Σοκαριστικές καταγγελίες για κακοποίηση από 22 αθλητές της ενόργανης γυμναστικής

Σοκαριστικές καταγγελίες για κακοποίηση από 22 αθλητές της ενόργανης γυμναστικής

Συστηματικά σωματικά βασανιστήρια, σεξουαλική βία, αλλά και σεξουαλικές παρενοχλήσεις καταγγέλλουν 22 αθλητές της ενόργανης γυμναστικής, με επιστολή που έστειλαν στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Στην επιστολή, την οποία έφερε στο φως η Εφημερίδα των Συντακτών, οι αθλητές περιγράφουν «κολαστήριο», με περιστατικά τα οποία ξεκινούν από το 1985: σκληρές τιμωρίες στα όρια του βασανισμού, υποχρεωτική αφαγία που ανάγκαζε τα παιδιά να ψάχνουν τροφή στα σκουπίδια, ψυχική βία, καθώς και συμπεριφορές που αγγίζουν τα όρια της σεξουαλικής παρενόχλησης. Σε πολλές περιπτώσεις, τα θύματα ήταν ανήλικα παιδιά, ακόμα και 5-10 ετών.

Η καταγγελία είναι επώνυμη, αλλά τα ονόματα των αθλητών δεν δόθηκαν στη δημοσιότητα.

Σύμφωνα με την καταγγελία, «οι προπονητές για να συνετίσουν τους αθλητές και αθλήτριες τους χτυπούσαν με σφαλιάρες στο πρόσωπο και στο σώμα, καθώς επίσης με κλωτσιές, σπρωξίματα και κάθε είδους άλλα χτυπήματα. Άρπαζαν από τα μαλλιά τα κοριτσάκια και τα έσερναν από το σημείο προσγείωσης μέχρι το σημείο εκκίνησης για να επαναλάβουν το πρόγραμμά τους, ενώ αυτά έκλαιγαν ασταμάτητα…. Ανάγκαζαν τους αθλητές να εκτελούν ασκήσεις με τραυματισμούς, ακόμα και σπασμένα πόδια…. Έβαζαν τον έναν αθλητή να χτυπάει τον άλλον, για να μη το κάνουν οι ίδιοι».

Επίσης, τονίζεται ότι οι προπονητές εκτόξευαν αντικείμενα στα παιδιά, ενώ είχαν τον απόλυτο έλεγχο και στην διατροφή τους, με αποτέλεσμα κάποιοι αθλητές να υποσιτίζονται. Είναι χαρακτηριστικό ότι κάποιοι από αυτούς έψαχναν τα σκουπίδια στα ξενοδοχεία των αποστολών για να φάνε κάτι παραπάνω. Στην επιστολή αποκαλύπτεται ότι υπήρχαν απειλές αποκλεισμού καθώς και χρηματικά πρόστιμα στις αθλήτριες και τους αθλητές που δεν έφταναν στο επιθυμητό σημείο απόδοσης. Οι μέθοδοι απώλειας βάρους περιγράφονται ως επικίνδυνες: εμετοί, χάπια, πολύωρη παραμονή στη σάουνα κ.ο.κ.

«Οι αθλήτριες υποχρεώνονταν να κάνουν σπαγκάτο ακουμπώντας με το γεννητικό τους όργανο την παλάμη του προπονητή, με πρόσχημα την βελτίωση της ευλιγσίας. Τραβούσαν τα μικρά κορίτσια από το αιδοίο με δύναμη για να τους δείξουν “πως να κάνουν σωστά την άσκηση”. Υπήρξαν επίσης περιπτώσεις που η παρενόχληση ήταν έξω από τα όρια της προπονητικής διαδικασίας. Πρόσωπα παρενοχλούσαν σεξουαλικά ανήλικα παιδιά και τα συμβούλευαν να το κρατήσουν μυστικό. Όλο αυτό έφτασε σε σημείο εμμονής, με τα παιδιά να κρύβονται και να κλειδώνονται όπου μπορούσαν για να αποφύγουν τα άτομα αυτά».

Επιπρόσθετα, σημειώνεται ότι «οι προπονητές υποχρέωναν τον αθλητή ή την αθλήτρια να μείνει με τα εσώρουχα στην προπόνηση, ως μορφή «τιμωρίας» για την λανθασμένη εκτέλεση κάποιας άσκησης. Δεν ήταν επίσης λίγες οι φορές που δεν επέτρεπαν σε μικρά παιδιά να πάνε στην τουαλέτα, με αποτέλεσμα να κάνουν πάνω τους την ανάγκη τους και να μένουν έτσι σε όλη την διάρκεια της προπόνησης, ώστε να «συνετιστούν».

Οι αθλητές ζητούν από την Πολιτεία να αντιμετωπίσει το ζήτημα με σοβαρότητα, ώστε να προστατευτούν οι αθλητές από το απάνθρωπο «σύστημα προπόνησης» που περιγράφουν, αλλά και οι αξίες που εκπροσωπεί ο αθλητισμός.

Η θέση της Ομοσπονδίας

Η Ομοσπονδία της γυμναστικής (ΕΓΟ) με ανακοίνωση του νέου προέδρου της, Θάνου Σταθόπουλου, πήρε επίσημα θέση για τις καταγγελίες.

Η ανακοίνωση αναφέρει:

«Έλαβα γνώση της επιστολής των πρώην αθλητών και αθλητριών της ενόργανης γυμναστικής. Λόγω της σπουδαιότητας των καταγγελλομένων, συγκαλώ σήμερα έκτακτο Διοικητικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας στις 18.00 το απόγευμα. Σε κάθε περίπτωση δηλώνω ότι, τόσο εγώ προσωπικά όσο και το νεοεκλεγέν ΔΣ, θα συμβάλλουμε αποφασιστικά στην διερεύνηση των όσων καταγγέλλονται.

Στα πλαίσια αυτά, θα ζητήσω από τους καταγγέλλοντες συνάντηση ώστε να συγκεκριμενοποιηθούν οι καταγγελίες, τόσο χρονικά, όσο και ονομαστικά για τους προπονητές που τυχόν εμπλέκονται στα καταγγελλόμενα περιστατικά, καθώς οι αναγραφόμενες καταγγελίες είναι αόριστες και δεν συγκεκριμενοποιούνται.

Θέλω να δηλώσω ότι θα προχωρήσουμε στην πλήρη διαλεύκανση των καταγγελλομένων, αλλά δεν θα αφήσω να στιγματιστεί το άθλημα της ενόργανης γυμναστικής και οι Έλληνες προπονητές που έχουν χαρίσει στη χώρα μας τρία χρυσά ολυμπιακά μετάλλια με τον Ιωάννη Μελισανίδη, τον Δημοσθένη Ταμπάκο και τον Λευτέρη Πετρούνια. Σε κάθε περίπτωση, τόσο εγώ, όσο και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου είμαστε δίπλα και υποστηρίζουμε στους αθλητές και τις αθλήτριες που καταγγέλλουν τα γεγονότα αυτά».

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter