Παλλαϊκή ενότητα για τη ρήξη

Παλλαϊκή ενότητα για τη ρήξη

Το 1ο Διαβουλευτικό Συνέδριο του ΜέΡΑ25, στον εμβληματικό χώρο του παλιού εργοστασίου Λιπασμάτων στη Δραπετσώνα, αποτελεί ιστορικό σταθμό για το κόμμα μας.

Η μεγαλύτερη σημασία του δεν βρίσκεται στο ότι αποτελεί σημαντικό βήμα αναβάθμισης για την πολιτική και οργανωτική μας συγκρότηση. Αυτό αντικατοπτρίζει μόνο την εσωστρεφή διάσταση αυτής της επιτυχημένης –πιστεύουμε– διαδικασίας. Η επιτυχία της έγκειται κυρίως στη δημοκρατική λειτουργία, στα πρωτοποριακά οργανωτικά βήματα για την εξασφάλιση της γνήσιας αντιπροσώπευσης και έκφρασης και στη σύνθεση απόψεων και προβληματισμών για την παραγωγή πολιτικής.

Ομως η πραγματική αξία του συνεδρίου μας έχει να κάνει με την εξωστρεφή πλευρά του, με τη δυναμική του σε σχέση με την κοινωνία και τις ανάγκες της, με τους ίδιους τους πολίτες και τα κινήματα.

Η μία πλευρά πολιτικής εξωστρέφειας είναι η διεθνής – διεθνιστική απήχηση ενός παγκόσμιου κινήματος αντίστασης που χαρακτηρίζει καταλυτικά την πολιτική μας ταυτότητα. Αυτή καθορίζεται από τη συνύπαρξή μας με τους συνοδοιπόρους του DiEM25 και της Προοδευτικής Διεθνούς, αλλά και από το πολιτικό στίγμα του συνεδρίου μας όπως καθορίστηκε και από την παρουσία και τους χαιρετισμούς σημαντικών διεθνών προσωπικοτήτων όπως ο Νόαμ Τσόμσκι, ο Σλαβόι Ζίζεκ, ο Κεν Λόουτς, η Ναόμι Κλάιν, ο Ραφαέλ Κορέα, ο Τζέρεμι Κόρμπιν, ο Τζέιμς Γκάλμπρεϊθ, ο Ρότζερ Γουότερς κ.ά.

Η άλλη πλευρά αφορά τη συνύπαρξη και τον ανοιχτό διάλογο με τα ενεργά κοινωνικά κινήματα στη χώρα μας, που συνδιαμόρφωσαν τη θεματολογία του συνεδρίου μας με τη συμμετοχή και την παρέμβαση, από το βήμα, ανθρώπων χωρίς κομματική ιδιότητα, από τον χώρο της υπεράσπισης του περιβάλλοντος, των εργασιακών δικαιωμάτων, του κινήματος κατά των πλειστηριασμών, του γυναικείου κινήματος, του πολιτισμού, της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας και της αντιφασιστικής δράσης. Η προσέγγισή μας είναι καθαρή, όπως την εξέφρασε και ο γραμματέας μας Γ. Βαρουφάκης: υπάρχουμε ως κόμμα για να δίνουμε φωνή στα κινήματα, γιατί μόνο έτσι, και μακριά από κάθε λογική κηδεμόνευσης ή εκμετάλλευσης, αποκτούν αξία και οι διαδικασίες και η δράση μας.

Για μας η κρισιμότητα των σημερινών συνθηκών επιβάλλει πραγματική συστράτευση των συνειδητών ενεργών πολιτών. Μόνο ένα κίνημα αντίστασης μπορεί να απαντήσει στην απροκάλυπτη αντικοινωνική επίθεση των ολιγαρχικών συμφερόντων, που χρησιμοποιούν ως δύναμη κρούσης το κυρίαρχο πολιτικό σύστημα. Είναι το ίδιο πολιτικό προσωπικό και η ίδια πολιτική που οδήγησαν στη χρεοκοπία και που υπηρετούν συνειδητά τις αντεθνικές και αντικοινωνικές επιταγές για να διαιωνίζεται το αδιέξοδο της απόλυτης εξάρτησης της χώρας.

Με την έννοια αυτή, έχει κομβική σημασία ότι ανάμεσα στις καταλήξεις του συνεδρίου μας περιλαμβάνεται και ένα ψήφισμα, μια πρόσκληση σε ανοιχτό διάλογο και κοινές δράσεις. Καλούμε πολίτες, κινήματα και κόμματα σε παλλαϊκή ενότητα για τη ρήξη και αντίσταση στη λεηλασία των μισθωτών, των μικρομεσαίων, των συνταξιούχων, της μη προνομιούχας νεολαίας και του περιβάλλοντος. Η μόνη προϋπόθεση για μας, δεδομένη και μη διαπραγματεύσιμη, είναι η άρνηση της ενσωμάτωσης στις πολιτικές της διεθνούς και εγχώριας ολιγαρχίας με οποιονδήποτε τρόπο και οποιαδήποτε δικαιολογία.

Η πολιτικά ενεργή κοινωνία είναι η μόνη απάντηση στις απαιτήσεις των καιρών μας. Αρκετά πληρώσαμε τις αναθέσεις των ελπίδων για το μέλλον, το δικό μας και των επόμενων γενιών, σε δήθεν σωτήρες, που αποδείχθηκαν έτοιμοι να καταπατήσουν την κοινωνική δυναμική που τους ανέδειξε και ικανοί μόνο για ανίερους ιστορικούς συμβιβασμούς. Δεν θέλουμε να ξανακούσουμε δικαιολογίες ούτε για δήθεν ανώτερες τακτικές ούτε για τάχα αναγκαίο ρεαλισμό. Δεν θέλουμε να ξαναδούμε τις πραγματικές κοινωνικές και εθνικές ανάγκες να βαφτίζονται «αυταπάτες».

Με τον ίδιο τρόπο δίνει το στίγμα μας και το ψήφισμα για το παλαιστινιακό. Δεν πρόκειται για συγκυριακή τοποθέτηση, εύκολη άλλωστε από άποψη δικαίου. Αποτελεί μέρος της συνολικής μας αντίληψης για τη διεθνή πραγματικότητα, που σημαίνει και αναγκαία άρνηση κάθε προσέγγισης ή και συμμαχίας με το σημερινό κράτος του Ισραήλ. Ούτως ή άλλως, με βάση τη θέση μας για ειρήνη στην περιοχή έχουμε και την αντίστοιχη στάση κατά των εξοπλισμών και κατά των εξορύξεων.

Στην πραγματικότητα μια πολιτική χωρίς καθαρές αρχές υπηρετεί ουσιαστικά την πολιτική στην οποία θέλουμε και έχουμε το χρέος να αντισταθούμε. Επιτέλους, λέμε έμπρακτα όχι στους μύθους της αστικής πολιτικής και είμαστε αποφασισμένοι και να λέμε και να κάνουμε αυτά που πιστεύουμε.

Ο Κώστας Μπιτσάνης είναι συντονιστής ΚΕ ΜέΡΑ25

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter