Στην τύχη τους αφημένοι οι ιδιοκτήτες ακινήτων – Πότε θα λάβουν χρήματα από τα κουτσουρεμένα ενοίκια

Στην τύχη τους αφημένοι οι ιδιοκτήτες ακινήτων – Πότε θα λάβουν χρήματα από τα κουτσουρεμένα ενοίκια

Ουδείς εκ των ενοικιαστών και των ιδιοκτητών ακινήτων μπορεί να κάνει προγραμματισμό για το τι μέλλει γενέσθαι το μήνα Απρίλιο, αφού η Κυβέρνηση επιμένει, εννέα ημέρες πριν ξεκινήσει ο μήνας να κρατάει κλειστά τα χαρτιά της. Είναι άλλη μία απόδειξη ότι ο Κ. Μητσοτάκης βαδίζει χωρίς σχέδιο για την αντιμετώπιση της πανδημίας τόσο σε οικονομικό όσο και σε υγειονομικό επίπεδο.

Το μόνο που υφίσταται είναι διαρροές από το υπουργείο Οικονομικών ότι σχεδιάζεται και τον Απρίλιο η επέκταση του μέτρου των μηδενικών ή κουτσουρεμένων ενοικίων (ανάλογα με το εάν η επιχείρηση είναι κλειστή με κρατική εντολή ή ανήκει στις πληττόμενες). Είναι πάντως απορίας άξιο γιατί υπάρχει αυτός ο προβληματισμός στο υπουργείο Οικονομικών και την Κυβέρνηση αφού αποτελεί μικρό «έξοδο». Πρόκειται για μέτρο στήριξης που δεν προκαλεί σοβαρή αιμορραγία στον κρατικό προϋπολογισμό δεδομένου ότι απαιτούνται περί τα 70 εκ μηνιαίως (συμπεριλαμβανομένης της αρνητικής φορολογικής επίδρασης της επόμενης χρονιάς).

Το μόνο που φαίνεται να έχει κλειδώσει είναι οι ημερομηνίες που θα κλειδώσουν οι υποβολές δηλώσεων. Το χρονοδιάγραμμα έχει ως εξής:

1. Μέχρι τις 31 Μαρτίου θα διαρκέσει η διαδικασία υποβολής δηλώσεων Covid για τα «κουρεμένα» ενοίκια Φεβρουαρίου, ενώ οι πληρωμές στους ιδιοκτήτες προγραμματίζεται να πραγματοποιηθούν από τα μέσα Απριλίου. Στη συνέχεια θα υποβληθούν στην πλατφόρμα οι δηλώσεις του Μαρτίου, όπου προβλέπεται και πάλι η πλήρης απαλλαγή από την υποχρέωση καταβολής ενοικίου για τις επιχειρήσεις που παραμένουν κλειστές με κρατική εντολή. Παράλληλα, για τον Μάρτιο συνεχίζεται για τις επιχειρήσεις που ανήκουν στους υπόλοιπους πληττόμενους ΚΑΔ η υποχρεωτική έκπτωση ενοικίου 40%, ενώ στους εργαζόμενους που η σύμβαση εργασίας τους τίθεται σε αναστολή δίνεται η δυνατότητα έκπτωσης ενοικίου 40% για την κύρια και τη φοιτητική κατοικία των εξαρτώμενων μελών τους.

2. Μέχρι 29 Μαρτίου μπορούν οι επιχειρήσεις που εκμεταλλεύονται εκπτωτικά καταστήματα (outlet), εμπορικά κέντρα ή εκπτωτικά χωριά να υποβάλουν δηλώσεις Covid για τον Ιανουάριο 2021.

3. Μέχρι τις 19 Απριλίου θα μπορούν να υποβάλλονται διορθώσεις για λάθη και παραλείψεις σε δηλώσεις Covid της περιόδου Μαρτίου – Δεκεμβρίου 2020.

• Μέχρι τις 12 Απριλίου μπορούν να δηλωθούν τα παλαιά μισθωτήρια που έληξαν μέχρι τις 12 Ιουνίου 2020.

• Μέχρι τις 12 Απριλίου και ειδικά για τους μήνες Νοέμβριο και Δεκέμβριο 2020, οι εκμισθωτές ακινήτων με μείωση μισθωμάτων κατά 40% μπορούν να υποβάλουν αρχικές ή διορθωτικές «Δηλώσεις Covid» και «Δηλώσεις Πληροφοριακών Στοιχείων Μίσθωσης Ακίνητης Περιουσίας».

• Μέχρι 12/4 οι επιχειρήσεις εκμετάλλευσης περιπτέρων ή κυλικείων μπορούν να υποβάλουν τις ίδιες δηλώσεις για Νοέμβριο και Δεκέμβριο 2020 και για Ιανουάριο 2021.

• Μέχρι τις 19 Απριλίου υποβάλλονται διορθωτικές δηλώσεις για λάθη και παραλείψεις σε δηλώσεις Covid που υποβλήθηκαν την περίοδο Μαρτίου – Δεκεμβρίου 2020.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter