Προανακριτική: Τι παζαρεύει ο εργολάβος;

Προανακριτική: Τι παζαρεύει ο εργολάβος;

Αρνείται να πατήσει φρένο στη γελοιοποίηση της προανακριτικής επιτροπής ο Χρήστος Καλογρίτσας, επιστρατεύοντας κάθε πιθανό τρόπο για να αναγκάσει την κυβερνητική πλειοψηφία να ικανοποιήσει τις απαιτήσεις του. Η πρώτη αναβολή της κατάθεσής του επήλθε λόγω… ανάρρωσης από το εμβόλιο κατά του κορονοϊού, ενώ η δεύτερη είναι προϊόν καραντίνας!

Τα αλλεπάλληλα τερτίπια του εργολάβου προκάλεσαν αρχικά αμηχανία και ύστερα θυμό στους βουλευτές της ΝΔ, οι οποίοι παρουσιάζονται –σύμφωνα με τις πληροφορίες του Documento– απρόθυμοι να μπουν σε οποιαδήποτε διαπραγμάτευση μαζί του. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, στην περίπτωση που ο ιδιοκτήτης της Τοξότης συνεχίσει να τεντώνει το σχοινί, δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο η πλειοψηφία να τραβήξει χαρτιά που ο Χρ. Καλογρίτσας θεωρούσε ότι είχαν βγει από την τράπουλα της προανακριτικής. Και η αναφορά αυτή δεν σχετίζεται με το δικαίωμα της επιτροπής περί βίαιης προσαγωγής του. Γι’ αυτό και αναμένονται με ενδιαφέρον οι επόμενες κινήσεις του απρόβλεπτου εργολάβου και του συνηγόρου του Ανδρέα Λοβέρδου.

Την περασμένη Τετάρτη ήταν προγραμματισμένη η πολυαναμενόμενη εξέταση του Χρ. Καλογρίτσα στην προανακριτική. Ωστόσο ο εργολάβος επιφύλασσε ακόμη μία έκπληξη στα μέλη ΝΔ και ΚΙΝΑΛ στην επιτροπή. Σύμφωνα με υψηλά ιστάμενες πηγές του κοινοβουλίου, ο πρωταγωνιστής της υπόθεσης απέστειλε στον πρόεδρο της επιτροπής Σταύρο Κελέτση βεβαίωση της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας με την οποία γνωστοποιεί πως βρίσκεται σε καραντίνα εξαιτίας της επαφής του με κρούσμα Covid-19. Ετσι η επιτροπή αναγκάστηκε να αναπροσαρμόσει για δεύτερη φορά τον προγραμματισμό της.

Στις 20 Απριλίου ο Χρ. Καλογρίτσας είχε δώσει τα πρώτα δείγματα γραφής. Ο πατέρας του έκπτωτου υπερθεματιστή Ιωάννη-Βλαδίμηρου γνωστοποίησε ότι δεν δύναται να καταθέσει εξαιτίας επιπλοκών που παρουσίασε μετά το εμβόλιο κατά του κορονοϊού. Η επιτροπή αιτήθηκε ιατρικές γνωματεύσεις που να αποδεικνύουν του λόγου το αληθές. Με ακαριαία αντανακλαστικά ο Χρ. Καλογρίτσας απέστειλε όχι μία αλλά δύο γνωματεύσεις. Η πρώτη είχε ημερομηνία 14/4 και μιλούσε για «έντονη και ξαφνική αδιαθεσία» μετά το εμβόλιο, ενώ η δεύτερη συντάχτηκε την ημέρα που ο εργολάβος δήλωσε αδυναμία, καθιστώντας σαφές ότι τα συμπτώματα δεν είχαν υποχωρήσει.

Το προειδοποιητικό εξώδικο

Η αλήθεια είναι ότι ο Χρ. Καλογρίτσας είχε προειδοποιήσει. Αφήνοντας έκπληκτους τους βουλευτές ΝΔ και ΚΙΝΑΛ, στις 13 Απριλίου απέστειλε εξώδικο στην επιτροπή με το οποίο εξέφραζε απαιτήσεις και τη χλεύαζε. Οχι μόνο υποδείκνυε τους μάρτυρες που ήθελε να κληθούν, αλλά και τον τρόπο με τον οποίο έπρεπε να καταθέσουν. Ειδικότερα, απαιτούσε την «κατά προτεραιότητα» κλήτευση των μελών της οικογένειας Χούρι, ζητώντας την κατ’ αντιπαράσταση εξέτασή του με τον Σάμερ, ενώ τόνιζε πως ο Φουάντ πρέπει να εξεταστεί κατ’ αντιπαράσταση με τον Κυριάκο Τόμπρα. «Αλλως είναι ηλίου φαεινότερον και όλοι αντιλαμβανόμαστε ότι η κοινοβουλευτική διαδικασία εξελίσσεται σε φιάσκο – παρωδία» ήταν η προειδοποίησή του που έγινε πραγματικότητα.

Δεν χωρά αμφιβολία πως ο ιδιοκτήτης της Τοξότης παζαρεύει την κλήτευση των αντιδίκων του στην προανακριτική, φέρνοντας σε εξαιρετικά δύσκολη θέση ΝΔ και ΚΙΝΑΛ. Σύμφωνα με τον πραγματικό διαμεσολαβητή και πρώτο μάρτυρα Κυρ. Τόμπρα, οι ιδιοκτήτες της CCC είναι «γεωπολιτικοί και γεωοικονομικοί παράγοντες», οι οποίοι –όπως έχει παραδεχτεί και ο Θάνος Πλεύρης στην επιτροπή– είναι government friendly και με την κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη. Οπότε η συμπολίτευση βρίσκεται μεταξύ σφύρας και άκμονος καθώς καλείται να ισορροπήσει ανάμεσα στις απαιτήσεις Καλογρίτσα και την οικογένεια Χούρι. Διόλου τυχαίο ότι το μότο της ΝΔ σε σχέση με την άρνηση κλήτευσης των Λιβανέζων είναι η αδυναμία κατάθεσης όσων έχουν καταστεί ύποπτοι από τη Δικαιοσύνη, θυμίζοντας τη μήνυση του Χρ. Καλογρίτσα κατά των Χούρι.

Το θέμα είναι πόσο επιθυμεί να το τραβήξει ο πρωταγωνιστής της υπόθεσης, ο οποίος έχει δις ευνοηθεί από την πλειοψηφία. Αφενός του δόθηκε η δυνατότητα να καταθέσει μετά τον Κυρ. Τόμπρα, αφετέρου εξαιρέθηκε από τη λίστα μαρτύρων ο γιος του, ο οποίος ήταν ο ιδιοκτήτης της εταιρείας που διεκδίκησε τηλεοπτική άδεια και πρώτος εκδότης του Documento. Από την άλλη, μέλη της συμπολίτευσης μπορεί να δηλώνουν πως αντιμετωπίζουν τα αιτήματα του εργολάβου με «πλήρη ψυχρότητα», όμως δεν μπορούν να αγνοήσουν ότι ο Χρ. Καλογρίτσας είναι ένας εκ φύσεως αστάθμητος παράγοντας που αποτελεί τη βασική αιτία συγκρότησης της προανακριτικής.

Τι μέλλει γενέσθαι

Την ερχόμενη Τρίτη η συνεδρίαση της επιτροπής θα έχει διαδικαστικό χαρακτήρα, με σκοπό να αποφασιστούν τα επόμενα βήματα. Από την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης επισημαίνουν ότι στη συνεδρίαση θα προσέλθουν με την επωδό: «Καλογρίτσας ή Καλογρίτσας». Τουτέστιν, τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ θα αιτηθούν επόμενος μάρτυρας να είναι είτε ο Χρ. Καλογρίτσας όταν παρέλθει το διάστημα της καραντίνας είτε ο υιός του. Στον αντίποδα, πηγές της πλειοψηφίας ανέφεραν στο Documento πως αποσκοπούν σε ομόφωνη απόφαση για τον επόμενο μάρτυρα της επιτροπής, έχοντας κατά νου την κλήτευση του διευθυντή λογιστηρίου της λιβανέζικης εταιρείας Αντώνη Λιανού. Ξεκαθαρίζουν δε ότι σκοπός τους είναι η άμεση κλήτευση του ιδιοκτήτη της Τοξότης.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter