«Πάμε ολοταχώς για τέταρτο κύμα» προειδοποιούν οι ειδικοί

«Πάμε ολοταχώς για τέταρτο κύμα» προειδοποιούν οι ειδικοί

Πληθαίνουν οι φωνές των ειδικών που κάνουν λόγο για ένα τέταρτο κύμα από το φθινόπωρο κρούοντας το καμπανάκι του κινδύνου.

Καπραβέλος: Το τρίτο κύμα ακόμα δεν έχει τελειώσει

«Ακόμη δεν έχουμε μηδενίσει το τρίτο κύμα. Ακόμη τα κρούσματα είναι υψηλά. Υπάρχει μια παράταση του τρίτου κύματος» επισημαίνει ο Νίκος Καπραβέλος ο διευθυντής της ΜΕΘ του νοσοκομείου «Παπανικολάου» της Θεσσαλονίκης ο οποίος ανέφερε χαρακτηριστικά μιλώντας το πρωί της Τρίτης στο ΣΚΑΙ πως οδεύουμε ολοταχώς για το τέταρτο κύμα.

«Πάμε ολοταχώς για τέταρτο κύμα. Επειδή το είπαμε στο δεύτερο, στο τρίτο κύμα αν το πάθουμε και για το τέταρτο θα αρχίσω να αμφιβάλω για την κοινή νοημοσύνη» ανέφερε χαρακτηριστικά και τόνισε πως υπάρχει μια χαλάρωση των μέτρων.

«Βλέπω χαλάρωση, το τρίτο κύμα ακόμα δεν έχει τελειώσει» υπογράμμισε.

Για να αποφευχθεί όπως είπε ένα τέταρτο κύμα το οποίο θα έρθει αν δεν προσέξουμε, αυτό θα γίνει με «μέτρα προστασίας και αύξηση του ρυθμού των εμβολιασμών» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Μάλιστα ο κύριος Καπραβέλος αναφέρθηκε και σε έναν 65χρονο τουρίστα  από ξένη χώρα, ο οποίος νοσηλεύεται διασωληνωμένος από επιπλοκές του κορονοϊού στο «Παπανικολάου» της Θεσσαλονίκης ενώ μπήκε στη χώρα μας με αρνητικό τεστ στις 29 Μαΐου.

Όπως διαπίστωσαν οι γιατροί, μελετώντας το ιστορικό του, τον προηγούμενο μήνα είχε νοσήσει όλη του η οικογένεια, επίσης με κορονοϊό. Ο κ. Καπραβέλος τόνισε ότι θα πρέπει να ερευνηθεί αν το τεστ ήταν ψευδώς αρνητικό.

Γιαμαρέλλου: Ο κίνδυνος είναι ακόμα εδώ

Την ανησυχία της για ένα τέταρτο κύμα εξέφρασε και η  καθηγήτρια Παθολογίας ΕΚΠΑ Ελένη Γιαμαρέλλου μιλώντας στο ΣΚΑΙ. «Έχουμε 2.000 κρούσματα την ημέρα, ο μέσος όρος είναι 34. Οι νεότεροι δε νοσούν βαριά, αλλά επειδή δεν έχουν εμβολιαστεί οι άνω των 65 ετών μολύνουν άλλους και γίνεται ένας φαύλος κύκλος» εξήγησε η κυρία Γιαμαρέλλου και πρόσθεσε πως οι στατιστικές δείχνουν ότι ένα 35% στις ηλικίες άνω των 65 δεν έχει εμβολιαστεί.

«Ο κίνδυνος είναι ακόμα εδώ» τόνισε η καθηγήτρια του ΕΚΠΑ. «Χαλαρώσαμε, ξέροντας ότι με το ζεστό καιρό, ο ιός μεταδίδεται 18 με 20 φορές λιγότερο. Όμως δεν παύει να μεταδίδεται. Η έννοια της χαλάρωσης έχει μέσα και αυστηρότητα. Ναι θα χαλαρώσω, ναι όταν είμαι έξω χωρίς πολυκοσμία μπορώ να βγάλω τη μάσκα όμως σε εσωτερικούς χώρους, η μάσκα είναι πάντα μάσκα» πρόσθεσε.

Σχετικά με το αν αρκεί η επίδειξη ενός τεστ για την προστασία από τον κορονοϊό κατά την είσοδο των τουριστών στη χώρα η κυρία Γιαμαρέλλου δήλωσε πως «πιθανόν η επίδειξη ενός τεστ δε φτάνει, γιατί ένα τεστ μπορεί να βγει και ψευδός αρνητικό.

«Το πράσινο πιστοποιητικό που θα γράφει αν έχεις εμβολιαστεί ή όχι, γιατί το εμβόλιο είναι αυτό που σε εξασφαλίζει στο μεγαλύτερο ποσοστό είναι εξαιρετικά σημαντικό. Όταν το χαρτί είναι επίσημο που λέει ότι έχεις κάνει το μοριακό τεστ ή το τεστ αντιγόνων είναι κάτι που σε εξασφαλίζει».

Παυλάκης: «Νομοτελειακό» ένα τέταρτο κύμα

Νωρίτερα, σήμερα ο γιατρός ερευνητής στις ΗΠΑ, Γιώργος Παυλάκης, μίλησε και πάλι για τέταρτο κύμα και χαρακτήρισε «ψευδοπρόβλημα» τη συζήτηση για το πότε θα «πετάξουμε» τις μάσκες και θα επιτευχθεί ανοσία της αγέλης. Όπως είπε ούτε το ένα ούτε το άλλο θα γίνουν μέσα καλοκαίρι.

Ακόμα, χαρακτήρισε «νομοτελειακό» ένα τέταρτο κύμα της πανδημίας το φθινόπωρο ή το χειμώνα, υπογραμμίζοντας πως «μπορεί να το γλιτώσουμε ως ένα βαθμό με φοβερή ένταση των εμβολιασμών και οργάνωση και μέσα στο καλοκαίρι με τεστ, ιχνηλάτηση και καραντίνα».

Μεταξύ άλλων, τόνισε πως όλοι οι εσωτερικοί χώροι είναι επικίνδυνοι, ιδίως τα εστιατόρια όπου θα πρέπει να βελτιωθεί φοβερά ο εξαερισμός και η μάσκες είναι αναγκαίο εργαλείο.

Όσον αφορά την ανοσία της αγέλης, εκτίμησε ότι για να επιτευχθεί θα πρέπει οι εμβολιασμοί να ξεπεράσουν το 80% στο γενικό πληθυσμό. Όπως εξήγησε, ακόμη και αν πραγματοποιούνται 3 εκατ. εμβολιασμοί κάθε μήνα, παρά την επιβράδυνση που παρατηρείται το καλοκαίρι, θα φτάσουμε στον Σεπτέμβριο.

Μάλιστα, κάλεσε τον κόσμο πρώτα να εμβολιαστεί και μετά να φύγει για διακοπές, εάν αυτό είναι δυνατό, κάνοντας ακόμα και την πρώτη δόση: «δεν χάθηκε και ο κόσμος» αν η δεύτερη δόση γίνει με άλλο σκεύασμα, πρόσθεσε.

«Η κουβέντα στην Ελλάδα επικεντρώνεται ολοένα και περισσότερο σε τρομοκρατία κατά των εμβολίων. Πάρα πολύ κουβέντα γίνεται για τις λίγες παρενέργειες», ανέφερε.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter