Προανακριτική: Το υπόμνημα Παππά και η μονταζιέρα της ΝΔ

Προανακριτική: Το υπόμνημα Παππά και η μονταζιέρα της ΝΔ

Άλλη μια φορά ο τακτικισμός της ΝΔ με τη μη κλήση Στουρνάρα και τις «ερμηνείες» ντοκουμέντων της ΤτΕ αποδεικνύει γιατί εργαλειοποιείται η Καλογριτσιάδα.

Αυθαίρετες ερμηνείες προσέδωσαν ΝΔ και συμπολιτευόμενος Τύπος στο σχεδιάγραμμα που απέστειλε ο Γιάννης Στουρνάρας στην προανακριτική αναφορικά με την πορεία των 3 εκατ. ευρώ. Το νομικό αδιέξοδο της συμπολίτευσης έφερε επικοινωνιακούς ακροβατισμούς μήπως και σωθεί η τελευταία… παρτίδα της επιτροπής.

Ενώ η έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδας (ΤτΕ), στην οποία συμπεριλήφθηκε και το σχεδιάγραμμα, αποσαφηνίζει την αφετηρία, τους σταθμούς και τον προορισμό των χρημάτων, η κυβερνητική πλειοψηφία από κοινού με τη μιντιακή αρμάδα που την περιβάλλει αποφάσισαν να το βαφτίσουν πειστήριο εγκλήματος!

Εξού και η αποσιώπηση της κατάθεσης του τελευταίου μάρτυρα και πρώην υψηλόβαθμου στελέχους της Attica Bank Αθανάσιου Τσάδαρη, ο οποίος ξεκαθάρισε ότι ήταν εν γνώσει της ΤτΕ και της αρχής πως τα 3 εκατ. ήταν «καθαρά» και πλήρως ελεγμένα.

Το υπόμνημα Παππά

Διόλου τυχαίο ότι το υπόμνημα που θα καταθέσει –σύμφωνα με τις πληροφορίες– την ερχόμενη Τετάρτη ο Νίκος Παππάς θα βασίζεται τόσο στην έκθεση της ΤτΕ όσο και στην κατάθεση Τσάδαρη. Αφενός η έκθεση «ξηλώνει» την κατηγορία περί δωροληψίας και αφετέρου η κατάθεση του πρώην τραπεζικού στελέχους αποκαθιστά την αλήθεια για τον έλεγχο του εμβάσματος και τις δήθεν πιέσεις της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ υπέρ Καλογρίτσα.

«Εγώ όσο διάστημα χειρίστηκα αυτή την υπόθεση δεν δέχτηκα καμία παρέμβαση» κατέθεσε ο Αθ. Τσάδαρης σε σχέση με την παραφιλολογία περί προνομιακής μεταχείρισης του εργολάβου από την Attica Bank. Να σημειωθεί ότι το υπόμνημα του Ν. Παππά αναμένεται να κατατεθεί την ερχόμενη Τετάρτη στην επιτροπή.

Παραπληροφόρηση

Το σκηνικό της λαθροχειρίας και της παραπληροφόρησης διαφάνηκε λίγη ώρα μετά την έναρξη της συνεδρίασης της Τετάρτης. Από πηγές της ΝΔ διέρρεε ψευδώς ότι στην έκθεση της ΤτΕ αναφέρεται ότι η Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες αγνόησε τα αιτήματα των τραπεζών για διερεύνηση του ποσού επιδιώκοντας να μην τους αποδοθεί η προέλευση της πληροφορίας.

Η αλήθεια είναι ότι στην έκθεση σημειώνονται οι δύο αναφορές της Attica Bank και η μία της Εθνικής Τράπεζας προς την αρχή για τα 3 εκατ. ευρώ χωρίς πουθενά να γίνεται λόγος για κωλυσιεργία ή αδράνεια. Μάλιστα, κατά την εξέταση του Αθ. Τσάδαρη ο Θ. Πλεύρης παραδέχτηκε ότι δεν υπάρχει καν αναφορά στην έκθεση για το αποτέλεσμα του όποιου ελέγχου και αυτό γιατί –όπως σημειώνεται στην έκθεση– «η εν λόγω αρχή διαβιβάζει κατά την κρίση της στις εισαγγελικές αρχές τυχόν περιπτώσεις που χρήζουν ποινικής διερεύνησης». Για του λόγου το αληθές, ο διάλογος μεταξύ του εισηγητή της πλειοψηφίας και του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Διονύση Καλαματιανού:

Καλαματιανός: Το αποτέλεσμα [του ελέγχου των 3 εκατ.] ποιο είναι;

Πλεύρης: Δεν το έχει το αποτέλεσμα εδώ.

Καλαματιανός: Δημιούργησε κάποιο θέμα;

Πλεύρης: Δεν το έχει, αλλά λέω…

Δεν… άκουσαν τον μάρτυρα

Η κατάθεση του πρώην εκτελεστικού συμβούλου της Attica Bank ταίριαζε στο αφήγημα της ΝΔ. Το πρώην τραπεζικό στέλεχος που τοποθετήθηκε στη συγκεκριμένη θέση με την έγκριση της ΤτΕ αποκρυστάλλωσε ότι το έμβασμα της εταιρείας συμφερόντων Χούρι προς την Τοξότης ελέγχθηκε από την αρμόδια διεύθυνση της τράπεζας και τα αποτελέσματα του ελέγχου γνωστοποιήθηκαν τόσο στην ΤτΕ όσο και στην αρχή.

«Εγώ ζήτησα να ελεγχθεί πλήρως η διαδικασία που εφαρμόστηκε στην έκδοση της εγγυητικής επιστολής και ο έλεγχος αυτός ολοκληρώθηκε και κοινοποιήθηκε και στην ΤτΕ. Και βέβαια το αποτέλεσμά του ήταν ότι η όλη διαδικασία ήταν απολύτως σύννομη και σωστή» είπε ο Αθ. Τσάδαρης έπειτα από σχετικό ερώτημα του προέδρου της επιτροπής, ενώ με μεγαλύτερη έμφαση απάντησε για το ίδιο ζήτημα στα ερωτήματα της εισηγήτριας του ΣΥΡΙΖΑ Θεοδώρας Τζάκρη.

Ακολουθεί ο διάλογος:

Τζάκρη: Ενημερώθηκαν επομένως η ΤτΕ και η αρχή, έτσι;

Τσάδαρης: Βεβαίως.

Τζάκρη: Και τι απάντησαν αυτοί;

Τσάδαρης: Ότι τα χρήματα είναι καθαρά και σωστά έχουν έρθει στους λογαριασμούς. Καλύπτονται από συμβάσεις, έχουν έρθει μέσα από τράπεζες οι οποίες είναι στο ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα και άρα ο τροφοδότης λογαριασμός είναι γνωστός και έγκυρος. Ο αποστολέας είναι επίσης καθαρός.

Τζάκρη: Τηρήθηκε δηλαδή απαρέγκλιτα η διαδικασία έκδοσης εγγυητικής επιστολής;

Τσάδαρης: Απολύτως.

Τζάκρη: Και ελέγχθηκε και το εισερχόμενο έμβασμα. Συγγνώμη που ρωτάω, αλλά ελέγχθηκε το εισερχόμενο έμβασμα, το οποίο ήρθε από το εξωτερικό, δεν κατατέθηκε με μετρητά στην τράπεζα;

Τσάδαρης: Όχι, όχι.

Τζάκρη: Και μάλιστα ήρθε από σοβαρή αξιόχρεη τράπεζα του εξωτερικού;

Τσάδαρης: Μάλιστα.

Παρά ταύτα, πηγές της ΝΔ που αποφάσισαν να… αποκαλυφθούν ενέδωσαν στον πειρασμό της ψευδολογίας, ισχυριζόμενες μεταξύ άλλων ότι «το βάζει στα πόδια [ο Νίκος Παππάς επειδή θα καταθέσει υπόμνημα] προκειμένου να αποφύγει να αντιμετωπίσει τα αμείλικτα ερωτήματα που προκύπτουν από τις αποκαλύψεις για τις ενέργειές του και μετά το πόρισμα-κόλαφο της ΤτΕ, που καταρρίπτει σημείο προς σημείο τους ισχυρισμούς του περί ελέγχου και έγκρισης από την ΤτΕ της προέλευσης των 3 εκατ. ευρώ με τα οποία ο Χρ. Καλογρίτσας συμμετείχε στον διαγωνισμό».

Εξώδικο Βαξεβάνη

Με εξώδικο απάντησε ο Κώστας Βαξεβάνης στις ιστοσελίδες thetoc.gr, capital.gr αλλά και κατά του Μανόλη Καψή, ο οποίος αν και σε δεύτερο χρόνο έγραψε με τα ίδια του τα χέρια ότι τα 3 εκατ. ευρώ κατέληξαν στην Τοξότης και αναλώθηκαν στον κύκλο εργασιών της εταιρείας, επιμένει στη σύνδεσή τους με το Documento.

Ο εκδότης και τότε διευθυντής της εφημερίδας Κ. Βαξεβάνης, η οποία κυκλοφόρησε προτού αποδεσμευτούν από το δημόσιο τα 3 εκατ. ευρώ, προειδοποίησε πως θα ακολουθήσει αγωγή αν οι ιστοσελίδες και ο Μ. Καψής δεν ανακαλέσουν.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter