Στους δρόμους για την προάσπιση του 8ωρου – Πώς θα κινηθούν τα ΜΜΜ, συγκεντρώσεις στο κέντρο της Αθήνας

Στους δρόμους για την προάσπιση του 8ωρου – Πώς θα κινηθούν τα ΜΜΜ, συγκεντρώσεις στο κέντρο της Αθήνας

Σε απεργιακές κινητοποιήσεις προχωρούν σήμερα Πέμπτη σε όλη την χώρα συνδικάτα και ομοσπονδίες για τον εορτασμό τις εργατικής πρωτομαγιάς την στιγμή που η κυβέρνηση προωθεί το νέο εργασιακό νομοσχέδιο του Κωστή Χατζηδάκη το οποίο διαμορφώνει νέες εργασιακές συνθήκες καταργώντας στοιχειώδη δικαιώματα των εργαζομένων και προβλέπει μεταξύ άλλων ουσιαστικά την κατάργηση του 8ωρου.

Έτσι το ΠΑΜΕ, η ΑΔΕΔΥ και το ΕΚΑ έχουν προκηρύξει για σήμερα 24ωρη απεργία για να τιμήσουν την εργατική πρωτομαγιά ενώ έχουν προγραμματιστεί συγκεντρώσεις στο κέντρο της Αθήνας.

Πώς θα κινηθούν τα ΜΜΜ

Συγκεκριμένα σήμερα Πέμπτη θα παραμείνουν ακινητοποιημένα για 24 ώρες το Μετρό (γραμμές 2 & 3) και η γραμμή του ΗΣΑΠ. Επίσης χειρόφρενο θα τραβήξουν για 24 ώρες τα τρόλεϊ και το τραμ. Στον Προαστιακό, θα διακοπεί η κυκλοφορία των δρομολογίων μεταξύ 10:00 – 13:00 λόγω στάσης εργασίας του προσωπικού.

Τα μόνο που θα κυκλοφορούν σήμερα στους δρόμους είναι τα λεωφορεία.

Δεμένα πλοία και τροποποιήσεις πτήσεων σε αεροπλάνα

Παράλληλα, 24ωρη πανελλαδική απεργία σε όλες τις κατηγορίες πλοίων αποφάσισαν οι διοικήσεις 13 ναυτεργατικών σωματείων για την Πέμπτη, 6 Μαΐου. Σε ακυρώσεις και τροποποιήσεις των πτήσεων της προχωρά η SKY express, η Aegean και η Olympic Air λόγω της στάσης εργασίας των Ελεγκτών Εναέριας Κυκλοφορίας σε συνδυασμό με την στάση της ΟΣΥΠΑ από τις 11:00 έως τις 15:00, συμμετέχοντας στην γενική απεργία της ΑΔΕΔΥ.

Κινητοποιήσεις από εργαζομένους του ΕΣΥ

Με προσωπικό ασφαλείας αναμένεται να λειτουργήσουν τα Κέντρα Υγείας, το ΕΚΑΒ και τα δημόσια νοσοκομεία, ενώ η απεργία της ΑΔΕΔΥ θα επηρεάσει και τους εργαζόμενους σε Τοπική Αυτοδιοίκηση και σε άλλες δημόσιες υπηρεσίες όπως οι Εφορίες.

Οι συγκεντρώσεις

Το ΠΑΜΕ έχει προγραμματίσει συλλαλητήριο στις 10 πμ στο Σύνταγμα με σύνθημα «Κάτω τα χέρια από το 8ωρο».

ΑΔΕΔΥ και ΕΚΑ έχουν προγραμματίσει συλλαλητήριο στις 11 πμ στην πλατεία Κλαθμώνος με σύνθημα «ΟΧΙ στην κατάργηση του 8ώρου».

Από την πλευρά τους, οργανώσεις της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς, συλλογικότητες του αντιεξουσιαστικού χώρου και πρωτοβάθμια σωματεία έχουν καλέσει σε συγκέντρωση για τις 10.30 στα Προπύλαια.

Το Εργατικό Κέντρο Αθήνας καλεί τα συνδικάτα και τους εργαζόμενους σε συνδυασμό με τον φόρο τιμής στην Εργατική Πρωτομαγιά, να στείλουν ένα ηχηρό μήνυμα στην κυβέρνηση, ενάντια στους επικείμενους αντεργατικούς σχεδιασμούς. Το ΕΚΑ όπως επισημαίνει στην ανακοίνωσή τους διαδηλώνει ενάντια:

– Στην κατάργηση του 8ώρου

– Στις ατομικές συμβάσεις εργασίας

– Στο άνοιγμα των Κυριακών σε επιπλέον κλάδους

– Στην μεταφορά των εργατικών διαφορών στον ΟΜΕΔ και την ουσιαστική κατάργηση του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας

– Στην προσπάθεια περαιτέρω αποδυνάμωσης της απεργίας

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση της η ΑΔΕΔΥ αντιστέκεται στην κατάργηση του 8ώρου, των εργασιακών δικαιωμάτων και των συνδικαλιστικών ελευθεριών.

«Ο εορτασμός της Εργατικής Πρωτομαγιάς αποτελεί τιμή στους αγώνες του εργατικού κινήματος για καλύτερες συνθήκες δουλειάς, άμβλυνση των ανισοτήτων και διεύρυνση των δικαιωμάτων των εργαζομένων.» καταλήγει η ΑΔΕΔΥ.

Σημειώνεται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στην απεργία της Πέμπτης και αναμένεται να βρεθεί στη πρώτη γραμμή για την προάσπιση των εργασιακών και δημοκρατικών δικαιωμάτων, επιχειρώντας ένα άνοιγμα στους εργαζόμενους ανά την επικράτεια. Με τον τρόπο αυτό επιδιώκει να δημιουργήσει ένα νέο ισχυρό μέτωπο ίδιας και μεγαλύτερης δυναμικής με εκείνο των μνημονιακών χρόνων όταν βρισκόταν στην αντιπολίτευση.

Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι η αξιωματική αντιπολίτευση έχει χαρακτηρίσει εδώ και καιρό το επίμαχο νομοσχέδιο ως «μητέρα των μαχών». Εκτιμάται μάλιστα πως η επιτυχία της πανελλαδικής απεργίας της Πέμπτης, με βασικό αίτημα την απόσυρση του εργασιακού νομοσχεδίου της κυβέρνησης, αποτελεί το μεγάλο στοίχημα του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. και του ίδιου του Αλέξη Τσίπρα για το προσεχές διάστημα.

 

 

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter