Lockdown: Προς χαλάρωση των μέτρων από το Σάββατο με ρεκόρ διασωληνωμένων

Lockdown: Προς χαλάρωση των μέτρων από το Σάββατο με ρεκόρ διασωληνωμένων

Χαλάρωση των μέτρων ακόμα και από το Σαββατοκύριακο εξετάζει η κυβέρνηση την ώρα που  χθες Τετάρτη καταγράφηκε νέο ρεκόρ διασωληνωμένων με 630 ασθενείς να βρίσκονται σε μηχανική υποστήριξη της αναπνοής.

Στη συνεδρίαση που είναι προγραμματισμένη για αύριο Παρασκευή, η Επιτροπή των λοιμωξιολόγων αναμένεται να συζητήσει τη σταδιακή άρση του lockdown με ορισμένα μέλη της να έχουν επισημάνει ήδη πως απαιτείται αλλαγή στρατηγικής αφού το σχέδιο του σκληρού lockdown αποτυγχάνει συνεχώς. Χαρακτηριστική είναι η δήλωση που έκανε το πρωί στο ΣΚΑΙ ο καθηγητής Πνευμονολογίας Εντατικής Θεραπείας, Θόδωρος Βασιλακόπουλος ο οποίος πρότεινε ακόμα και το άνοιγμα της εστίασης. «Δε θα πηγαίνουμε σε σπίτι φίλων με 10 –  12 άτομα, δε θα πηγαίνουμε στην πλατεία 15 – 20 άτομα γύρω από ένα παγκάκι με κατεβασμένη τη μάσκα, θα πηγαίνουμε σε εξωτερικό χώρο, σε καφετέρια ή ταβέρνα, η Ελλάδα προσφέρεται δόξα τω Θεώ. Αν δεν πάω για ψάρεμα θα πάω στην πλατεία. Πού θα έχω πιθανότητα μεγαλύτερη να κολλήσω στην πλατεία ή στο ψάρεμα και στο κυνήγι; Θα υπάρξει και βαλβίδα εκτόνωσης των ανθρώπων με λιγότερες αντιδράσεις και καλύτερη τήρηση των μέτρων» ανέφερε.

Ο κ. Βασιλακόπουλος δήλωσε επίσης κάθετα αντίθετος με τη λογική SMS 3ωρου. «Ο μπουχτισμένος κόσμος θα ξεχυθεί στα μαγαζιά να ψωνίσει. Το πότε θα ανοίξουν τα λύκεια ή τα σχολεία γενικότερα, έχει να κάνει με τη γενικότερη επιδημιολογική εικόνα της χώρας, δεν μπορούμε να τα ανοίξουμε όλα ταυτόχρονα και δεν αποτελεί βαλβίδα εκτόνωσης για την κοινωνία το άνοιγμα των σχολείων» σχολίασε.

Οι αλλαγές που εξετάζονται

Ένα από τα πρώτα μέτρα που αναμένεται να τροποποιηθεί είναι η αλλαγή στην ώρα εκκίνησης της απαγόρευσης τα Σαββατοκύριακα και αντί για 19:00 να μετατεθεί για τις 21:00 όπως και τις καθημερινές. 

Άλλη μία αλλαγή, αναμένεται να είναι αυτή της χρήσης του 6 στα SMS στο 13033 το οποίο τώρα αφορά μόνο μετακινήσεις που γίνονται πεζή. Στο βασικό σενάριο, λοιπόν, είναι πιθανόν να επιτραπεί στους πολίτες να μετακινούνται και σε άλλες περιοχές εκτός οικείου δήμου τους προκειμένου να αθληθούν.

Παράλληλα, από Δευτέρα 22 Μαρτίου είναι πιθανόν να δούμε και μία επιστροφή της οικονομικής δραστηριότητας καθώς συζητείται να επιτραπεί η λειτουργία των κομμωτηρίων και των κέντρων αισθητικής μιας και όπως φαίνεται δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια για την οικονομία.

Όσον αφορά το υπόλοιπο λιανεμπόριο, αν και ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνης Γεωργιάδης ζητάει επίμονα το άνοιγμα των καταστημάτων εντός του Μαρτίου, δεν είναι ακόμα βέβαιο ότι θα υλοποιηθεί. Ακόμα όμως κι αν συμβεί αυτό στις 29 Μαρτίου, η επαναλειτουργία του λιανεμπορίου θα γίνεται όπως φαίνεται με την χρήση του 13032.

Τι θα γίνει με τα σχολεία

Όσον αφορά τα σχολεία που ανέκαθεν ήταν προτεραιότητα της κυβέρνησης να ανοίξουν αφού δεν υπήρχε κίνδυνος μετάδοσης του ιού, έχουν περάσει όπως αφίνεται σε δεύτερη μοίρα και αναμένεται να τα δούμε να ανοίγουν και πάλι από Απρίλιο.

 

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter