Πλήρης στήριξη στον Κώστα Βαξεβάνη και από τη Διεθνή Επιτροπή για την Προστασία των Δημοσιογράφων (CPJ)

Πλήρης στήριξη στον Κώστα Βαξεβάνη και από τη Διεθνή Επιτροπή για την Προστασία των Δημοσιογράφων (CPJ)

Στο πλευρό του Κώστα Βαξεβάνη, με αφορμή το συμβόλαιο θανάτου εις βάρος του, στέκεται και η Διεθνής Επιτροπή για την Προστασία των Δημοσιογράφων (CPJ) καταδικάζοντας οποιαδήποτε ενέργεια εις βάρος εκπροσώπων του Τύπου. Η CPJ στην τοποθέτησή της, καταγράφει όλα τα γεγονότα μέχρι σήμερα, αναφέρεται στον Μένιο Φουρθιώτη, ζητά από τις ελληνικές αρχές να πράξουν τα δέοντα προστατεύοντας τον εκδότη του Documento ενώ υπάρχει ξεχωριστή σημείωση για τη δολοφονία του Γιώργου Καραϊβάζ, πριν από λίγο καιρό.

Η μία μετά την άλλη, οι διεθνείς δημοσιογραφικές οργανώσεις που προασπίζουν την ελευθερία του Τύπου, αλλά και οργανώσεις όπως το Human Rights Watch, παίρνουν θέση και στηρίζουν τον εκδότη του Documento μετά τις αποκαλύψεις για συμβόλαιο θανάτου εναντίον του.

Μετά τους Δημοσιογράφους Χωρίς Σύνορα, το Διεθνές Ινστιτούτο Τύπου, την Ευρωπαϊκή και τη Διεθνή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων, τη «σκυτάλη» παίρνει η CPJ που τονίζει πως οι ελληνικές αρχές θα πρέπει να ερευνήσουν γρήγορα και διεξοδικά το σχέδιο δολοφονίας, που είχε καταγγείλει ο Κώστας Βαξεβάνης, και να περιφρουρήσουν την ασφάλειά του.

Εν συνεχεία, καταγράφει τα γεγονότα σημειώντας: «Στις 23 Απριλίου, ο Βαξεβάνης, δημοσιογράφος έρευνας και εκδότης της εφημερίδας Documento, δημοσίευσε ένα άρθρο στην εφημερίδα που ανέφερε ότι υπάρχει συμβόλαιο θανάτου εναντίον του και ότι το πρόσφατο θέμα (σ.σ. πρόσωπο) έρευνας του Documento ήταν “σε αναζήτηση κάποιου στον εγκληματικό υπόκοσμο για εκτέλεση ενός συμβολαίου για αυτόν”».

«Το θέμα (σ.σ. πρόσωπο) αναγνωρίζεται σε αυτό το άρθρο ως ο Μένιος Φουρθιώτης, τηλεοπτικός παρουσιαστής του ιδιωτικού τηλεοπτικού σταθμού New Epsilon TV, τον οποίο ο Βαξεβάνης είχε πρόσφατα κατηγορήσει για την κατασκευή δημοσιογραφικών διαπιστευτηρίων», αναφέρει η CPJ και προσθέτει: «Στις 27 Απριλίου, η αστυνομία της Αθήνας πραγματοποίησε έφοδο στο σπίτι του Φουρθιώτη και συνέλαβε τον ίδιο και δύο άλλους, και τους ερευνά για φερόμενες παραβιάσεις όπλων και σχετικά με καταγγελία που υπέβαλε στις αρχές ο Βαξεβάνης».

Εν συνεχεία αναφέρει στη δολοφονία Καραϊβάζ: «Στις 9 Απριλίου 2021, ο αστυνομικός συντάκτης Γιώργος Καραϊβάζ δέχτηκε πυρά και σκοτώθηκε στην Αθήνα».

«”Η φερόμενη συνωμοσία για τη δολοφονία με στόχο τον Έλληνα δημοσιογράφο Κώστα Βαξεβάνη είναι εξαιρετικά τρομακτική, ειδικά καθώς έρχεται στον απόηχο μιας δολοφονίας ενός δημοσιογράφου στη χώρα”, δήλωσε η Gulnoza Said, συντονιστής του προγράμματος CPJ Ευρώπης και Κεντρικής Ασίας, στη Νέα Υόρκη. “Η απειλή ενός δημοσιογράφου λόγω της κάλυψής ενός θέματος είναι εντελώς απαράδεκτη και οι ελληνικές αρχές πρέπει να λάβουν κάθε δυνατό μέτρο για να διασφαλίσουν ότι ο Βαξεβάνης μπορεί να εργαστεί με ασφάλεια», τονίζεται στο δημοσίευμα της CPJ.

Όπως αποκαλύπτει: «Η CPJ έστειλε μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στον “Δ. Ν. Αναγνωστόπουλο & Συνεργάτες”, ένα δικηγορικό γραφείο που εκπροσωπεί τον Φουρθιώτη, αλλά δεν έλαβε καμία απάντηση», αναφέρει.

Επίσης, αναφέρεται στην απόπειρα διάρρηξης στα γραφεία του Documento στις 16 Απριλίου ενώ τονίζει πως: «Η CPJ έστειλε email στο εισαγγελέα της Αθήνας για σχόλιο, αλλά δεν έλαβε καμία απάντηση».

Διαβάστε επίσης:

Τον γύρο του κόσμου μέσω του Γαλλικού Πρακτορείου κάνουν οι καταγγελίες Βαξεβάνη για «συμβόλαιο θανάτου»

Εκτενές ρεπορτάζ και του Euractiv για τις καταγγελίες Βαξεβάνη: «Ένας ακόμη Έλληνας δημοσιογράφος υπό την απειλή θανάτου»

Απόλυτη στήριξη από το Διεθνές Ινστιτούτο Τύπου στον Κώστα Βαξεβάνη

Οι Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα στο πλευρό του Κώστα Βαξεβάνη

Και το Human Rights Watch στο πλευρό του Κώστα Βαξεβάνη με μήνυμα για την κυβέρνηση

Πηγή: CPJ

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter