Πτωχευτικός κώδικας – Θηλιά για χιλιάδες οφειλέτες

Πτωχευτικός κώδικας – Θηλιά για χιλιάδες οφειλέτες

Βαριές ποινικές και αστικές ευθύνες που μπορούν να δημιουργήσουν τεράστια προβλήματα σε όσους χρωστούν σε δημόσιο και τράπεζες.

«Πλημμύρισαν» συστημικά και αντισυστημικά ΜΜΕ την εβδομάδα που πέρασε από άρθρα, ρεπορτάζ και απόψεις για τον νέο Πτωχευτικό Κώδικα. Οι φράσεις που κυριαρχούν είναι «δεύτερη ευκαιρία», «κούρεμα οφειλών και κεφαλαίου» «240 έως 420 δόσεις».

Μια χαρούμενη και ανέμελη αύρα κρύβει την γκιλοτίνα που επικρέμαται πάνω από τον λαιμό των οφειλετών, αν κάποιος διαβάσει, ακούσει ή παρακολουθήσει τα ρεπορτάζ των πετσοκίνητων ΜΜΕ για τον νέο μηχανισμό ρύθμισης οφειλών που ξεκίνησε ουσιαστικά τη λειτουργία του την 1η Ιουνίου.

Κάπου στο τέλος μπαίνει και το εύηχο «ρευστοποίηση περιουσίας», που όμως σ’ αυτήν περιλαμβάνεται και η εκποίηση της πρώτης κατοικίας! Ναι, ο νέος Πτωχευτικός, αυτό το έκτρωμα της κυβέρνησης Μητσοτάκη, σκοπεύει να «εξαερώσει» όχι μόνο τα σπίτια των Ελλήνων που οφείλουν στις τράπεζες αλλά ολόκληρη την περιουσία τους.

Οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί είναι ήδη εδώ. Τα «γεράκια» έχουν βγει παγανιά σαν έτοιμα από καιρό! Στην πλατφόρμα των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών έχουν ενταχθεί περισσότεροι από 90.000 ενώ μόνο για την εβδομάδα που μας έρχεται έχουν αναγγελθεί και θα λάβουν χώρα 616!

Όμως δεν μένουμε εκεί αφού τα νούμερα είναι αδυσώπητα καθώς περισσότερες από 70.000 αιτήσεις υπαγωγής στον προηγούμενο νόμο για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά (γνωστός ως νόμος Κατσέλη) έχουν απορριφθεί στο διάστημα από τον Μάρτιο του 2020 έως και σήμερα, αφού οι ασφυκτικές προθεσμίες έκαναν πολλούς να απωλέσουν τη δυνατότητα δικαστικής κρίσης, δεδομένου ότι πρέπει να περάσουν από τη διαδικασία της πλατφόρμας που απορρίπτει αιτήσεις προτού αυτές δικαστούν.

Οι «γύπες», τα «κοράκια» και η νέα προοπτική

Αν μη τι άλλο, είναι ωραία τα εύηχα και ανέμελα επικοινωνιακά μηνύματα των χρηματοδοτούμενων από τη λίστα Πέτσα ΜΜΕ, ωστόσο η πραγματικότητα είναι βορβορώδης. Συνιστά μια στυγνή μεταβίβαση της περιουσίας των πολλών οφειλετών στους λίγους που έχουν μετρητά. Ήδη «γύπες» και «κοράκια» διαφημίζουν με «έγκριτες απόψεις» σε «έγκριτα» ΜΜΕ τη νέα προοπτική που ανοίγεται για κερδοσκοπία μέσα από τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς.

Όπως πληροφορούν τους επενδυτές, μπορούν από την καρέκλα του γραφείου τους να αναζητήσουν την ευκαιρία ώστε να αγοράσουν φτηνά ακίνητα. Μάλιστα τους προτρέπουν να αγοράσουν μέσα από αυτή την οδό των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, καθώς, όπως «εγκρίτως» επιχειρηματολογούν, με αυτό τον τρόπο παρακάμπτεται η παραδοσιακή γραφειοκρατική διαδικασία της πώλησης ακινήτων που συνεπάγεται τεράστιο κόστος (χρόνος και χρήμα) σε συλλογή εγγράφων.

Καμία προστασία σε όσους χρωστούν

Όλα αυτά κατατείνουν στο να σπρώξουν τους «κόκκινους» οφειλέτες να ρυθμίσουν μέσω της νέας διαδικασίας που εξαερώνει την υφιστάμενη περιουσία και βάζει τον κόσμο να πληρώνει δόσεις 20 έτη (240 δόσεις) ή 35 έτη (420 δόσεις) για περιουσία που θα την έχει εξαρχής εκποιήσει!

Αν διώξουμε την επικοινωνιακή χρυσόσκονη που επιμελώς σκεπάζει το ζήτημα, θα δούμε ότι:

– Γράφονται στο χιόνι κατά το κοινώς λεγόμενο (τουτέστιν δεν υπολογίζονται) όσα έχουν καταβάλει οι δανειολήπτες προτού σταματήσουν την καταβολή δόσεων.

– Διαγράφονται όλες οι ρυθμίσεις που τρέχουν και πλέον με την υπαγωγή στην πλατφόρμα ισχύει η μία και μόνη ρύθμιση.

– Οι οφειλές προς το δημόσιο (εφορία και ασφαλιστικά ταμεία) περνούν μέσα από την έγκριση των τραπεζών.

– Όλες οι διαδικασίες που έχουν τεθεί είναι υπέρ των τραπεζών. Έτσι δεν είναι υποχρεωμένες να απαντήσουν ή να δεχτούν την προτεινόμενη από την πλατφόρμα ρύθμιση.

– Αν απορριφθεί η αίτηση υπαγωγής, η μόνη λύση είναι ο πλειστηριασμός και η πτώχευση μέσω δικαστικής απόφασης, την οποία μπορεί να επιδιώξει καθένας από τους δανειστές!

Οι μικρές αμυχές και η μεγάλη παγίδα

Όλα αυτά όμως μπορούν να αποδειχτούν μικρές αμυχές αν κανείς δει την τεράστια παγίδα που απειλεί να «σκοτώσει» όχι μόνο τους οφειλέτες αλλά και τα παιδιά τους, τις συζύγους τους και όποιον άλλο συγγενή ή μη έχει τολμήσει να διαπραγματευτεί με τον οφειλέτη για να πάρει κάποιο ελεύθερο κινητό ή ακίνητο. Ουδείς λέει στην «ύποπτη περίοδο». Ουδείς αναγράφει τι συμβαίνει μέσα σε αυτό το τεράστιο χρονικό διάστημα που ορίζεται στον νόμο ως «ύποπτη περίοδος».

Είναι το Κεφάλαιο Ε του νόμου-εκτρώματος του Κυριάκου Μητσοτάκη και φέρει τον τίτλο «Πτωχευτική ανάκληση». Είναι «δαγκάνα» των τραπεζών στην οποία ήδη έχουν παγιδευτεί, ελέω Μητσοτάκη, χιλιάδες δανειολήπτες. Μάλιστα αφιερώνονται έντεκα άρθρα στον τρόπο που οι τράπεζες θα μπορούν να ανακαλέσουν πράξεις μεταβίβασης, κυρίως ακινήτων, που έγιναν κατά την «ύποπτη περίοδο».

Ποια όμως είναι η «ύποπτη περίοδος»;

Σύμφωνα με τον νόμο-έκτρωμα που ονομάζεται νέος Πτωχευτικός Κώδικας, είναι το διάστημα μεταξύ της παύσης πληρωμών (δηλαδή των δόσεων στα «κόκκινα» δάνεια) μέχρι την κήρυξη της πτώχευσης (την κατάθεση της αίτησης πτώχευσης μπορεί να κάνει οιοσδήποτε δανειστής). Σε απλά ελληνικά και με δεδομένο ότι στα «κόκκινα» δάνεια, ειδικά αυτά για την αγορά κατοικίας, υπάρχει παύση της πληρωμής των δόσεων ακόμη και για δέκα έτη, οποιαδήποτε πράξη μεταβίβασης (πώληση, δωρεά γονική παροχή κ.λπ.) κινητού ή ακινήτου μπορεί να ανακληθεί.

Η ζημιά που μπορεί να προκληθεί από τέτοια εκδοχή είναι τεράστια και είναι εις βάρος όχι μόνο του οφειλέτη αλλά και όποιου συναλλάχθηκε μαζί του. Μάλιστα δεν μένει εκεί το έκτρωμα Μητσοτάκη αλλά προβλέπει και ποινικές ευθύνες! Οπως εύλογα θα αντιτάξει κάποιος που γνωρίζει, αυτή η διαδικασία υπάρχει τόσο στον Αστικό όσο και στον Ποινικό Κώδικα και ονομάζεται καταδολίευση δανειστών. Ωστόσο αυτές οι διατάξεις βάζουν ως προθεσμία τα πέντε έτη από την απαλλοτρίωση, οπότε πολλές από αυτές τις μεταβιβάσεις των οφειλετών δεν μπορούν να ανακληθούν λόγω παρέλευσης της πενταετίας.

Τώρα με την «ύποπτη περίοδο» αυτή η δυνατότητα επεκτείνεται σε όσο διάστημα υφίσταται η παύση των πληρωμών και μέχρι την έκδοση δικαστικής απόφασης! Βέβαια στο άρθρο 119 του Πτωχευτικού Κώδικα ορίζεται ότι πράξεις του οφειλέτη που διενεργήθηκαν την τελευταία πενταετία πριν από την κήρυξη της πτώχευσης, με δόλο αυτού να ζημιώσει τους πιστωτές του ή να ωφελήσει ορισμένους σε βάρος άλλων, ανακαλούνται εάν ο τρίτος με τον οποίο συμβλήθηκε κατά τον χρόνο της διενέργειας της πράξης γνώριζε τον δόλο του οφειλέτη.

Δικαίωμα πιστωτών για καταδολιευτική αγωγή

Ωστόσο στο άρθρο 123 ορίζεται ότι «οι πράξεις που έγιναν στην «ύποπτη περίοδο» ανακαλούνται με απόφαση του πτωχευτικού δικαστηρίου»… Ως εκ τούτου ενδέχεται με δικαστικές αποφάσεις να διαχωριστεί η ύποπτη περίοδος και η ανάκληση να εκτείνεται σε όλο το διάστημα από την παύση των πληρωμών έως και την κήρυξη σε πτώχευση. Άλλωστε δεν θα χρειάζονταν τόσο λεπτομερής καταγραφή και τόσα άρθρα για κάτι που ήδη υφίσταται.

Τούτο προκύπτει και από τα ίδια τα οριζόμενα στον Πτωχευτικό Κώδικα καθώς ορίζεται ρητά ότι οι πιστωτές έχουν δικαίωμα να ασκήσουν και την καταδολιευτική αγωγή (στα νομικά ονομάζεται παυλιανή αγωγή).

Το σίγουρο είναι ότι η ανακλητική αγωγή στρέφεται κατά εκείνου ή εκείνων που είχαν λάβει μέρος στην υπό ανάκληση πράξη (δωρεά, γονική παροχή, πώληση), καθώς και κατά των κληρονόμων ή άλλων καθολικών διαδόχων τους ή του κακόπιστου ειδικού διαδόχου.

Ποιες είναι οι πράξεις υποχρεωτικής ανάκλησης

Σύμφωνα με τις επιταγές του νομοθετικού εκτρώματος που ονομάζεται νέος Πτωχευτικός Κώδικας λογίζεται ότι είναι επιζήμιες και ανακαλούνται οι ακόλουθες πράξεις: α) Δωρεές και χαριστικές γενικά δικαιοπραξίες, καθώς και αυτές στις οποίες η αντιπαροχή που έλαβε ο οφειλέτης ήταν δυσανάλογα μικρή σε σχέση με τη δική του παροχή.

Εξαιρούνται οι συνήθεις δωρεές που γίνονται για λόγους κοινωνικής ευπρέπειας ή από λόγους ηθικού καθήκοντος, καθώς και πράξεις από ελευθεριότητα που διενεργήθηκαν από τον οφειλέτη σε εκπλήρωση νομικής υποχρέωσης και παροχές προς οικονομική ή επαγγελματική αποκατάσταση των τέκνων του, εφόσον οι παροχές είναι ανάλογες προς την περιουσιακή του κατάσταση και δεν επέφεραν ουσιώδη ελάττωση της περιουσίας του οφειλέτη.

β) Πληρωμές μη ληξιπρόθεσμων χρεών.

γ) Πληρωμές ληξιπρόθεσμων χρεών με άλλον τρόπο και όχι με μετρητά ή με τη συμφωνηθείσα παροχή, εκτός από οικειοθελείς παραχωρήσεις ακινήτων προς πιστωτικά ή χρηματοδοτικά ιδρύματα σε εξόφληση ή απομείωση ληξιπρόθεσμων οφειλών του οφειλέτη.

δ) Σύσταση εμπράγματης ασφάλειας, συμπεριλαμβανόμενης και της εγγραφής προσημείωσης υποθήκης ή παροχή άλλων ασφαλειών ενοχικής φύσεως για προϋπάρχουσες υποχρεώσεις για την εξασφάλιση των οποίων ο οφειλέτης δεν είχε αναλάβει αντίστοιχη υποχρέωση ή για την εξασφάλιση νέων υποχρεώσεων που αναλήφθηκαν από τον οφειλέτη σε αντικατάσταση εκείνων που προϋπήρχαν.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter