Πρωτοβουλία από Αίγυπτο και Σαουδική Αραβία και παρέμβαση Μπάιντεν για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα

Πρωτοβουλία από Αίγυπτο και Σαουδική Αραβία και παρέμβαση Μπάιντεν για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα

Εντείνει τις διπλωματικές της διαβουλεύσεις η Αίγυπτος για κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας. Στο πλαίσιο των επαφών του με τα αραβικά κράτη, ο υπουργός Εξωτερικών Σάμεχ Σούκρι συνομίλησε σήμερα τηλεφωνικά με τον ομόλογό του της Σαουδικής Αραβίας, Φάισαλ Μπιν Φαρχάν, σχετικά με τις ραγδαίες εξελίξεις στα παλαιστινιακά εδάφη και την κλιμάκωση της κρίσης στη Λωρίδα της Γάζας.

Οι επικεφαλής της διπλωματίας των δύο μεγάλων αραβικών κρατών συμφώνησαν στην ανάγκη συντονισμού των προσπαθειών τους για την αποτροπή μεγαλύτερης κλιμάκωσης και έντασης.

Σχετική ανακοίνωση εξέδωσε ο εκπρόσωπος του αιγυπτιακού υπουργείου Εξωτερικών, ‘Αχμεντ Χάφεζ, ο οποίος τόνισε ότι οι δύο ΥΠΕΞ εργάζονται για να προωθήσουν τις προσπάθειές τους για την αποκατάσταση της ηρεμίας στην περιοχή, με δεδομένες τις τελευταίες προσπάθειες που κατέβαλε η Αίγυπτος, απευθυνόμενη προς όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη προκειμένου να επιτευχθεί άμεση κατάπαυση του πυρός και τερματισμός της αιματοχυσίας.

Οι υπουργοί Εξωτερικών Αιγύπτου και Σαουδικής Αραβίας συμφώνησαν να συνεχίσουν τις διαβουλεύσεις και τον συντονισμό τους κατά την προσεχή περίοδο σε όλα διεθνή φόρα, έτσι ώστε να τερματιστούν οι στρατιωτικές επιθέσεις στη Λωρίδα της Γάζας και να αποφευχθεί η επιδείνωση της κατάστασης που θα μπορούσε να οδηγήσει σε γενικευμένη αντιπαράθεση με ολέθριες επιπτώσεις στην ειρήνη στην ευρύτερη περιοχή.

Νωρίτερα ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ζήτησε εξηγήσεις από τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Νετανιάχου για το βομβαρδισμό του κτιρίου στη Γάζα, όπου στεγάζεται το Ασοσιέτεντ Πρες και άλλα διεθνή ΜΜΕ.  Στη συνέχεια είχε τηλεφωνική επικοινωνία και με τον Μαχμούτ Αμπάς, για την κατάσταση που επικρατεί στην περιοχή.

Ο Μπάιντεν εξέφρασε τη “μεγάλη ανησυχία” του στον πρωθυπουργό Μπεναμίν Νετανιάχου για την κλιμάκωση της βίας επαναλαμβάνοντας την “ισχυρή υποστήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών στο δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα, απέναντι στις επιθέσεις με πυραύλους της Χαμάς”, όπως είπε κατά την τηλεφωνική του επικοινωνία με τον Νετανιάχου.

Ακόμα ο Μπάιντεν εξέφρασε την ανησυχία του για “την ασφάλεια των δημοσιογράφων” μετά το ισραηλινό πλήγμα που κατέστρεψε ένα κτίριο στο οποίο στεγάζονταν τα γραφεία του αμερικανικού πρακτορείου ειδήσεων AP στη Γάζα, αναφέρει ανακοίνωση του Λευκού Οίκου.

Ο Μπάιντεν ενημέρωσε τον Παλαιστίνιο πρόεδρο για τη διπλωματική δέσμευση της Ουάσινγκτον στη συνεχιζόμενη σύγκρουση και παράλληλα τόνισε ότι το ισλαμιστικό κίνημα Χαμάς πρέπει να σταματήσει να εκτοξεύει ρουκέτες στο Ισραήλ,  αναφέρει η ανακοίνωση του Λευκού Οίκου.

Ο Μπάιντεν και ο Αμπάς εξέφρασαν ανησυχία για τους θανάτους αθώων πολιτών.

Ο Αμερικανός πρόεδρος τόνισε τη δέσμευσή του στη λύση των δύο κρατών έπειτα από διαπραγμάτευση. Αυτός είναι ο καλύτερος τρόπος για να επιτευχθεί μια δίκαιη και βιώσιμη λύση στη ισραηλινο-παλαιστινιακή σύγκρουση, σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Νετανιάχου: Η επιχείρηση στη Γάζα θα συνεχιστεί για όσο καιρό χρειαστεί

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου, κατηγορώντας τη Χαμάς για την αρχή των εχθροπραξιών με την εκτόξευση ρουκετών στο Ισραήλ, εχθροπραξίες που διαρκούν σχεδόν μια εβδομάδα, δήλωσε σήμερα ότι το Ισραήλ θα συνεχίσει να πλήττει τη Γάζα όσο χρειαστεί και θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να αποφευχθούν απώλειες μεταξύ των πολιτών.

“Το μέρος που φέρει την ενοχή για αυτήν την αντιπαράθεση δεν είμαστε εμείς, είναι εκείνοι που μας επιτίθενται”, δήλωσε ο Νετανιάχου σε τηλεοπτική ομιλία. “Βρισκόμαστε ακόμα στο μέσο αυτής της επιχείρησης, η οποία δεν έχει τελειώσει και θα συνεχιστεί για όσο καιρό χρειαστεί”.

“Σε αντίθεση με τη Χαμάς, η οποία σκόπιμα θέλει να βλάψει πολίτες καθώς κρύβεται πίσω από τους πολίτες, κάνουμε τα πάντα, αλλά τα πάντα, για να αποφύγουμε ή να περιορίσουμε όσο το δυνατόν περισσότερο, να βλάψουμε πολίτες και να πλήξουμε απευθείας τους τρομοκράτες”, δήλωσε ο Νετανιάχου.

 

Διαδηλώσεις κατά της επίθεσης των Ισραήλ εναντίον των Παλαιστινίων έγιναν στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης και του αραβικού κόσμου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter