Ο διεθνής Τύπος της 25ης Μαρτίου: Το «mea culpa» της Μέρκελ – Σάλος με τις κρυμμένες δόσεις στην Ιταλία

Ο διεθνής Τύπος της 25ης Μαρτίου: Το «mea culpa» της Μέρκελ – Σάλος με τις κρυμμένες δόσεις στην Ιταλία

Ένας γύρος του κόσμου μέσα από τα πρωτοσέλιδα των σημαντικότερων εφημερίδων σε Ευρώπη και ΗΠΑ.

Στη Γερμανία η συγγνώμη της Μέρκελ μονοπωλεί την επικαιρότητα. Η Frankfurter Allgemeine Zeitung γράφει: «Η Μέρκελ ζητά συγγνώμη από τους πολίτες». Η έντονη κριτική που δέχτηκε η καγκελάριος την ανάγκασε να πάρει πίσω την απόφασή της για επέκταση του λόκνταουν και το Πάσχα. «Το λάθος είναι εξ ολοκλήρου δικό μου», είπε απευθυνόμενη στους γερμανούς πολίτες. Η Süddeutsche Zeitung και Die Welt κυκλοφορούν με τον ίδιο ακριβώς τίτλο: «Το λάθος είναι όλο δικό μου».

Στην Ιταλία ο Ντράγκι ξεσπαθώνει υπέρ των ηλικιωμένων τη στιγμή που ανακαλύφθηκαν κρυμμένες φιάλες εμβολίων. Η Il Messaggero γράφει: «Χάος στις περιφέρειες, οι ηλικιωμένοι παραμελούνται».  Έξαλλος ο Ντράγκι κατακεραυνώνει τις ευνοημένες ομάδες ανθρώπων που έχουν εκμεταλλεύονται τη μεγάλη διαπραγματευτική τους δύναμη. Στο ίδιο μήκος κύματος η Corriere de la Sera: «Περιφέρειες, η επίθεση του Ντράγκι». Ο ιταλός πρωθυπουργός καυτηρίασε την διάκριση στους εμβολιασμούς των ηλικιωμένων: «Απαράδεκτες διαφορές στα εμβόλια για τους άνω των 80». Η La Stampa: «Κρυμμένες δόσεις, θύελλα πάνω από την AstraZeneca». Η Κομισιόν κατηγορεί την εταιρεία ότι τα 30 εκατ. φιαλίδια που βρέθηκαν στο Ανάνιε προορίζονταν για το Λονδίνο. Και η La Repubblica: «Ο Λέττα βλέπει τον Κόντε: συμφωνία για διοικητικές θέσεις». Σε συνάντησή τους, Ενρίκο Λέττα και Τζουζέπε Κόντε μίλησαν για την ενδεχόμενη συμμαχία του Δημοκρατικού κόμματος με το Κίνημα Πέντε Αστέρων.

Στη Γαλλία η Le Monde γράφει: «Κορονοϊός: θα έπρεπε να εμβολιάσουμε τα παιδιά;». Καθώς ΗΠΑ και Βρετανία ανακοίνωσαν ότι θα εμβολιάσουν τα παιδιά αυτό το καλοκαίρι, οι φαρμακευτικές έχουν ξεκινήσει τα τεστ για να διαπιστώσουν πώς ανταποκρίνονται τα παιδιά κάτω των 18 ετών στα εμβόλια. Η συζήτηση γίνεται για το κατά πόσο είναι επείγον να εμβολιαστούν από τη στιγμή που δεν φαίνεται να πλήττονται όσο άλλες ομάδες από τον ιό. Από την άλλη πλευρά, η Libération γράφει: «Πρέπει να ξανακλείσουμε τα σχολεία;». Αντιμέτωποι με μια έξαρση στα κρούσματα στους νέους και με υγειονομικά πρωτόκολλα που αποδεικνύονται ανεπαρκή, οι εκπαιδευτικοί και οι γιατροί κάνουν έκκληση για το κλείσιμο των σχολικών εγκαταστάσεων. Μεγαλώνει ο κίνδυνος της σχολικής ανισότητας. Η Le Figaro: «2022: η Ευρώπη στην καρδιά της στρατηγικής του Μακρόν». Ο Μακρόν περιμένει να αναλάβει η Γαλλία την προεδρία της ΕΕ, το πρώτο τρίμηνο του 2022, για να τη χρησιμοποιήσει ως πλατφόρμα από την οποία θα λανσάρει τη νέα του εκστρατεία για τον προεδρικό θώκο. Και η Humanité: «Υγειονομική κρίση: Ο κίνδυνος ενός απολυτηρίου δύο ταχυτήτων». Οι σχολικές εξετάσεις του 2022 ετοιμάζονται με τρόπο χαοτικό και άνισο, γράφει η εφημερίδα, που προκαλεί θυμό στους μαθητές.

Στη Βρετανία οι Times γράφουν: «Το εμβόλιο προϋπόθεση για να μπεις στην παμπ». Ο Τζόνσον άφησε να εννοηθεί ότι δοθεί η δυνατότητα στους ιδιοκτήτες παμπ να αρνούνται την είσοδο στους μη εμβολιασμένους. Ο Guardian: «Ο σχολικός αποκλεισμός είναι έξι φορές υψηλότερος για μαύρους μαθητές με καταγωγή από την Καραϊβική». Μεγάλες φυλετικές διακρίσεις και σε αθίγγανους και ρομά που αυξάνουν τον κίνδυνο «ποινικοποίησης» των παιδιών. Ο Independent: «Η ΕΕ θα χάσει από την απαγόρευση εμβολίων, προειδοποιεί ο ΠΘ». Οι νέοι έλεγχοι στις εξαγωγές που επέβαλαν οι Βρυξέλλες μπορεί να μπλοκάρουν την παράδοση εμβολίων στη Βρετανία. Και η Daily Telegraph: Τεράστιο πλοίο μπλοκάρει το Σουέζ και απειλεί το παγκόσμιο εμπόριο».

Στην Ισπανία η El País γράφει: «Ο Αθνάρ και ο Ραχόι αρνούνται την ύπαρξη κρυφών ταμείων που ήταν σε λειτουργία για 19 χρόνια στο Λαϊκό κόμμα». Οι δύο πρώην πρόεδροι ισχυρίστηκαν ότι δεν υπήρχε παράνομη χρηματοδότηση επί της θητείας τους κι ότι δεν ήλεγχαν τα οικονομικά του κόμματος. Τέσσερις πρώην υψηλοί αξιωματούχοι έχουν επιβεβαιώσει την παράλληλη λογιστική.  Η El Mundo: «Η SEPI θεωρεί την αναφορά του Άμπαλος ουσιαστική στη διάσωση της Plus Ultra». Ο υπουργός Μεταφορών Χοσέ Λουίς Άμπαλος δεν αρνείται τώρα τη συμβολή του στην διάσωση της αεροπορικής εταιρείας Plus Ultra. Προηγήθηκε η εισήγηση της Κρατικής Επιτροπής Βιομηχανικών Συμμετοχών (SEPI) που έδειξε ότι όντως συνέβαλε ουσιαστικά.

Στις ΗΠΑ η Wall Street Journal γράφει: «Πλοίο που κόλλησε στο Σουέζ διακόπτει το εμπόριο», με εικόνες από το φορτηγό πλοίο που προκάλεσε το «μποτιλιάρισμα». Η Washington Post: «Πίεση για έλεγχο των όπλων ασκείται εκ νέου». Το επερχόμενο νομοσχέδιο θα αντιμετωπίσει τις γνωστές ενστάσεις. Οι Financial Times: «Οι Βρυξέλλες απαιτούν αμοιβαιότητα από τη Βρετανία για τις προμήθειες εμβολίων». Περιορισμούς προτίθεται να βάλει η ΕΕ στην εξαγωγή εμβολίων, με τη Βρετανία να υποδεικνύει τα προβλεπόμενα από το συμβατικό δίκαιο. Και τέλος οι New York Times: «Οι Δημοκρατικοί ξεκινούν τη μεγαλύτερη προσπάθεια για επέκταση των ψηφοφόρων από τη δεκαετία του 60’». Την ίδια στιγμή οι ρεπουμπλικάνοι σκοπεύουν να κρατήσουν τον έλεγχο των πολιτειακών εκλογικών κανονισμών.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter