Πράσινο ανάχωμα στους φίλους… του γαλάζιου

Πράσινο ανάχωμα στους φίλους… του γαλάζιου

Με επίκεντρο τα εργασιακά η Φώφη Γεννηματά συγκρούεται με το φιλοδεξιό μπλοκ.

Στο πολιτικό σύμπαν της Χαριλάου Τρικούπη, όπου όλοι κινούνται στην αναβαπτισμένη παράδοση του ΠΑΣΟΚ, ήρθε πάλι ο καιρός που θυμούνται τον συνδικαλισμό του… Γιάννη Παναγόπουλου.

Όμως, συγχρόνως, η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά θέλει να… φλερτάρει και με τα κοινωνικά κινήματα. Με επίκεντρο τα εργασιακά έρχεται πλέον σε ευθεία σύγκρουση με τους λεγόμενους «Κυριακίστας».

Στην εσωκομματική ορολογία πρόκειται για κομματικά μέλη, στελέχη αλλά και ευρύτερα δυνάμεις προερχόμενες από τον χώρο της κεντροαριστεράς που η αντιΣΥΡΙΖΑ οπτική τους έχει αναγάγει σε «μεταρρυθμιστή» τον Κυριάκο Μητσοτάκη και κινούνται με φιλοΝΔ διάθεση.

Η συνύπαρξη στην απεργιακή συγκέντρωση ΓΣΕΕ – ΑΔΕΔΥ της ηγεσίας του ΚΙΝΑΛ και του ΣΥΡΙΖΑ, αν και σε διαφορετικά μπλοκ, δεν σηματοδοτεί προσέγγισή τους αλλά μάχη χαρακωμάτων για εξελίξεις στο πεδίο της λεγόμενης «σύγχρονης σοσιαλδημοκρατίας». Τα εργασιακά γίνονται για δεύτερη φορά κατά την κυβερνητική περίοδο Μητσοτάκη πεδίο διεργασιών για τις λεγόμενες «προοδευτικές δυνάμεις».

Ήδη στελέχη του ΚΙΝΑΛ αναζητούν –ενόψει του συνεδρίου αλλά και με το βλέμμα σε ενδεχόμενη βουλευτική εκλογική κάλπη– την αναδιάταξη του «προοδευτικού χώρου», με το ΚΙΝΑΛ σε ρόλο ιδεολογικού και πολιτικού καταλύτη.

Ο ετεροκαθορισμός είναι το… προπατορικό αμάρτημα του Κινήματος Αλλαγής που με νύχια και δόντια προσπαθεί να αποφύγει η Χαριλάου Τρικούπη. Με δεδομένο ότι η ηγεσία του ΚΙΝΑΛ και οι συλλογικές αποφάσεις του κόμματος έχουν ξεκαθαρίσει ότι η αυτόνομη πορεία είναι αδιαπραγμάτευτη, κάθε δήλωση άκρατης συμπάθειας προς τη μια πλευρά (ΝΔ – Δεξιά) ή προς την άλλη (ΣΥΡΙΖΑ – κεντροαριστερά) αποτελεί… ρωγμή.

Κάτι δεν πάει καλά, πολύ περισσότερο μάλιστα όταν κορυφαία στελέχη πλέκουν ύμνο… προσωπολατρίας στον πρωθυπουργό της χώρας. Το είχε κάνει ηχηρά η ευρωβουλευτής Εύα Καϊλή για τον Κυρ. Μητσοτάκη, κουμπώνοντας παράλληλα τη στήριξή της στον διεκδικητή της ηγεσίας του ΚΙΝΑΛ Ανδρέα Λοβέρδο, ο οποίος μάλιστα αναμένεται την ερχόμενη βδομάδα να παρέμβει προβάλλοντας τις θέσεις του μέσω ντοκιμαντέρ.

Μαξιλάρι της ΝΔ

Δεν είναι ότι λείπει η… αυτοσυγκράτηση. Πολλοί εκτιμούν ότι υπάρχουν σχεδιασμοί για να γίνει το ΚΙΝΑΛ… μαξιλάρι της ΝΔ. Εξετάζονται σενάρια με επίκεντρο το ενδεχόμενο πρόωρης εθνικής κάλπης τον Σεπτέμβριο. Ιδιαίτερα σε περίπτωση που οι εσωκομματικές εκλογές καθυστερήσουν λόγω ενδεχόμενης προκήρυξης βουλευτικών εκλογών θα δοθούν σκληρές μάχες χαρακωμάτων εκ των έσω και όχι μόνο.

Ήδη φτάνουν στο ηγετικό επιτελείο της Χαριλάου Τρικούπη σενάρια όπως ότι μεταξύ αλλεπάλληλων εκλογών, και ανάλογα με τα ποσοστά που θα λάβει το ΚΙΝΑΛ, είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο να προταθεί μεταβατικός πρόεδρος (!) – ο στόχος είναι να εκτοπιστεί πολιτικά η Φ. Γεννηματά.

Η Φ. Γεννηματά χτίζει εκεί που δεν είναι προνομιακός χώρος για τις φιλοΝΔ δυνάμεις, όπως τα εργασιακά. Η συμμετοχή στην απεργιακή κινητοποίηση προκάλεσε αντιδράσεις στελεχών που τα καλύπτουν η χλιαρή δήλωση του βουλευτή του ΚΙΝΑΛ και πρώην υπουργού Ανδρ. Λοβέρδου για το νομοσχέδιο Χατζηδάκη και σε καμιά περίπτωση ο δρόμος και οι διαδηλώσεις.

Σχόλια αποστροφής φιλοξενήθηκαν σε φιλοδεξιά δημοσιεύματα. Δεν είναι τυχαίο ότι ιστότοπος που κινείται πολιτικά γύρω από το Κίνημα Αλλαγής (thesocialist.gr) ανέδειξε ότι ο γραμματέας Επικοινωνίας του ΚΙΝΑΛ Πάνος Βλάχος σημείωσε στο Facebook (10/6/2021): «[…] να μην ξεχάσουμε την άλλη φορά να ρωτήσουμε τους κυριακίστας του Facebook αν θα κατέβουμε ως σοσιαλδημοκρατικό κόμμα να διαμαρτυρηθούμε για αντεργατικό νομοσχέδιο».

Επανήλθε η ορολογία που είχε εμφανιστεί πριν από δυο χρόνια, τον Σεπτέμβριο του 2019, όταν υπήρξαν αντιδράσεις για τη γροθιά σε κόκκινο φόντο που είχε αφίσα του ΚΙΝΑΛ για τα εργασιακά (αργότερα αποσύρθηκε, το φόντο έγινε πράσινο και η γροθιά βήμα ομιλητή). Ήταν τότε που σε ανάρτησή του ο Λάμπρος Παλάντζας, στέλεχος του ΚΙΝΑΛ, είχε αναφέρει ότι οι αντιδράσεις για το περιεχόμενο του γραφιστικού προέρχονται από «Kyriakistas και από ορισμένους παραλιάκηδες της 7ης Ιουλίου»…

Η ηγεσία της Χαριλάου Τρικούπη ενισχύει και συνδέσμους με συνδικαλιστικά στελέχη (Γ. Παναγόπουλος, Γιάννης Κουτσούκος κ.ά.). Επίσης, έχει δώσει ρόλο-κλειδί στην πρώην βουλευτή Τόνια Αντωνίου που έχει αναλάβει να συντονίσει νομαρχιακές επιτροπές σε σχέση με την αξιοποίηση στελεχών του ευρύτερου προοδευτικού χώρου.

Όμως η Φ. Γεννηματά προσπαθεί παράλληλα να ενισχύσει το προφίλ του ΚΙΝΑΛ ως πόλου της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας, σε αντίστιξη με τον ΣΥΡΙΖΑ και τον επικεφαλής του Αλέξη Τσίπρα. Αυτό τον ρόλο έπαιξε η επιστολή της για τα εργασιακά προς τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος (PES) Σεργκέι Στάνισεφ, ο οποίος ανταπάντησε εκφράζοντας τη στήριξή του.

Γραμμή Παπανδρέου

Η Φ. Γεννηματά έχει ευήκοα ώτα προς τη μεριά του πρώην πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου, βουλευτή του ΚΙΝΑΛ και επικεφαλής του Κινήματος Δημοκρατών Σοσιαλιστών. Κι αυτό και για πρακτικούς λόγους εσωκομματικών συμπλεύσεων και για τον πολιτικό χαρακτήρα του ΚΙΝΑΛ με το βλέμμα στο ενδεχόμενο βουλευτικής εκλογικής κάλπης. Τα δύσκολα των συμμαχιών με άλλες δυνάμεις είναι μπροστά.

Δεν είναι χωρίς σημασία ότι το ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, βουλευτής του ΚΙΝΑΛ και μέλος του ΚΙΔΗΣΟ Χάρης Καστανίδης έθεσε το… πλαίσιο για διάλογο «με άλλες προοδευτικές δυνάμεις». Θα έχει χαρακτήρα «συνολικής αναδιάταξης του προοδευτικού πολιτικού χώρου» (άρθρο στο anatropinews.gr).

Επομένως, η γραμμή Παπανδρέου, διά του Χ. Καστανίδη, είναι να ζητείται από τους διεκδικητές της προεδρίας του ΚΙΝΑΛ στο συνέδριο να διαμορφώσουν την ιδεολογική και πολιτική ταυτότητα «ενός σύγχρονου πολιτικού φορέα του δημοκρατικού σοσιαλισμού». Και βέβαια απορρίπτει κάθετα τον ρόλο του ΚΙΝΑΛ ως συμπληρώματος «άλλου πολιτικού φορέα και ιδιαίτερα της ελληνικής Δεξιάς».

Το «όχι» σε ετεροβαρείς τακτικές συμμαχίες βρίσκει σύμφωνο και τον άλλο διεκδικητή της ηγεσίας, τον ευρωβουλευτή Νίκο Ανδρουλάκη, ο οποίος προβάλλει ως καίριο ζήτημα την ανάκαμψη του ΚΙΝΑΛ.

Ο κύκλος των στελεχών του Κινήματος Δημοκρατών Σοσιαλιστών, με επικεφαλής τον πρώην πρωθυπουργό και βουλευτή Γ. Παπανδρέου, παραμένει σε τροχιά δυναμικής παρέμβασης στα τεκταινόμενα της Χαριλάου Τρικούπη.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter