Σε θέση μάχης ενάντια στο ξήλωμα του 8ωρου τα συνδικάτα

Σε θέση μάχης ενάντια στο ξήλωμα του 8ωρου τα συνδικάτα

Θέση μάχης λαμβάνουν τα συνδικάτα καθώς η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, χωρίς καμία διαβούλευση μαζί τους, ετοιμάζεται να φέρει προς ψήφιση στη Βουλή το νέο της εργατικό κώδικα που θα σαρώσει και τα έσχατα απομεινάρια όσων εργατικών κατακτήσεων είχαν διασωθεί μετά από μια 10ετία μνημονίων.

Το συγκεκριμένο νομοσχέδιο φέρεται να είναι έτοιμο από τον περασμένο Οκτώβριο αλλά να κρατήθηκε έκτοτε στο «ψυγείο» με επιλογή της κυβέρνησης, λόγω του φόβου για τον πολιτικά εκρηκτικό χαρακτήρα των αντεργατικών του προβλέψεων. Με δεδομένο όμως ότι η αλλαγή του εργατικού κώδικα αποτέλεσε κυβερνητική δέσμευση προς τους θεσμούς εδώ κι ένα χρόνο, οπότε και κατέληξε να αντιμετωπίζεται από τις Βρυξέλλες ως «μεταρρύθμιση σε εκκρεμότητα» που πρέπει να εκπληρωθεί το αργότερο ως το Μάιο στο πλαίσιο της δέκατης αξιολόγησης, η κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να φέρει μέσα στον Απρίλιο το νομοσχέδιο προς ψήφιση στη Βουλή.

Οι διατάξεις του νομοσχεδίου είναι ωστόσο συντριπτικές σε βάρος των εργαζομένων καθώς περιλαμβάνουν το «ξήλωμα» του 8ωρου μέσω της ευελιξίας, την κατακόρυφη συμπίεση της υπερωριακής αμοιβής προς όφελος των εργοδοτών, την επέκταση της απασχόλησης τις Κυριακές καθώς και αρνητικές αλλαγές στο δίκαιο των απολύσεων και το συνδικαλιστικό νόμο.

Η αντίδραση του Εργατικού Κέντρου Αθήνας

Για το λόγο αυτό, το Εργατικό Κέντρο της Αθήνας, αφού μετά από πολλές εβδομάδες αναμονής και πιέσεων, πραγματοποίησε συνάντηση με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εργασίας εν όψει της κατάθεσης του νομοσχεδίου, εξέδωσε υπόμνημα με το οποίο χαρακτήρισε τις προωθούμενες διατάξεις του νέου εργατικού νομοσχέδιου ως «συνολικά απαράδεκτες», τόνισε ότι «αλλοιώνουν τον πυρήνα του εργατικού δικαίου στη χώρα μας και δεν επιτρέπουν στους εργαζόμενους ούτε το ελάχιστο επίπεδο αξιοπρεπούς διαβίωσης προς όφελος λίγων μεγάλων εργοδοτών» και κάλεσε την κυβέρνηση να μην το καταθέσει.

Την οξύτερη αντίδραση του Εργατικού Κέντρου, όπως ήταν αναμενόμενο, εγείρει η διάταξη για το ξήλωμα του 8ωρου με ατομικές συμβάσεις. Η διάταξη αυτή δίνει στις επιχειρήσεις τη δυνατότητα να διευθετούν το χρόνο εργασίας των εργαζομένων τους όπως αυτές θέλουν, βολεύονται και τις συμφέρει και ουσιαστικά τους επιτρέπει να απασχολούν τους εργαζoμενούς τους έως και 10 ώρες ημερησίως χωρίς πρόσθετη ή υπερωριακή αμοιβή, εφόσον αντισταθμίζουν τις ώρες αυτές με αντίστοιχη μείωση ωρών εργασίας ή ρεπό ή μέρες άδειας εντός του ίδιου εξαμήνου.

Άλλες αντεργατικές διατάξεις

Άλλες βασικές διατάξεις του επικείμενου εργατικού νομοσχεδίου προβλέπουν:

  • Την κατάργηση του ειδικού ανώτατου ορίου των 90 ωρών υπερωριακής απασχόλησης στη βιομηχανία και τη βιοτεχνία και την εξίσωσή του με το όριο των 120 ωρών που ισχύει στους άλλους κλάδους της οικονομίας, που θα φέρει τη μείωση του κόστους των υπερωριών στις βιομηχανίες.
  • Τη διεύρυνση της εργασίας τις Κυριακές, με την προσθήκη νέων επιχειρήσεων στη λίστα αυτών που επιτρέπεται να λειτουργούν τις Κυριακές.
  • Αλλαγές στο συνδικαλιστικό νόμο και τις απεργίες, με την εισαγωγή ηλεκτρονικής ψηφοφορίας για τη λήψη αποφάσεων για απεργίες και την θέσπιση υποχρέωσης για προσωπικό ασφαλείας στις απεργίες που θα αντιστοιχεί τουλάχιστον στο 40% του συνολικού.
  • Αλλαγές στο δίκαιο των απολύσεων και των αποζημιώσεων των εργαζομένων, με τη θέσπιση πρόσθετης αποζημίωσης ως εναλλακτικής λύσης αντί της υποχρεωτικής επαναπρόσληψης για τους μισθωτούς που η απόλυση τους κρίνεται άκυρη από τα δικαστήρια.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter