Προανακριτική παρωδία: Διακοπή της εξέτασης Καλογρίτσα με… διαπραγματεύσεις για το πότε θα συνεχιστεί

Προανακριτική παρωδία: Διακοπή της εξέτασης Καλογρίτσα με… διαπραγματεύσεις για το πότε θα συνεχιστεί

Κωμωδία δίχως τέλος αποδεικνύεται η Προανακριτική Επιτροπή, με τον Χρήστο Καλογρίτσα να κάνει πράξη τις προειδοποιήσεις περί «φιάσκου – παρωδίας». Μετά από δύο αναβολές, διεκόπη για σήμερα η πρώτη του κατάθεση στην Προανακριτική λόγω αδιαθεσίας. Κατά τις πληροφορίες, ο μάρτυρας δεν ήταν ιδιαίτερα πρόθυμος να συνεχίσει την εξέτασή του αύριο, Τρίτη, κάνοντας… διαπραγμάτευση με τον πρόεδρο της Επιτροπής, Σταύρο Κελέτση, σε σχέση με την ώρα επανέναρξης της.

Δείτε επίσης: Προανακριτική: Ιδού τα έγγραφα που αποδεικνύουν ότι ο Καλογρίτσας δεν ήταν «μπροστινός» κανενός

Με αφορμή την ένταση που επικράτησε στην αίθουσα της Προανακριτικής λίγη ώρα μετά την έναρξη της κατάθεσής του, ο εργολάβος επικαλέστηκε αδιαθεσία και ζήτησε τη διακοπή της διαδικασίας. Ο Παύλος Πολάκης, όντας ο μόνος γιατρός στην Επιτροπή, εξέτασε τον μάρτυρα και διαπίστωσε -κατά τις πληροφορίες- ότι ο σφυγμός του ήταν φυσιολογικός.

Δείτε επίσης: Διακοπή στην Προανακριτική λόγω αδιαθεσίας Καλογρίτσα – Τον εξέτασε ο Πολάκης!

Παρόλα αυτά, ο Χρ. Καλογρίτσας οδηγήθηκε στο ιατρείο της Βουλής προκειμένου να κάνει μέτρηση ζαχάρου, με τον γιατρό του Κοινοβουλίου να μην προβάλλει ενστάσεις ως προς τη συνέχιση της κατάθεσης του. Ωστόσο, με την επανέναρξη της διαδικασίας ο μάρτυρας δήλωσε ενώπιον της Επιτροπής ότι αδυνατεί να ξεπεράσει τη συναισθηματική φόρτιση που του προκάλεσαν τα λόγια της εισηγήτριας του ΣΥΡΙΖΑ, Θεοδώρας Τζάκρη, και ζήτησε την οριστική διακοπή της εξέτασής του για σήμερα.

Τότε, ο πρόεδρος της Επιτροπής, Στ. Κελέτσης, πρότεινε στον εργολάβο να επιστρέψει αύριο. Όμως, εκείνος δεν ήταν ιδιαίτερα πρόθυμος. Κατά τις πληροφορίες, αντέτεινε πως θέλει να επισκεφτεί τον γιατρό του και πως δεν επιθυμεί να συνεχίσει ούτε αύριο. Πάρα ταύτα, ο κ. Κελέτσης επέμεινε, λέγοντας ότι η συνεδρίαση θα αρχίσει στις 11:00. Ο Χρ. Καλογρίτσας δεν δέχτηκε, αντιπροτείνοντας η εξέτασή του να συνεχιστεί αύριο στις 12 το μεσημέρι, με το αίτημά του να γίνεται αποδεκτό.

Τι προηγήθηκε

Σύμφωνα με πηγές της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η ένταση προκλήθηκε εξαιτίας των ισχυρισμών του μάρτυρα περί ύπαρξης sms που αντάλλαζε με τον Νίκο Παππά. «Δεν ντρέπεστε που τα λέτε αυτά κ. Καλογρίτσα;» διερωτήθηκε η Θ. Τζάκρη, προσθέτοντας σε ανάλογο ύφος ότι ο εργολάβος παριστάνει τον «εμποράκο αριστερών πεποιθήσεων». «Η μόνη σου έννοια είναι να κρατήσεις τα 3 εκ. ευρώ. Και εμπλέκεις ολόκληρη παράταξη, με την οποία λες ότι έχεις και φιλικές σχέσεις» κατηγόρησε τον ιδιοκτήτη της Τοξότης και συνέχισε με τα εξής επιθετικά ερωτήματα: «Τι ζητάς από την κυβέρνηση για να καταθέσεις όλα αυτά τα ευφάνταστα που σκαρφίστηκες με καθυστέρηση 4 ετών; Δεν ντρέπεσαι να λες ότι ανήκεις στην Αριστερά και να εμπορεύεσαι τις σχέσεις σου με αυτήν για να μην επιστρέψεις τα 3 εκ. ευρώ;».

Μετά το… τζαρτζάρισμα που δέχτηκε από την εισηγήτρια της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο Χρ. Καλογρίτσας επικαλέστηκε αδιαθεσία, η οποία οδήγησε στη διακοπή της σημερινής του κατάθεσης. 

Σεξιστική επίθεση Κελέτση σε Τζάκρη

Έντονη ήταν η αντίδραση του Στ. Κελέτση στο «πρέσινγκ» που έκανε η Θ. Τζάκρη στον μάρτυρα. Ο πρόεδρος της Επιτροπής έφτασε στο σημείο να προβεί σε σεξιστικό σχόλιο κατά της εισηγήτριας του ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας: «Εδώ, δεν είστε στο κομμωτήριο». Όπως ήταν αναμενόμενο, η αήθης επίθεσης του προέδρου ανέβασε το… θερμόμετρο στην αίθουσα, με την κ. Τζάκρη να του ζητά σε υψηλούς τόνους να ανακαλέσει. Εν τέλει, ο κ. Κελέτσης -κατά τις πηγές του ΣΥΡΙΖΑ- δεν ζήτησε συγγνώμη και είπε απλώς ότι το παίρνει πίσω. Να σημειωθεί ότι σε συνομιλία του με τους κοινοβουλευτικούς συντάκτες, ο πρόεδρος της Επιτροπής παρουσιάστηκε μετανοημένος για την αποστροφή του.

«Ήμουν ο “μπροστινός”»

Προηγουμένως, σύμφωνα με πηγές της ΝΔ, ο μάρτυρας δήλωσε… Αριστερός και ισχυρίστηκε ότι διαδραμάτισε ρόλο «μπροστινού» για τη διεκδίκηση τηλεοπτικής άδειας, όντας σε ανοικτή γραμμή με τον πρώην υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής. Ισχυρίστηκε δε ότι οι συναντήσεις του με την οικογένεια Χούρι προέκυψαν μετά από εντολή του Ν. Παππά.

Κατά τις πηγές της πλειοψηφίας, ο Χρ. Καλογρίτσας είπε πως το καλοκαίρι του 2016 τον φώναξε ο «πολυαγαπημένος» του φίλος, Νίκος Παππάς, και του είπε: «Καπετάνιε θα μας δώσεις το όνομα σου για κανάλι και τα λοιπά;». «Εγώ είπα πως ¨ήρθα μαζί σας¨. Μιλήσαμε για κάτι ξένους. Μου ανάφερε ο Ν. Παππας τα ονόματα των ξένων. Ακουστά τους είχα. Δεν τους γνώριζα. Με τον τρόπο που μου το ζήτησε ο Νίκος είπα: ¨Ας πάει κι αυτό¨» αφηγήθηκε.

Όπως προσθέτουν οι ίδιες πηγές, ο μάρτυρας ισχυρίστηκε ότι θα έβαζε μόνο το όνομά του και πως θα ήταν ο «μπροστινός». Τότε, ο Στ. Κελέτσης φέρεται να ρώτησε: «Άρα, ήταν μετά από επιμονή του Παππά;» και ο Χρ. Καλογρίτσας απάντησε: «Εγώ, μπήκα ως πειθαρχημένος».

Εν συνεχεία, σύμφωνα πάντα με τις πηγές της ΝΔ, ισχυρίστηκε πως ο πρώην υπουργός τον φώναξε και τον ενημέρωσε για να συναντηθεί με την οικογένεια Χούρι στο Πόρτο Χέλι. «Που τον συναντήσατε;» ρώτησε ο πρόεδρος για τον Ν. Παππά, με τον μάρτυρα να μη προχωρά σε καμία αναφορά περί Μεγάρου Μαξίμου, λέγοντας: «Τον συναντούσα παντού. Στο σπίτι μου. Στο σπίτι του. Σε ταβέρνες. Παντού. Μπορώ να το βεβαιώσω αν δω τις σημειώσεις μου και αν αυτό κριθεί αναγκαίο. Στο Πόρτο Χέλι ήλθαν κάτι άνθρωποι σταλμένοι από την άλλη πλευρά. Από τον Νίκο Παππά είχα πάρει συγκεκριμένες οδηγίες».

Εντύπωση προκάλεσε δε ότι δήλωσε πως μιλά μόνο «Καρδιτσιώτικα», ενώ χαρακτήρισε «σύντροφο» τον Παύλο Πολάκη, με τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ να του αντιλέγει: «Έχεις καταλάβει με αυτά που λες σήμερα εδώ ότι κρατάς φανάρι στη ΝΔ και τον Πλεύρη;». Μάλιστα, ο μάρτυρας μίλησε και για sms που αντάλλαζε με τον Ν. Παππά, τα οποία κλήθηκε -μετά από αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ- να τα καταθέσει στην Επιτροπή. «Ανταλλάζαμε sms. Οι φίλοι μας μας σκότωσαν και μας άφησαν ζωντανούς να υποφέρουμε. Εγώ δεν είπα ούτε μια λέξη προς οποιονδήποτε. Υπέφερα όμως δεν μίλησα. Αυτή ήταν η πορεία μου» είπε και -κατά τις πηγές της ΝΔ- συμπλήρωσε:

«Το 2020 διαπιστώθηκε πως οι Άραβες όχι μόνο δεν σταμάτησαν, αλλά έφεραν μια απόφαση ενός διαιτητικού δικαστηρίου. Οι Άραβες υφάρπαξαν μια απόφαση και θέλησαν να την περάσουν με απάτη σε ελληνικό δικαστήριο. Στους προξενητάδες είχα διαμηνύσει -αν και οι σχέσεις είχαν παγώσει- να σταματήσουν τους Άραβες. Δεν εισακούστηκα. Θέλησαν μετά να με διασύρουν. Οι Άραβες ήταν απατεώνες. Ας με μηνύσουν για αυτό».

«Γλίτωσε τη βίαιη προσαγωγή»

Σύμφωνα με κοινοβουλευτικές πηγές του ΣΥΡΙΖΑ, αυτό που κατόρθωσε ο Χρ. Καλογρίτσας με τη διακοπή της κατάθεσής του ήταν αφενός να αποφύγει τη βίαιη προσαγωγή μετά τις δύο αναβολές λόγω ανάρρωσης από το εμβόλιο και καραντίνας και αφετέρου να μην υποστεί τη βάσανο των «40 ερωτήσεων» των βουλευτών της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Από εκεί και πέρα, οι πηγές σημειώνουν πως «ο κ. Καλογρίτσας προσήλθε σήμερα στην Προανακριτική για ΝΑ ΜΗΝ ολοκληρώσει την επανάληψη όσων είχε αναφέρει στη διάτρητη έγκλησή του.

Η ξαφνική του αδιαθεσία δεν μπορεί να καλύψει:

· Την ύπαρξη εγγυητικής επιστολής, που δείχνει ότι η εταιρεία Βλαδίμηρος Καλογρίτσας είχε στα ταμεία της 8 εκατ. ευρώ ήδη από την 1η Ιουλίου 2016. Δύο μήνες, δηλαδή, πριν από τον διαγωνισμό για τις άδειες. Συνεπώς, καταρρέει με πάταγο το αφήγημα Καλογρίτσα-ΝΔ ότι ήταν «μπροστινός» και ότι δεν είχε χρήματα.

· Ότι αναδιπλώθηκε στο θέμα των sms. Γιατί, άραγε, ενώ ξεκίνησε την τοποθέτησή του, αναφερόμενος σε αυτά, στη συνέχεια είπε ότι δεν θα τα καταθέσει;

· Το τρίτο επεισόδιο στο σίριαλ της παρωδίας, που «έπαιξε» σήμερα, με πρωταγωνιστή τον βασικό κατήγορο, ο οποίος αδιαθέτησε για μια ακόμα φορά.

Η Ν.Δ. ευθύνεται πλήρως για την κατάντια και τον συνεχή ευτελισμό των κοινοβουλευτικών διαδικασιών.

Σε ένα πράγμα συμφωνούμε, πάντως, με τον κ. Καλογρίτσα: Αυτή η επιτροπή εξελίσσεται σε φιάσκο και παρωδία».

«Κακός σύμβουλος ο πανικός»

Στον αντίποδα, πηγές της Κ.Ο. της ΝΔ αντιτείνουν πως «ο πανικός είναι κακός σύμβουλος» και επισημαίνουν τα εξής:

«Το πρωτοφανές για τα κοινοβουλευτικά ήθη και τις πρακτικές όλων των προηγουμένων προανακριτικών επιτροπών αίτημα να παραστεί ο δικηγόρος του Νίκου Παππά εντός της αιθούσης, μεσούσης της κατάθεσης του Χρήστου Καλογρίτσα, κι ενώ πληροφορίες έφεραν τον μάρτυρα να προσδιορίζει τον πρώην υπουργό του ΣΥΡΙΖΑ ως εκείνον που αποκαλώντας τον «καπετάνιο» του ζήτησε να δώσει το όνομα του στο κανάλι , είναι ενδεικτικό της σύγχυσης και του πανικού του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Οι διαρκείς προσπάθειες των Παύλου Πολάκη και Θεοδώρας Τζάκρη με παρεμβάσεις τους να μην καταθέσει ο μάρτυρας, αποδεικνύουν την απώλεια ψυχραιμίας του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο κατά δήλωσή του «ξαναστρατολογημένος» στο κόμμα μετά τις δεύτερες εκλογές του 2015 μεγαλοεργολάβος, εκείνος που «στήριζε τον ΣΥΡΙΖΑ με …όλες του τις δυνάμεις» και που επικοινωνούσε συνεχώς και βρισκόταν διαρκώς με τον Νίκο Παππά είτε στο σπίτι του, είτε στο σπίτι του πρώην υπουργού, είτε σε ταβέρνες», μίλησε. Κι όχι μόνο αυτό. Επίσης «έδειξε».

Σελίδες με email και SMS.

Όσοι λοιπόν βιάζονται να μιλήσουν για φιάσκο, καλό θα είναι να θυμηθούν καλύτερα που, πότε και σε ποιους μιλούσαν ή έστελναν μηνύματα. Όσοι μιλούν για ευτελισμό της προανακριτικής καλύτερα θα είναι να αφήσουν το μάρτυρα να ολοκληρώσει την κατάθεση του και να μην απευθύνουν εκκλήσεις όπως αυτή του Παύλου Πολάκη που καλούσε τον Χρήστο Καλογρίτσα να μη «δώσει» τον Νίκο Παππά «στη Δεξιά του Θάνου Πλεύρη». Κι όσοι βιάζονται να βγάλουν συμπεράσματα, καλό θα είναι απλά να περιμένουν».

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter