Πάνω από 1.000 τα λουκέτα στην εστίαση – Κατατέθηκαν οι πρώτες αγωγές κατά του Δημοσίου

Πάνω από 1.000 τα λουκέτα στην εστίαση – Κατατέθηκαν οι πρώτες αγωγές κατά του Δημοσίου

Πάνω από 1.000 λουκέτα μετρά η εστίαση, σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΠΟΕΣΕ Γ. Καββαθά,  ενώ ανενεργό παραμένει ακόμη το ένα τέταρτο των επιχειρήσεων του κλάδου είτε επειδή δεν μπορούν να ανοίξουν καθώς διαθέτουν μόνο εσωτερικούς χώρους,  είτε επειδή δραστηριοποιούνται στον κλάδο του catering.

Καββαθάς: προσεχώς τα λουκέτα θα αυξηθούν

Η κατάσταση, σύμφωνα με τον Γ. Καββαθά και άλλους παράγοντες του κλάδου, αναμένεται να επιδεινωθεί και τα λουκέτα να αυξηθούν μετά το τέλος της καλοκαιρινής περιόδου,  όταν φανεί πόσα από υποχρεωτικά σήμερα κλειστά μαγαζιά θα ανοίξουν όταν επιτραπεί η λειτουργία της εστίασης και σε εσωτερικούς χώρους και όταν αποσυρθούν τα τελευταία μέτρα στήριξης της οικονομίας και οι επιχειρήσεις κάνουν τον απολογισμό για να δουν τι κατάφεραν να περισώσουν κι αν θα μπορούν από το φθινόπωρο να εξυπηρετούν τις υποχρεώσεις τους.

Εν τω μεταξύ ο Κύκλος Επαγγελματιών Εστίασης, μια πρωτοβουλία επιχειρηματιών της εστίασης κυρίως από το κέντρο της Αθήνας, ανακοίνωσε ότι κατέθεσε τις 8 πρώτες αγωγές επαγγελματιών του κλάδου με τις οποίες ζητούν αποζημιώσεις από το ελληνικό Δημόσιο για τις ζημιές που τους προκάλεσε, ως συνέπεια της επιβολής μιας εξάμηνης αναστολής λειτουργίας των καταστημάτων τους – πολύ πιο παρατεταμένης δηλαδή από αυτές που επιβλήθηκαν στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες τις –  η οποία δεν συνοδεύτηκε από αντισταθμιστικά μέτρα οικονομικής στήριξης, σαν κι αυτά εφαρμόστηκαν σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, ακόμη και όχι υψηλού εισοδήματος, όπως οι χώρες της Ανατολικής Ευρώπης.

Κατατέθηκαν οι πρώτες 8 αγωγές, ακολουθούν κι άλλες εντός Ιουνίου

Σύμφωνα με πηγές του Κύκλου, οι 8 πρώτες αγωγές κατατέθηκαν στο Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθηνών στις 9 Ιουνίου 2021 και επιδόθηκαν με δικαστικό κλητήρα στον υπουργό Οικονομικών, κ. Χρήστο Σταϊκούρα στις 14 Ιουνίου, ενώ προγραμματίζεται η κατάθεση άλλων  8-10 νέων αγωγών προς τα τέλη Ιουνίου κι έπεται συνέχεια.  

Το επιχείρημα στο οποίο στηρίζουν οι επιχειρηματίες τις αγωγές τους είναι ότι η απαγόρευση της λειτουργίας των καταστημάτων τους και η ενοχοποίηση του κλάδου για την υπερμετάδοση του κορωνοϊού έγινε καθ’ υπέρβαση της νομοθετικής εξουσιοδότησης, που δόθηκε από την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου της 25ης Φεβρουαρίου 2020, χωρίς καθόλου ή με πλημμελή αιτιολογία, παραβιάζοντας τον κανόνα της ισότητας ενώπιον των δημοσίων βαρών καθώς και την αρχή της αναλογικότητας, κι επειδή δεν είναι σύννομες, δημιουργούν την υποχρέωση αποκατάστασης της ζημίας που έχουν υποστεί.

Το πλήρες κείμενο της ανακοίνωσης της πρωτοβουλίας Κύκλος Επαγγελματιών Εστίασης  έχει ως εξής:

«Ο Κύκλος Επαγγελματιών Εστίασης κατέθεσε τις πρώτες αγωγές αποζημίωσης από το ελληνικό Δημόσιο στο Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθηνών στις 9/6/21, με παράλληλη κοινοποίηση στον Υπουργό Οικονομικών.

Υποχρέωση αποζημίωσης 

Η απαγόρευση της λειτουργίας των καταστημάτων μας και η ενοχοποίησή μας για την υπερμετάδοση του ιού έγινε καθ’ υπέρβαση της νομοθετικής εξουσιοδότησης, που δόθηκε από την 25.2.2020 ΠΝΠ, χωρίς καθόλου ή με πλημμελή αιτιολογία, παραβιάζοντας τον κανόνα της ισότητας ενώπιον των δημοσίων βαρών καθώς και την αρχή της αναλογικότητας, κι επειδή δεν είναι σύννομες, δημιουργούν την υποχρέωση αποκατάστασης της ζημίας μας.

Οι άνθρωποι της εστίασης στερήθηκαν του δικαιώματος της επαγγελματικής ελευθερίας, της επιχειρηματικής ελευθερίας, του δικαιώματος στην εργασία και σε αξιοπρεπή διαβίωση. Βρέθηκαν χρεωμένοι στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, ενώ οι συνάδελφοι της Ευρώπης έτυχαν άλλης μεταχείρισης. Η εστίαση από 01/07 μπαίνει σε αχαρτογράφητα νερά, χωρίς στήριξη!!!

Το γεγονός πως έχει ανοίξει η εστίαση (με μέσο όρο  5  εξωτερικά τραπεζάκια για την κάθε επιχείρηση) δεν την καθιστά αυτόματα και αυτόνομη οικονομικά. Αντιθέτως, δημιουργούνται κοινωνικές ανισότητες και αθέμιτος ανταγωνισμός μεταξύ των επαγγελματιών του χώρου.

Άνοιγμα ημιυπαίθριων και κλειστών χώρων

Με έκπληξη ακούσαμε τις νέες ανακοινώσεις της κυβέρνησης που δεν περιείχαν  καμία αναφορά ή πρόβλεψη για ημιυπαίθριους ή κλειστούς χώρους. Σας καλούμε – για πολλοστή φορά – να λάβετε υπόψη σας πως για την υγιή και βιώσιμη δραστηριότητα του κλάδου μας απαιτείται άνοιγμα τόσο των ημιυπαίθριων  (θυμίζουμε πέρσι άνοιξαν μαζί με τους εξωτερικούς χώρους), όσο και των κλειστών χώρων (έστω σε κάποιο ποσοστό). Εννοείται σύμφωνα με τους κανόνες και τις συστάσεις των ειδικών.

Δεν θα επιτρέψουμε και δεν θα ανεχθούμε περαιτέρω, για μερικούς ανεύθυνους και ανεξέλεγκτους να καταδικάζεται ένας ολόκληρος κλάδος σε ασφυξία. Επιτέλους πρέπει να γίνει κατανοητό πως τα οριζόντια περιοριστικά μέτρα δημιουργούν περισσότερα προβλήματα από αυτά που υποτίθεται ότι επιλύουν.

Παράταση των μέτρων στήριξης όσο υπάρχουν περιοριστικά μέτρα

Επίσης ζητάμε παράταση του καθεστώτος μείωσης ενοικίων (40%-60%) για όση περίοδο ισχύουν περιοριστικά μέτρα και επαναφορά του μέτρου των αναστολών για όλους τους εργαζόμενους.

Πρέπει οι καθ’ ύλην αρμόδιοι να κατανοήσουν ότι προκάλεσαν ανήκεστο βλάβη στην εστίαση και να λάβουν μέτρα στήριξης για την επόμενη μέρα. Είμαστε πάντα διαθέσιμοι για να ανοίξει αυτή η συζήτηση».

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter