί ιατροί σχεδόν διπλασιάζουν τις εμβολιαστικές επιδόσεις». Την περασμένη Τετάρτη χορηγήθηκαν 656 χιλιάδες δόσεις, με περισσότερες από 300 χιλιάδες από αυτές να γίνονται στο ιατρικό προσωπικό.

Στην Ισπανία οι κοινότητες καλούν τον Σάντσεθ να ακολουθήσει τα χνάρια της Μέρκελ. Η El Mundo γράφει: «Η Μέρκελ θα επισπεύσει τη χρήση του Sputnik και οι κοινότητες καλούν τον Σάντσεθ να πράξει το ίδιο». Η Γερμανία διαπραγματεύεται με τη Ρωσία την απόκτηση του εμβολίου όταν ο ΕΜΑ του δώσει έγκριση . Κάποιες αυτόνομες κοινότητες της Ισπανίας ζητούν από την κυβέρνηση να πιέσει τις Βρυξέλλες να δώσουν σύντομα τις απαραίτητες διαβεβαιώσεις. Η El País: «Ο πρώτος νόμος για το κλίμα θα θέσει τέρμα στα ορυκτά καύσιμα». Το ισπανικό κογκρέσο εγκρίνει την οδηγία που ορίζει για το 2050 την εξάλειψη των εκπομπών ρύπων.

 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter