Σε διαφορετική γραμμή Μητσοτάκης-Δένδιας στα ελληνοτουρκικά

Σε διαφορετική γραμμή Μητσοτάκης-Δένδιας στα ελληνοτουρκικά

Η αντίδραση της κυβέρνησης στη νέα τουρκική αμφισβήτηση της ελληνικής ΑΟΖ, δείχνει ότι το Μέγαρο Μαξίμου κινείται σε διαφορετική γραμμή από εκείνη που διατύπωσε με τις δηλώσεις του στην Άγκυρα ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας.

Δεν πέρασε εβδομάδα από τις δηλώσεις Δένδια μέσα στην Άγκυρα, τις οποίες έσπευσε να καπελώσει το Μέγαρο Μαξίμου διαρρέοντας ότι ο υπουργός Εξωτερικών υλοποίησε την γραμμή «Μητσοτάκη-Δένδια», και η κυβέρνηση επανήλθε στην γνωστή υποχωρητικότητα έναντι της γείτονος αναιρώντας ότι είναι κοινή γραμμή.

Σε ερώτηση στο μπρίφινγκ -με αφορμή ότι τουρκικό πολεμικό παρεμπόδισε γαλλικό ερευνητικό να κάνει να κάνει έρευνες εντός της Ελληνική ΑΟΖ- αν «έχει κληθεί ο Έλληνας Πρέσβης στην Άγκυρα για εξηγήσεις από το τουρκικό ΥΠΕΞ;», η κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη απάντησε ότι «το περιστατικό αυτό αφορά τη γαλλική πλευρά» και πρόσθεσε: «Θα επαναλάβω ότι στόχος μας είναι να αναζητηθούν προοπτικές για μια θετική ατζέντα, για να υπάρξει σε μια πρώτη φάση ένα κλίμα αποκλιμάκωσης και αυτό προωθήθηκε κατά την επίσκεψη του Νίκου Δένδια στην Άγκυρα…».

Σε άλλη ερώτηση για το «πώς απαντά η Αθήνα στην έμπρακτη αμφισβήτηση των ορίων της ελληνικής Α.Ο.Ζ. που οριοθετηθεί η ελληνο-αιγυπτιακή συμφωνία;», η απάντηση ήταν: «Η ελληνική πλευρά εξέδωσε τη Navtex για το γαλλικό πλοίο. Αυτό τα λέει όλα». Η κ. Πελώνη απάντησε το αδιανόητο ότι η παρενόχληση του γαλλικού ερευνητικού εντός της ελληνικής ΑΟΖ είναι θέμα της Γαλλίας… και όχι της Ελλάδας τα κυριαρχικά δικαιώματα της οποίας εμπράκτως αμφισβητούνται. Το Μέγαρο Μαξίμου δεν έκανε καν το αυτονόητο να καταγγείλει την προκλητικότητα του Ερντογάν, αντίθετα υπογράμμισε ότι στόχος είναι η αναζήτηση θετικής ατζέντας. Προφανώς το Μαξίμου θεωρεί ότι η αντίδραση σε μία τέτοια πρόκληση στο πνεύμα των δηλώσεων Δένδια δεν συμβάλλει στην αποκλιμάκωση. Επιπροσθέτως η κ. Πελώνη άφησε να εννοηθεί ότι παρά την συνέχιση των προκλήσεων γίνονται συνεννοήσεις για συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν.

Την περασμένη εβδομάδα, μέσα στην αγωνία του να κατευθύνει τις εντυπώσεις από τις δηλώσεις Δένδια στην Άγκυρα, το Μέγαρο Μαξίμου διέρρευσε ότι «ο υπουργός Εξωτερικών ήταν σε πλήρη συνεννόηση με τον πρωθυπουργό και είχε ρητή εντολή εάν προκληθεί να απαντήσει αναλόγως». Εν ολίγοις δίχως να προκληθεί έκανε διαρροή για να υπογραμμίσει το αυτονόητο: ότι οι υπουργοί εκτελούν εντολές του πρωθυπουργού. Ωστόσο εάν οι δηλώσεις Δένδια υποδεικνύουν μία γραμμή αντιμετώπισης της Τουρκίας, η σημερινή αντίδραση της κυβέρνησης στην έμπρακτη αμφισβήτηση της ελληνικής ΑΟΖ, διαψεύδει ότι η γραμμή αυτή είναι κοινή.

Επιπλέον υποδεικνύει ότι εκείνο το οποίο έσπευσε να προλάβει το Μέγαρο Μαξίμου ήταν να μην ανέβουν οι μετοχές του κ. Δένδια στο εσωκομματικό χρηματιστήριο καθώς είναι σαφές ότι ο υπουργός Εξωτερικών έχει βάλλει πλώρη για την προεδρία.

Διαβάστε επίσης: Δένδιας, Καραμανλής, Μητσοτάκης και στη μέση το Αιγαίο

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter