Στα βήματα της Πειραιώς και η Τράπεζα Αττικής

Στα βήματα της Πειραιώς και η Τράπεζα Αττικής

Σε βάρος μικρομετόχων της και ασφαλιστικών ταμείων η απόφασή για εξυγίανση.

Στα βήματα της Τράπεζας Πειραιώς οδεύει η Τράπεζα Αττικής, μετά την επιλογή της διοίκησής της να υιοθετήσει τη «ριζική λύση» για την εκκαθάριση του ισολογισμού της από τα «κόκκινα» δάνεια, με βαρύτατο κόστος για τα ίδια κεφάλαιά της.

Τη Μεγάλη Τρίτη η Τράπεζα Αττικής ανακοίνωσε ότι προχωρά στην τιτλοποίηση «Ωμέγα», η οποία περιλαμβάνει τις απαιτήσεις της υφιστάμενης τιτλοποίησης με την ονομασία «Artemis» και το σύνολο των υπόλοιπων «κόκκινων» δανείων της, με στόχο τη μείωσή τους σε επίπεδα κάτω του 1% μες στο 2021, έναντι 34% του μέσου όρου των ελληνικών τραπεζών.

Ακούστηκε σαν καλό νέο στην αρχή

Και ενώ η είδηση αυτή ακούστηκε σαν καλό νέο και είχε αποτέλεσμα την άνοδο της μετοχής στο limit up, την επόμενη μέρα η τράπεζα επανήλθε ανακοινώνοντας ότι για να καλύψει τις ζημίες από την τιτλοποίηση υποχρεώθηκε να πάρει προβλέψεις 286 εκατ. ευρώ, με αποτέλεσμα να γράψει ζημίες 306,4 εκατ. ευρώ στη χρήση 2020, οι οποίες εξανέμισαν τα ίδια κεφάλαιά της και περιόρισαν τον δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας στο τραγικό επίπεδο του 8,2%.

Η εγγραφή ζημίας 306 εκατ. ευρώ οδηγεί εντούτοις στην αυτόματη ενεργοποίηση του νόμου Χαρδούβελη περί αναβαλλόμενης φορολογίας και υποχρεώνει την Attica Bank σε αύξηση κεφαλαίου με έκδοση μετοχών υπέρ του δημοσίου.

Με δεδομένο ότι η Attica Bank ανήκει ήδη στον ευρύτερο δημόσιο τομέα καθώς ελέγχεται κατά 77,6% από δύο ασφαλιστικά ταμεία, το ΤΣΜΕΔΕ και τον ΕΦΚΑ, με την υποχρεωτική μετοχοποίηση των απαιτήσεων από αναβαλλόμενο φόρο το δημόσιο θα καταστεί βασικός μέτοχος της τράπεζας, με ποσοστό που κατά τις εκτιμήσεις της αγοράς μπορεί να φτάσει έως και το 30%.

Κατά συνέπεια, με την ΑΜΚ, αν και το ποσοστό των δύο ασφαλιστικών ταμείων θα μειωθεί στο 56%, η συνολική άμεση και έμμεση συμμετοχή του δημοσίου θα ξεπεράσει το 86%, ενώ η συμμετοχή ιδιωτών μετόχων θα περιοριστεί στο 13%.

Σε ελεύθερη πτώση πηγαίνει η μετοχή της

Η προοπτική της περαιτέρω κρατικοποίησης της Τράπεζας Αττικής σε συνδυασμό με το γεγονός ότι η εξυγίανσή της αναμένεται να περάσει από σαράντα κύματα αν ληφθούν υπόψη οι κυβερνητικές διαρροές περί «παλαιότητας» και «προβληματικότητας» του νόμου Χαρδούβελη, περί της αδυναμίας της τιτλοποίησης «Ωμέγα» της Attica Bank να ενταχθεί στο σχέδιο «Ηρακλής» (σενάριο στο οποίο έχει ανακοινώσει ότι ποντάρει η διοίκηση της τράπεζας προκειμένου να ενισχύσει τον δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας κατά 2 ποσοστιαίες μονάδες, από το 8,2% που είναι σήμερα στο 10,2%), αλλά και των προθέσεων της κυβέρνησης να δώσει την τράπεζα σε ιδιώτη στρατηγικό επενδυτή οδηγούν ήδη στην ελεύθερη πτώση της μετοχής.

Συγκεκριμένα, από τη Μεγάλη Πέμπτη η μετοχή της Τράπεζας Αττικής καταγράφει διαδοχικά limit down, καθώς η αγορά συνειδητοποιεί ότι μετά τη μετοχοποίηση υπέρ του δημοσίου θα ακολουθήσει αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, η οποία θα γίνει σε χαμηλή τιμή και πιθανότατα μετά από reverse split, όπως έγινε και στην Τράπεζα Πειραιώς, εννοείται σε βάρος των υφιστάμενων μετόχων και με παράλληλο δραστικό περιορισμό της συμμετοχής των ασφαλιστικών ταμείων.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter