Παναθηναϊκός: Δύσκολα συνεχίζει ο Κάτας – Πολλά τα ανοικτά μέτωπα!

Παναθηναϊκός: Δύσκολα συνεχίζει ο Κάτας – Πολλά τα ανοικτά μέτωπα!

Ο Παναθηναϊκός ολοκλήρωσε την σεζόν 2020/21 και ο σχεδιασμός για την επόμενη, έχει ήδη ξεκινήσει. Ο Όντεντ Κάτας και η παραμονή (ή μη) που θα κρίνει τις επόμενες κινήσεις, με προτεραιότητα όσον αφορά την στελέχωση του ρόστερ, την παραμονή των Ιωάννη Παπαπέτρου και Ντίνου Μήτογλου.

Tου Σταύρου Μπαρμπαρούση/ info@eurohoops.net

Ο Παναθηναϊκός κατέκτησε το 40ό πρωτάθλημα της ιστορίας του, μετά το 3-1 στους τελικούς της Basket League κόντρα στην ευχάριστη φετινή έκπληξη της διοργάνωσης, το Λαύριο.

Οι πράσινοι που δεν έκαναν καλή σεζόν στην Ευρωλίγκα, μένοντας στην 16η θέση στο τέλος της κανονικής περιόδου, έκλεισαν την χρονιά με χαμόγελα, εκπληρώνοντας στο απόλυτο τους εγχώριους στόχους με την κατάκτηση του νταμπλ εντός των συνόρων.

Με τις αγωνιστικές υποχρεώσεις να έχουν και επίσημα τελειώσει, η διοίκηση της ομάδας καταστρώνει ήδη στα σχέδιά της για την ερχόμενο σεζόν. Οι ιθύνοντες έχουν αρκετή δουλειά μπροστά τους, αν κρίνουμε από τα συμβόλαια που τελείωσαν, αλλά και το μεγάλο ερωτηματικό στον πάγκο.

Και εξηγούμε αμέσως το τελευταίο σκέλος…

Δεν είναι βέβαιη η παραμονή Κάτας

O Όντεντ Κάτας ήρθε μεσούσης της χρονιάς και ανακοινώθηκε επίσημα από τον Παναθηναϊκό στις 14/1/21. Οι δύο πλευρές υπέγραψαν συμβόλαιο συνεργασίας για 1,5 χρόνο, δηλαδή μέχρι το καλοκαίρι του 2022.

Αλλά.

Υπάρχει οψιόν ανανέωσης για το φετινό καλοκαίρι. Επομένως, την δεδομένη πάντα στιγμή, δεν υπάρχει ενεργή συμφωνία ανάμεσα στον Ισραηλινό και τους πράσινους. Και αυτό είναι το βασικό στοιχείο της υπόθεσης.

Ο Παναθηναϊκός έχει στα χέρια του την επιλογή για αν θα πορευτεί και μετά το καλοκαίρι με τον 47χρονο. Σύμφωνα με πληροφορίες του Eurohoops, την υφιστάμενη χρονική στιγμή, οι πιθανότητες να ενεργοποιηθεί ο όρος παραμονής είναι λιγότερες από τις πιθανότητες για ”διαζύγιο”, μιας και αυτή είναι η πρόθεση της διοίκησης.

Όλα αυτά όμως, μόλις δύο ημέρες μετά το επίσημο τέλος της χρονιάς, με τις δύο πλευρές να συζητούν σύντομα. Στο μεταξύ, οι άνθρωποι της ομάδας σκανάρουν την αγορά και εξετάζουν τις περιπτώσεις προπονητών που θα μπορούσαν να βρεθούν στον πράσινο πάγκο, χωρίς να έχει προκύψει κάτι περαιτέρω.

Το όνομα του Δημήτρη Πρίφτη ”παίζει” μόνιμα τον τελευταίο καιρό για τον Παναθηναϊκό, με τον Έλληνα head coach να αποκαλύπτει μάλιστα πως είχε κρούση φέτος από το ”τριφύλλι”, χωρίς όμως να προχωρήσει το οτιδήποτε.

Η περίπτωση του προπονητή της Ούνικς Καζάν, μόνο εύκολη δεν είναι. Κι αυτό γιατί πολύ απλά δεσμεύεται με συμβόλαιο, στο οποίο περιλαμβάνεται οψιόν και από την πλευρά του και από την πλευρά των Ρώσων.

Οι πληροφορίες του Eurohoops κάνουν μάλιστα λόγο για νέες συζητήσεις, ώστε να γίνουν ευνοϊκότεροι οι οικονομικοί όροι της συμφωνίας, απόρροια της μεγάλης επιτυχίας στο EuroCup που έφερε την πρόκριση στην Ευρωλίγκα, έστω και ως φιναλίστ.

Για να φτάσουμε στο συμπέρασμα, για να αποχωρήσει ο Πρίφτης από την Ούνικς, θα πρέπει να καταβληθεί το σχετικό buy-ouy.

Κεφάλαιο ”παίκτες”

Η free agency που ξεκινάει είναι από τις πιο δύσκολες στην σύγχρονη ιστορία του Παναθηναϊκού. Μια ματιά να ρίξει κανείς στα συμβόλαια της σεζόν 2020/21, θα καταλάβει αμέσως το γιατί.

Με εξαίρεση τους Γιώργο Παπαγιάννη, Τι Τζέι Μπρέι και Γιώργο Καλαϊτζάκη, κανείς άλλος παίκτης δεν έχει συμβόλαιο για την επόμενη χρονιά. Χάουαρντ Σαντ-Ρος, Ζακ Όγκαστ και Νίκος Δίπλαρος έχουν ”+1” στις συμφωνίες τους, με λίγα λόγια, δεν είναι ούτε αυτοί στους ”σίγουρους”.

Και αφού αναφέραμε τον Χάουαρντ Σαντ-Ρος, ο Παναθηναϊκός θέλει να τον κρατήσει στο ρόστερ του, καθώς είναι ένας χρήσιμος παίκτης, που μπορεί να προσφέρει και σε άμυνα και επίθεση. Η απόδοσή του απογειώθηκε στα playoffs, κάτι που προσθέτει ακόμα ένα ”συν” στην περίπτωσή του.

Και από εκεί και πέρα, μόνο ανοιχτά ”μέτωπα” υπάρχουν, μιας και το θέμα του προπονητή είναι πρώτο στην λίστα. Γιατί πολύ απλά, εκείνος θα ”χτίσει” και θα αποφασίσει για την επόμενη ημέρα.

Είναι ξεκάθαρο πως από τους Έλληνες παίκτες, οι Ιωάννης Παπαπέτρου και Ντίνος Μήτογλου αποτελούν την μεγάλη προτεραιότητα της ομάδας. Ο πρώτος ήταν σταθερά πολύ καλός/κομβικός και φυσικά αρχηγός, ενώ ο δεύτερος έκανε το… ξέσπασμα καριέρας, με εξαιρετικές εμφανίσεις στο ενεργητικό του. Λεωνίδας Κασελάκης και Λευτέρης Μποχωρίδης είναι άλλες ”γηγενείς” υποθέσεις, που θα απασχολήσουν ενδεχομένως την διοίκηση.

Με τον Σέλβιν Μακ να αποτελεί ήδη παρελθόν και τους Άαρον Ουάιτ-Μπεν Μπέντιλ στα ”ερωτηματικά”, το κεφάλαιο ”Μάριο Χεζόνια” και ”Νεμάνια Νέντοβιτς” θα κρίνουν πολλά στον σχεδιασμό, καθώς μιλάμε για τα δύο μεγαλύτερα αστέρια της σεζόν 2020/21.

Η επιθυμία του Κροάτη να αγωνιστεί με τον Παναθηναϊκό έγινε πραγματικότητα και η αγάπη που έχει λάβει μέχρι στιγμής στην Ελλάδα, θα λειτουργήσουν θετικά στις διαπραγματεύσεις. Άλλωστε, σε κάθε του δήλωση, ανέφερε το πόσο λατρεύει αυτό που του συμβαίνει, ενώ του έχει μείνει… απωθημένο ένα γεμάτο ΟΑΚΑ. Και με τον κόσμο να επιστρέφει στα γήπεδα -πάντα με βάση την λογική- το τελευταίο θα αποτελεί ακόμα έναν λόγο για τον ίδιο.

Ο Σέρβος ”killer” από την άλλη άφησε πολύ καλές εντυπώσεις στους ανθρώπους του Παναθηναϊκού, όχι μόνο εντός των παρκέ, που πολλές φορές έμοιαζε ασταμάτητος. Παρόλα αυτά, το βαρύ ιστορικό με τους πολλούς τραυματισμούς και το πρόωρο τέλος, για τον ίδιο λόγο, τον αφήνουν δεύτερο στην άτυπη κούρσα με τον Χεζόνια.

Πρέπει κάπου εδώ να θυμίσουμε και τον Κέντρικ Πέρι. Ο Αμερικανός γκαρντ είχε απασχολήσει έντονα τον Παναθηναϊκό πριν την έναρξη των ελληνικών playoffs, όπως είχατε διαβάσει στο Eurohoops, όμως η υπόθεσή του δεν προχώρησε, με την Τσεντεβίτα/Ολίμπια να απαντάει αρνητικά στο αίτημα του Παναθηναϊκού. Όμως, αναμένεται να υπάρξει και νέο… επεισόδιο, καθώς πρόκειται για έναν παίκτη που αρέσει στην ομάδα και δεν αποκλείεται να ”παίξει” δυνατά και το καλοκαίρι.

Άλλωστε, το πάθημα δείχνει να έγινε μάθημα στους πράσινους, που θέλουν και θα ξεκινήσουν τις μεταγραφικές τους κινήσεις από την θέση του point guard για να μην ξαναζήσουν παρόμοιες καταστάσεις, όπως στην σεζόν που μόλις ολοκληρώθηκε με τις αλλεπάλληλες αλλαγές και το τεράστιο κενό που δεν… πληρώθηκε ποτέ από τους Σέλβιν Μακ, Κίφερ Σάικς και Πιερ Τζάκσον.

Με βάση όλα τα παραπάνω, είναι ξεκάθαρο πως ο Παναθηναϊκός μπορεί να δει πολλές και τεράστιες αλλαγές. Αυτό είναι το πιθανότερο την δεδομένη περίοδο, από την στιγμή που ο Κάτας δεν έχει υπέρ του τις πιθανότητες. Ό,τι κι αν γίνει με την περίπτωσή του, ο Παναθηναϊκός δεν έχει πολλά χρονικά περιθώρια. Πρέπει να δράσει άμεσα και αφού καλύψει τον πάγκο του, πρέπει να κάνει το ίδιο και με το ρόστερ του.

Πηγή eurohoops.net

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter