Πραξικόπημα κατά του Δημοσίου και υπέρ του Λάτση στα ΕΛΠΕ

Πραξικόπημα κατά του Δημοσίου και υπέρ του Λάτση στα ΕΛΠΕ

Τέλος στην κυριαρχία του Δημοσίου στη διοίκηση των ΕΛΠΕ προς όφελος της πλευράς Λάτση δίνει το σχέδιο της διορισμένης από τη ΝΔ διοίκησης του Ομίλου ΕΛΠΕ για το νέο καταστατικό που θα συζητηθεί στη γενική συνέλευση της 20ης Μαΐου, ενώ παράλληλα αφήνει για πρώτη φορά ανοικτή τη δυνατότητα διάσπασης των ΕΛΠΕ, με την πώληση περιουσιακών στοιχείων που μπορούν να ξεπερνούν το 51% του ενεργητικού.

Με το πρόσχημα της συμμόρφωσης στα προβλεπόμενα στο νέο νόμο 4706/2020 της κυβέρνησης Ν.Δ. ο οποίος ενσωματώνει σχετική κοινοτική Οδηγία, η διοίκηση των ΕΛΠΕ θα προτείνει στη γενική συνέλευση να «σβήσουν» βασικές διατάξεις του καταστατικού, οι οποίες δίνουν την πλειοψηφία στο Διοικητικό Συμβούλιο στα μέλη που διορίζει το Δημόσιο, ενώ παράλληλα καταργεί την υποχρεωτική συμμετοχή δύο εκπροσώπων των εργαζομένων και άλλων δύο εκπροσώπων των μετόχων μειοψηφίας. Από το σύνολο των νέων προτεινόμενων άρθρων, γίνεται σαφές ότι οι αλλαγές θα ενισχύσουν τη θέση του Ομίλου Λάτση στη διοίκηση των ΕΛΠΕ.

Αντιδράσεις και απεργία εργαζομένων

Οι προτάσεις αυτές έχουν προκαλέσει ήδη τις έντονες αντιδράσεις των σωματείων των εργαζομένων στα ΕΛΠΕ αλλά και του ΣΥΡΙΖΑ. Τα σωματεία έχουν εξαγγείλει απεργία για τις 20 Μαΐου, ημέρα της γενικής συνέλευσης, εκφράζοντας την κατηγορηματική αντίθεσή τους στην «ειλημμένη απόφαση της σημερινής διοίκησης (ορισμένης από την Κυβέρνηση) για την αλλαγή του Καταστατικού της Εταιρείας, και ουσιαστικά την απεμπόληση των δικαιωμάτων του Ελληνικού Δημοσίου για ορισμό Διοίκησης και την ολοκλήρωση του ξεπουλήματος ενός από τους τελευταίους παραγωγικούς πυλώνες της οικονομίας μας», όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν.

«Ποιο είναι, κύριοι της Κυβέρνησης, το κέρδος του Ελληνικού Δημοσίου από αυτό; Για εμάς δεν νοείται παραγωγική και οικονομική ανασυγκρότηση με τα ΕΛΠΕ εξ ολοκλήρου στα ανεξέλεγκτα χέρια ιδιώτη και αυτό δεν πρόκειται να αλλάξει ότι και να μας τάξετε, όποιον και να επιστρατεύσετε» επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση των τεσσάρων σωματείων των εργαζομένων στα ΕΛΠΕ(ΠΣΕΕΠ, ΠΕΠΕΚΟ, Σύνδεσμος Εργαζομένων ΑΣΠΡΟΦΟΣ, Σωματείο Εργαζομένων DIAXON).

ΣΥΡΙΖΑ: Πολιτικά και νομικά απαράδεκτη απόφαση

Για «πολιτικά και νομικά απαράδεκτη απόφαση» κάνουν λόγο από την πλευρά τους οι τομεάρχες ΣΥΡΙΖΑ, Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σωκράτης Φάμελλος και Οικονομικών Έφη Αχτσιόγλου, η οποία «στοχεύει στην εξυπηρέτηση του ιδιώτη μετόχου, στην απώλεια του ελέγχου του δημοσίου από ένα κρίσιμο αναπτυξιακό/ενεργειακό φορέα της Ελλάδα στη συνέχεια στο ξεπούλημά του. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη υλοποιεί ένα προσυμφωνημένο σχέδιο εξυπηρέτησης των συμφερόντων που την έκαναν κυβέρνηση και χαρίζει τον εθνικό μας πλούτο και τα αναπτυξιακά και ενεργειακά εργαλεία της χώρας σε ιδιώτες» καταλήγουν οι δυο τομεάρχες του ΣΥΡΙΖΑ, ζητώντας την ανάκληση της απόφασης και τη θωράκιση των εκπροσώπων του Δημοσίου με νομοθετική ρύθμιση της κυβέρνησης.

Εκτός από τα δύο αυτά άρθρα, ωστόσο, το νέο καταστατικό των ΕΛΠΕ που προτείνει η διοίκηση δημιουργεί πρόσθετα ερωτηματικά σχετικά με τις προθέσεις της πλευράς Λάτση για το μέλλον του Ομίλου, δίνοντας τροφή ακόμη και σε σενάρια διαμελισμού των ΕΛΠΕ, με πώληση της κύριας δραστηριότητας, δηλαδή του τομέα διύλισης, καθώς στις διάφορες σημαντικές αποφάσεις που προβλέπεται από το καταστατικό ότι πρέπει να λαμβάνονται με αυξημένη πλειοψηφία, έχει προστεθεί ένα νέο άρθρο, το οποίο αναφέρει ότι απαιτείται αυξημένη πλειοψηφία για αποφάσεις που αφορούν «στη διάθεση, με μία ή περισσότερες συναλλαγές, περιουσιακών στοιχείων της Εταιρείας, οι οποίες λαμβάνουν χώρα εντός χρονικού διαστήματος δύο ετών και η αξία των οποίων αντιπροσωπεύει άνω του πενήντα ένα τοις εκατό (51%) της συνολικής αξίας των περιουσιακών στοιχείων της Εταιρείας».

Ο Λάτσης σκοπεύει να διαμελίσει τα ΕΛΠΕ;

Αυτό το άρθρο φαίνεται να αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο πώλησης του μεγαλύτερου μέρους των δραστηριοτήτων του ομίλου, δηλαδή του βιομηχανικού τομέα (διύλιση), καθώς μόνο με πώληση στοιχείων ενεργητικού αυτού του τομέα θα μπορούσε να αλλάξει χέρια περισσότερο από το μισό ενεργητικό των ΕΛΠΕ. Σε κάθε περίπτωση πάντως, η ουσία είναι ότι αν περάσουν οι προτεινόμενες αλλαγές στο καταστατικό, ο όμιλος Λάτση παίρνει το «πάνω χέρι» στη διοίκηση των ΕΛΠΕ και μπορεί να προτείνει σε μελλοντική συνέλευση έως τον διαμελισμό του ομίλου.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter