Πέφτουν στον Καλογρίτσα για να φρενάρουν την κατρακύλα

Πέφτουν στον Καλογρίτσα για να φρενάρουν την κατρακύλα

Άνοιξε η αυλαία για την προανακριτική της φτήνιας και της απελπισίας.

Η απόφαση της ολομέλειας για τη συγκρότηση της προανακριτικής επιτροπής κατά του Νίκου Παππά άνοιξε την αυλαία του πολιτικού θιάσου της ΝΔ στο κοινοβούλιο. Αντί για ΜΕΘ, υγειονομικούς και εμβόλια, ο πρωθυπουργός αποφάσισε να προσφέρει φτηνό πολιτικό θέαμα για να ανακόψει τη δημοσκοπική κατρακύλα. Πρωταγωνιστής της πολιτικής παράστασης είναι ο άλλοτε αφερέγγυος εργολάβος, ενώ το σενάριο βασίστηκε στις νομικές προσπάθειες του Ανδρέα Λοβέρδου για να μείνουν στην τσέπη Καλογρίτσα τα πολυσυζητημένα 3 εκατ. ευρώ της οικογένειας Χούρι. Γι’ αυτό άλλωστε το ΚΙΝΑΛ δέχεται δεύτερη φορά τον ρόλο του πολιτικού κομπάρσου στην προσπάθεια της ΝΔ να στοχοποιήσει τους πολιτικούς αντιπάλους της.

Από την εξίσωση δεν θα μπορούσε να λείπει το Documento. Ασχέτως αν η εφημερίδα κυκλοφόρησε με εκδότη τον ΙωάννηΒλαδίμηρο και όχι τον Χρήστο Καλογρίτσα μήνες προτού επιστραφεί στους υποψήφιους υπερθεματιστές η εγγύηση που δέσμευε το δημόσιο για τον διαγωνισμό των τηλεοπτικών αδειών, οι βουλευτές της συμπολίτευσης δεν δίστασαν να ισχυριστούν στην πρόταση σύστασης της επιτροπής ότι «μετά την ακύρωση του διαγωνισμού προκύπτει ότι το ποσό των 3 εκατ. ευρώ χρησιμοποιήθηκε για να εκδοθεί το Documento». Οπότε, με βάση το ημερολόγιο της ΝΔ, ο Νοέμβριος του 2016 έπεται του Ιανουαρίου του 2017. Σε κάθε περίπτωση, απαντήσεις για τη δήθεν εμπλοκή της εφημερίδας στην απευθείας ανάθεση της ΝΔ για κατασκευή σκανδάλου από τον Χρ. Καλογρίτσα έχει δώσει από τον Ιούλιο του 2020 το «Πρώτο Θέμα», ξεκαθαρίζοντας ότι τα χρήματα οδηγήθηκαν στο πορτοφόλι του εργολάβου μέσω της απομείωσης κεφαλαίου.

Η συζήτηση στην ολομέλεια αποκάλυψε ότι η κυβερνητική πλειοψηφία όχι μόνο παραχάραξε το παρελθόν αλλά και παρέκαμψε σειρά τεκμηρίων προκειμένου να προφασιστεί τις ενδείξεις τέλεσης των αδικημάτων της δωροληψίας και της παράβασης καθήκοντος από τον πρώην υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής.

Κατ’ αρχάς, στην πρόταση της ΝΔ δεν υπάρχει ούτε μία αναφορά στην απόφαση του Διεθνούς Διαιτητικού Δικαστηρίου και την επικύρωσή της από το Πρωτοδικείο Αθηνών, η οποία όχι μόνο αναγνωρίζει πως δεν υπήρχε καμία εικονική υπεργολαβία αλλά υποχρεώνει την εταιρεία Τοξότης να επιστρέψει τα 3 εκατ. ευρώ στην εταιρεία CCC, συμφερόντων Χούρι. Ως εκ θαύματος, ο βουλευτής της ΝΔ και μέλος της προανακριτικής Αγγελος Τσιγκρής παρέθεσε από το βήμα της Βουλής όσα το κόμμα του δεν συμπεριέλαβε στην πρόταση σύστασης της προανακριτικής.

Συγκεκριμένα, μετά την παρουσίαση στο σώμα των αναμνηστικών που έλαβε από την εκπροσώπηση του κοινοβουλίου στην Ιερά Μονή Αγίας Λαύρας και στα Καλάβρυτα με αφορμή την εθνική επέτειο, είπε επί λέξει: «Τον Απρίλιο του 2018 η CCC προσέφυγε στο Διεθνές Διαιτητικό Δικαστήριο –αυτά πρέπει να ακουστούν, δηλαδή πώς από τότε φτάσαμε εδώ– ζητώντας το παραπάνω ποσό να της επιδικαστεί. Επιδικάστηκε το ποσό και το 2020 το Πρωτοδικείο Αθηνών κηρύσσει την απόφαση του Διεθνούς Διαιτητικού Δικαστηρίου εκτελεστή. Τέλος, ο Τοξότης –κι εδώ μπαίνουμε στην ουσία– μαζί με τον κ. Καλογρίτσα βεβαίως υποβάλλουν έγκληση στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών για κακουργηματική απάτη, η οποία τελέστηκε ενώπιον δικαστηρίων, ότι δηλαδή εξαπατήθηκαν τα δικαστήρια γιατί παρουσιάστηκε μια εικονική σύμβαση ως πραγματική».

Επιπλέον, εντύπωση προκάλεσε ότι ενώ η συμπολίτευση πασχίζει να καταστήσει τον Ν. Παππά διαμεσολαβητή ανάμεσα στον Χρ. Καλογρίτσα και την οικογένεια Χούρι, μάρτυρας που κατέθεσε έπειτα από πρόταση του ίδιου του εργολάβου έδωσε εντελώς διαφορετική διάσταση.

«Παρακάμπτετε τις αντιφάσεις του κ. Καλογρίτσα στις διάφορες καταθέσεις του αλλά και του μάρτυρα τον οποίο ο ίδιος κάλεσε να καταθέσει και ο οποίος έχει πει σε όλους τους τόνους ότι ήταν ο αποκλειστικός, μόνιμος και συνεχής διαμεσολαβητής μεταξύ των δύο εταιρειών του. Ο κ. Τόμπρας, ο οποίος έχει πει ότι ο ένας δεν μιλούσε αγγλικά και αραβικά και ο άλλος δεν μιλούσε ελληνικά, οπότε χρειάζονταν και μεταφραστή μεταξύ των άλλων για να έχουν τη δυνατότητα να συνεννοούνται» επισήμανε ο τομεάρχης μεταφορών της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Δυσκολίες και ελιγμοί

Κατά τις πληροφορίες, δεν ήταν λίγα τα κοινοβουλευτικά στελέχη της ΝΔ που αρνήθηκαν να μετέχουν στην προανακριτική. Κάποιοι αντιλήφθηκαν την ασυμβατότητα της πρωτοβουλίας με τις αγωνίες της κοινωνίας λόγω έξαρσης της πανδημίας και άλλοι αναγνώρισαν ότι δεν υπάρχει νομικό έρεισμα. Εκτός από τους Θάνο Πλεύρη και Δημήτρη Μαρκόπουλο, για την εκπροσώπηση της ΝΔ επιλέχθηκαν… τριτοκλασάτοι βουλευτές, γεγονός που φαίνεται να έχει προκαλέσει άγχος και εκνευρισμό στους δύο προαναφερθέντες.

Οι δύο βασικοί «παίκτες» της πλειοψηφίας στη σκακιέρα της επιτροπής θα κληθούν να αντιμετωπίσουν τον Δημήτρη Τζανακόπουλο και τον Παύλο Πολάκη, αφού πλέον δεν υφίστανται αφορμές για εξαίρεσή τους από τη διαδικασία. Διόλου τυχαίο ότι παρά τις αντίθετες διαβεβαιώσεις ο Κωνσταντίνος Τασούλας επέλεξε να μειώσει τον αριθμό των μελών της προανακριτικής ορίζοντας 19 αντί για 24 μέλη. Ο ελιγμός του προέδρου της Βουλής αποσκοπούσε στην αφαίρεση πολιτικών δυνάμεων από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Εκθετος ο Μητσοτάκης

Η πολιτική γύμνια της ΝΔ αποτυπώθηκε στην εκκωφαντική σιωπή των μελών της πλειοψηφίας μπροστά στην κλιμακούμενη επίθεση που δέχτηκε ο απών από τη συζήτηση Κυριάκος Μητσοτάκης. Ενώ ο Δ. Τζανακόπουλος τον κατέστησε «κατασκευαστή» της προανακριτικής, ο Ν. Παππάς τον περιέγραψε ως εκτελεστή γραμματίων στους καναλάρχες και ο Αλέξης Τσίπρας τον παρουσίασε ως πρωθυπουργό που βρίσκεται «σε άλλο κόσμο», κανένας βουλευτής της συμπολίτευσης δεν θέλησε να απαντήσει.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter