Σαρώνει τη χώρα η κακοκαιρία «Μήδεια»- Ανοίγει μέχρι να… ξανακλείσει η Αθηνών – Λαμίας (Photos – Video)

Σαρώνει τη χώρα η κακοκαιρία «Μήδεια»- Ανοίγει μέχρι να… ξανακλείσει η Αθηνών – Λαμίας (Photos – Video)

Κόπηκε στα δύο η χώρα – Απαγορεύτηκε η κυκλοφορία στο εθνικό δίκτυο από τα διόδια της Αγίας Τριάδας στη Φθιώτιδα έως τις Αφίδνες

Πολλά προβλήματα αντιμετωπίζονται από τις πρώτες πρωινές ώρες σε πολλές περιοχές της Ελλάδας καθώς η κακοκαιρία «Μήδεια» σαρώνει τη χώρα με πολικές θερμοκρασίες και έντονη χιονόπτωση, ακόμα και στο κέντρο της Αθήνας.

Μάλιστα, η αστυνομία προχώρησε σε πλήρη απαγόρευση της κυκλοφορίας όλων των οχημάτων στο εθνικό δίκτυο από τα διόδια της Αγίας Τριάδας στη Φθιώτιδα έως τις Αφίδνες, από τις 5.30 το πρωί η αστυνομία θέλοντας να αντιμετωπίσει τα ακραία καιρικά φαινόμενα και τον κίνδυνο εγκλωβισμού των οχημάτων. Όμως, εταιρεία διαχείρισης των διοδίων είχε, σύμφωνα με πληροφορίες, αποκλείσει τις εξόδους με αποτέλεσμα οι οδηγοί να μείνουν εγκλωβισμένοι.

Εν τέλει, η κυκλοφορία αποκαταστάθηκε λίγες ώρες αργότερα, περίπου στη 1 το μεσημέρι ενώ θα επιτρέπεται έως τις 7 το απόγευμα καθότι εν συνεχεία θα κλείσει για τουλάχιστον 12 ώρες, με τη σφραγίδα του… επιτελικού κράτους.

Ωστόσο, μέχρι τις 5 το πρωί σταδιακά προχωρούσε σε απαγορεύσεις ενώ την ίδια στιγμή τα ακραία καιρικά φαινόμενα επεκτείνονταν συνεχώς. Σε αυτή την απόφαση αναγκάστηκε να φτάσει η αστυνομία καθώς υπήρξε πραγματική αδυναμία να ανοίξει η Εθνική οδός σε διάφορα σημεία από το μεγάλο όγκο του χιονιού που έπεφτε και την ίδια στιγμή οι κίνδυνοι για εγκλωβισμό των αυτοκινήτων και των ανθρώπων ήταν μεγάλοι.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Γενικής Αστυνομικής τη Στερεάς Ελλάδας λόγω χιονόπτωσης, είχε διακοπεί η κίνηση όλων των οχημάτων και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας

• Σε όλο το τμήμα του Οδικού άξονα Π.Α.Θ.Ε. από 56,728 έως 194,958 χ/θ τα διόδια Αγίας Τριάδας.

• Στη νέα εθνική οδό Σχηματαρίου – Χαλκίδας, από κόμβο Αγίου Στεφάνου Χαλκίδας έως κόμβο Σχηματαρίου.

• Στην εθνική οδό Θηβών – Χαλκίδας, από διασταύρωση Δροσιάς έως διασταύρωση Ριτσώνας.

Νωρίτερα, στο τμήμα από τα διόδια των Θηβών μέχρι το Κάστρο της Βοιωτίας εγκλωβίστηκαν εκατοντάδες αυτοκίνητα τα οποία η Τροχαία τα έχει οδηγήσει σε ασφαλές σημεία αναμένοντας την απελευθέρωση της Εθνικής οδού από τα χιόνια για να επιτρέψει την κυκλοφόρα.

Οι αστυνομικοί κατά μήκος της εθνικής οδού από την περιοχή της Στυλίδας και τη Λαμία, τα Καμένα Βούρλα και τον ‘Αγιο Κωνσταντίνο έχουν στήσει μπλόκα και ελέγχουν τα αυτοκίνητα ακινητοποιώντας εκείνα που είτε απαγορεύονται να κυκλοφορήσουν είτε εντοπίζονται χωρίς αλυσίδες.

Κατά μήκος του Εθνικού δικτύου στη Φθιώτιδα όλα τα πάρκινγκ γέμισαν με αυτοκίνητα που έχουν ακινητοποιηθεί και ήδη η αστυνομική Διεύθυνση Φθιώτιδας αναζητά νέους χώρους ακόμα και μέσα στην πόλη της Λαμίας για να οδηγήσει εκεί με ασφάλεια τα αυτοκίνητα που πρέπει να ακινητοποιηθούν καθώς όπως εκτιμούν οι αξιωματικοί της ΕΛΑΣ θα υπάρξει μεγάλη παράταση μέχρι την αποκατάσταση της κυκλοφορίας.

Ακόμα και οι οδηγοί, οι οποίοι έφτασαν μέχρι τα διόδια της Τραγάνας για να συνεχίσουν στο Μαρτίνο είναι υποχρεωμένοι να περιμένουν μέχρις ότου τα εκχιονιστικά μηχανήματα μπορέσουν να αποκαταστήσουν ρίχνοντας αλάτι και απομακρύνοντας το χιόνι. Όμως ο όγκος του χιονιού είναι πολύ μεγάλος.

Σε ό,τι αφορά την περιοχή του Δομοκού, οι χιονοπτώσεις συνεχίζουν να είναι ιδιαίτερα έντονες και οι αλυσίδες είναι απαραίτητες όπως επίσης αλυσίδες χρειάζονται για το δρόμο Λαμίας Καρπενησίου.

Τέλος, σημειώνεται ότι τα σχολεία και στους 5 νομούς της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας δεν θα λειτουργήσουν τη σημερινή μέρα με αποφάσεις που έχουν εκδοθεί από τους δημάρχους λόγω των ακραίων καιρικών φαινομένων και θα εργαστούν μόνο με την εκπαίδευση.

Φθιώτιδα:

Τσουχτερό κρύο στη Β. Ελλάδα

Πολικές θερμοκρασίες και ισχυρός παγετός συνθέτουν το σκηνικό του καιρού στη βόρεια Ελλάδα, κατά τη δεύτερη φάση της κακοκαιρίας «Μήδεια». Αρνητικές θερμοκρασίες καταγράφηκαν από το πρωί σε όλες της περιοχές της Μακεδονίας και της Θράκης, όπου τα σχολεία λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών θα παραμείνουν κλειστά και τα μαθήματα θα διεξαχθούν με τηλεκπαίδευση.

Εξαιτίας του παγετού μετά τις χιονοπτώσεις των δύο προηγούμενων 24ωρων, η κίνηση των οχημάτων σε πολλά σημεία των επαρχιακών και εθνικών δρόμων της Βόρειας Ελλάδας διεξάγεται με αντιολισθητικές αλυσίδες ή χιονολάστιχα, ενώ σε ισχύ παραμένει η απαγόρευση κυκλοφορίας των φορτηγών (με ωφέλιμο βάρος άνω των 3,5 τόνων) στον αυτοκινητόδρομο της Εγνατίας Οδού αλλά και σε εθνικούς δρόμους με υψόμετρο. Κανονικά λειτουργεί το αεροδρόμιο «Μακεδονία» της Θεσσαλονίκης.

Συνθήκες ολικού παγετού επικρατούν στη δυτική Μακεδονία, όπου ο υδράργυρος το πρωί έπεσε στους -14 βαθμούς Κελσίου στη Φλώρινα και στους -9 βαθμούς στην Κοζάνη. Με θερμοκρασίες υπό το μηδέν ξημέρωσε η Θεσσαλονίκη, με το θερμόμετρο να «δείχνει» -3 βαθμούς Κελσίου στο κέντρο της πόλης. Στα ίδια χαμηλά επίπεδα οι θερμοκρασίες σε Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, με τον υδράργυρο να υποχωρεί στους -11 βαθμούς Κελσίου στο Νευροκόπι και στους -7 στην Ορεστιάδα.

Σύμφωνα με το δίκτυο αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr, οι χαμηλότερες τιμές από την αρχή της ημέρας καταγράφηκαν στο Μεσόβουνο Κοζάνης (-19 βαθμοί), στον Νέο Καύκασο Φλώρινας (-17) και στα Χιονοδρομικά Κέντρα Βόρας- Καϊμάκτσαλαν (-17) και Βασιλίτσας Γρεβενών (-16).

Χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα διεξάγεται η κυκλοφορία των οχημάτων στο πολεοδομικό συγκρότημα της Θεσσαλονίκης, ενώ η Τροχαία συνιστά στους οδηγούς να κινούνται με προσοχή λόγω της ολισθηρότητας του οδοστρώματος σε κάποια σημεία. Αντίθετα, κλειστοί παραμένουν, λόγω του χιονιά και του παγετού, οι δρόμοι που συνδέουν τον Χορτιάτη με τον Άγιο Βασίλειο, το Μελισσοχώρι με το Ωραιόκαστρο, το Πρόχωμα με τη Νέα Μεσημβρία, το Ξηροχώρι με τη Νέα Φιλαδέλφεια.

Ιωάννινα:

Στους μείον 20 βαθμούς Κελσίου η ελάχιστη θερμοκρασία στην Κοζάνη

Καθώς η κακοκαιρία «Μήδεια» βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και κατεβαίνει νοτιότερα, ιδιαίτερα χαμηλές θερμοκρασίες καταγράφηκαν στα βόρεια τμήματα της χώρας σήμερα το πρωί. Σύμφωνα με το δίκτυο αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr, η ελάχιστη θερμοκρασία έφτασε στους -19,9 βαθμούς Κελσίου στο Μεσόβουνο Κοζάνης.

Ακολούθησαν Νέος Καύκασος (-17,1), Κοιλάδα Κοζάνης (-15,9), Βουνάσα Γρεβενών (-14,4), Τέρπυλλος Κιλκίς (-14,2), Φλώρινα (-13,7) και Ευκαρπία (-13,1 βαθμοί).

Παράλληλα θυελλώδεις βόρειοι άνεμοι επικρατούν στα πελάγη αλλά και σε παράκτιες και νησιωτικές περιοχές. Η μέγιστη ριπή που ανέμου καταγράφηκε στην Παξιμάδα Καρύστου στις 06:14 και ήταν ίση με 118 χλμ/ώρα.

Κέρκυρα: Στα «λευκά» ντύθηκαν πολλές περιοχές του νησιού

Λευκό πέπλο χιονιού σκέπασε πολλές περιοχές της Νότιας Κέρκυρας, με τους κατοίκους να απολαμβάνουν το φαινόμενο του χιονιά, ύστερα από πολλά χρόνια. Στα λευκά ντύθηκαν οι Αργυράδες, χιόνι έπεσε στη Λευκίμμη, ενώ σε πολλές περιοχές στα νότια του νησιού, η «Μήδεια» κατάφερε να ρίξει ακόμη και στις ακτές.

Η Πολιτική Προστασία της Περιφέρειας έριξε αλάτι σε πολλά σημεία του περιφερειακού δικτύου, ενώ τσουβάλια με αλάτι τοποθετήθηκαν σε πολλές κοινότητες των δήμων Κέρκυρας, προκειμένου οι κάτοικοι να το προμηθευτούν, ώστε να αντιμετωπίσουν τον παγετό σε οδικό δίκτυο, σε μικρές γειτονιές, αλλά και αυλές.

Αυτή την ώρα στο νησί, παρά την ηλιοφάνεια, επικρατούν χαμηλές θερμοκρασίες και βόρειοι άνεμοι, ενώ από τις αρχές πολιτικής προστασίας συνιστάται η ιδιαίτερη προσοχή στους οδηγούς, καθώς πολλοί δρόμοι κρύβουν παγίδες, αφού έχουν μετατραπεί σε «γυαλί» από την παγωνιά.

Βόρεια Εύβοια:

Εικόνα από τα Ιωάννινα:

Καρδίτσα:

 

Τρίκαλα:

Μαγνησία:

Κέρκυρα:

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter