Σε κλοιό οι άνθρωποι των ΜΜΕ στο Ισραήλ

Σε κλοιό οι άνθρωποι των ΜΜΕ στο Ισραήλ

Πλήθος διεθνών οργανώσεων ζητούν αυτοσυγκράτηση και καλούν τις δυνάμεις ασφαλείας να μην τους στοχοποιούν.

Καθώς η ένταση και η βία ανάμεσα σε Ισραηλινούς και Παλαιστινίους κλιμακώνονται, πλήθος διεθνών οργανισμών προστασίας της ελευθερίας του Τύπου κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για την ασφάλεια των δημοσιογράφων και των άλλων επαγγελματιών των ΜΜΕ που καλύπτουν τα γεγονότα.

Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι η Παλαιστινιακή Ένωση Δημοσιογράφων κατέγραψε 24 περιπτώσεις επιθέσεων εναντίον δημοσιογράφων μέσα σε τρεις ημέρες.

Την ίδια ώρα το πρακτορείο ειδήσεων Anadolu της Τουρκίας ανέφερε ότι ο ανταποκριτής του για τη Μέση Ανατολή Τουργκούτ Αλπ Μποϊράζ τραυματίστηκε κατά τη διάρκεια επιδρομής της ισραηλινής αστυνομίας στο τέμενος Αλ Ακτσά.

Εκτός από τον ανταποκριτή, αρκετοί άλλοι δημοσιογράφοι του Anadolu, όπως οι Αλ Χαρούφ και Αμπού Ρουμέιλα, επίσης τραυματίστηκαν κατά την κάλυψη των συγκρούσεων. Βίντεο που δημοσιεύτηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης από Ισραηλινό δημοσιογράφο δείχνει τρεις Ισραηλινούς αστυνομικούς να χτυπούν και να κλοτσούν τον Αμπού Ρουμέιλα ενώ προσπαθούσε να καλύψει το κεφάλι του με τα χέρια του.

«Δήλωσα δημοσιογράφος, συνέχισαν να με χτυπούν»

Ο ίδιος ο Αμπού Ρουμέιλα ανέφερε στο πρακτορείο Anadolu ότι βιντεοσκοπούσε τους τραυματίες σε μια κλινική όταν ξαφνικά εισέβαλαν οι ισραηλινές αστυνομικές δυνάμεις, τον έβαλαν σε μια γωνία και άρχισαν να τον χτυπούν με τα όπλα και τα κλομπ τους και να τον κλοτσούν. «Έχω μώλωπες σε όλο το σώμα μου. Είπα στους αξιωματικούς ότι είμαι δημοσιογράφος αλλά συνέχισαν να με χτυπούν» δήλωσε χαρακτηριστικά ο ίδιος, αναφέροντας μάλιστα ότι στη συνέχεια διακομίστηκε μαζί με άλλους τραυματισμένους συναδέλφους του στο νοσοκομείο για ιατρική περίθαλψη.

Επιθέσεις δέχτηκε κι ένας freelance φωτορεπόρτερ που κάλυπτε τα γεγονότα για τον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook. Όπως ανέφερε, η αστυνομία του επιτέθηκε τουλάχιστον τέσσερις φορές, ενώ μάλιστα κάποια στιγμή κατέσχεσε και μία από τις κάμερές του.

Έκκληση για παύση της στοχοποίησης

Σε πρόσφατη ανακοίνωσή του το Διεθνές Ινστιτούτο Τύπου (International Press Institute – IPI) κάλεσε τις ισραηλινές δυνάμεις ασφαλείας να σταματήσουν να στοχοποιούν τους δημοσιογράφους που καλύπτουν τις συνεχιζόμενες συγκρούσεις στην ανατολική Ιερουσαλήμ.

Σε δήλωσή της η Μπάρμπαρα Τριόνφι, εκτελεστική διευθύντρια του IPI, χαρακτήρισε τις επιθέσεις εναντίον ανθρώπων των ΜΜΕ από τις ισραηλινές δυνάμεις ιδιαιτέρως ανησυχητικές και κάλεσε την κυβέρνηση του Ισραήλ «να αναλάβει δράση εναντίον του προσωπικού της που επιτίθεται σκόπιμα σε δημοσιογράφους».

Η Ένωση Παλαιστινίων Δημοσιογράφων επαίνεσε τις προσπάθειες που κατέβαλαν οι δημοσιογράφοι για την κάλυψη των γεγονότων στα παλαιστινιακά εδάφη παρά τον μεγάλο κίνδυνο που ενέχει αυτή η προσπάθεια. «Ανανεώνουμε την έκκλησή μας προς τα Ηνωμένα Έθνη για παροχή επείγουσας επιτόπιας προστασίας στους δημοσιογράφους και την επιβολή της απόφασης 2222 του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, η οποία ζητά την προστασία των δημοσιογράφων και την υπαγωγή του Ισραήλ στο διεθνές δίκαιο, ώστε να μην επιτρέψει να παραμείνουν ατιμώρητα αυτά τα εγκλήματα» ανέφερε χαρακτηριστικά σε δήλωσή της.

Από την πλευρά του ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες κάλεσε το Ισραήλ να «επιδείξει τη μέγιστη αυτοσυγκράτηση και να σεβαστεί το δικαίωμα στην ελευθερία της ειρηνικής συνάθροισης», προτρέποντας τις ισραηλινές αρχές να «σταματήσουν τις κατεδαφίσεις και τις εξώσεις» στα παλαιστινιακά εδάφη.

Παρόμοιο κάλεσμα απηύθυνε και ο γενικός γραμματέας της Διεθνούς Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων Αντονί Μπελανζέ, ο οποίος τόνισε: «Η ομοσπονδία ενώνει τη φωνή της με τον ΟΗΕ καταδικάζοντας τη συστηματική ισραηλινή βία εναντίον των Παλαιστίνιων αμάχων και εργαζομένων στα μέσα ενημέρωσης. Προτρέπουμε τη διεθνή κοινότητα να αναλάβει δράση για να σταματήσει και να τιμωρήσει τα εγκλήματα εναντίον των Παλαιστίνιων δημοσιογράφων».

Από την πλευρά της η Επιτροπή για την Προστασία των Δημοσιογράφων (Committee to Protect Journalists – CPJ) ζήτησε από τις ισραηλινές αρχές να διασφαλίσουν ότι οι δυνάμεις ασφαλείας δεν θα βλάψουν τους εργαζόμενους των ΜΜΕ που καλύπτουν τα γεγονότα και θα διερευνήσουν τις επιθέσεις αστυνομικών και στρατιωτών εναντίον δημοσιογράφων με λαστιχένιες σφαίρες.

«Οι δημοσιογράφοι θα πρέπει να μπορούν να καλύψουν τα γεγονότα στην Ιερουσαλήμ χωρίς να φοβούνται ότι οι ισραηλινές δυνάμεις ασφαλείας θα τους πυροβολήσουν απερίσκεπτα με λαστιχένιες σφαίρες» δήλωσε ο εκπρόσωπος της CPJ για τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική Ιγνάσιο Μιγκέλ Ντελγάδο. «Οι ισραηλινές αρχές πρέπει να ερευνήσουν όλες τις επιθέσεις εναντίον δημοσιογράφων και να λογοδοτήσουν για αυτές» συμπλήρωσε.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter