Συγκρούσεις με νεκρούς ανάμεσα σε φονταμενταλιστές και αστυνομία στο Πακιστάν

Συγκρούσεις με νεκρούς ανάμεσα σε φονταμενταλιστές και αστυνομία στο Πακιστάν

Σοβαρές συγκρούσεις σημειώθηκαν στην επαρχία Λαχώρη του Πακιστάν ανάμεσα στους διαδηλωτές και τις αστυνομικές δυνάμεις, αφήνοντας πίσω τους 3 νεκρούς και 20 τραυματίες.

Κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων 11 αστυνόμοι βρέθηκαν όμηροι σε τζαμί από οπαδούς του φονταμενταλιστικού κόμματος TLP (Tehreek-e-Labbaik Pakistan), το οποίο βρίσκεται εκτός νόμου.

Οι αστυνομικοί, εν τέλει, αφέθηκαν ελεύθεροι έπειτα από διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης και του TLP όπως ανακοίνωσε ο Υπουργός Εσωτερικών Σείχ Ρασίντ Αχμάντ.

Το TLP βρέθηκε εκτός νόμου τη προηγούμενη εβδομάδα, χαρακτηριζόμενο ως τρομοκρατική οργάνωση. Αιτία της απαγόρευσης σύμφωνα με την πακιστανική κυβέρνηση υπήρξε η δυναμική διεκδίκηση του αιτήματος απέλασης του Γάλλου πρέσβη. Η κινητοποίηση για αυτό το αίτημα προήλθε από την δημοσίευση σκίτσων του Προφήτη Μωάμεθ στο γαλλικό περιοδικό Charlie Hebdo, τα οποία οι φονταμενταλιστές θεωρούν βλάσφημα.

Το TLP τους τελευταίους μήνες είχε κινητοποιήσει πολλές φορές τους οπαδούς του με παρόμοια αιτήματα ενώ φέρεται να έχει έρθει σε συμφωνία και με την Πακιστανική κυβέρνηση στις 20 Απριλίου για την επιβολή εμπάργκο στα γαλλικά προϊόντα, η οποία από ότι φαίνεται αθετήθηκε από τις αρχές.

Οι διαδηλώσεις τις τελευταίες εβδομάδες έχουν ως αποτέλεσμα 4 νεκρούς αστυνομικούς και 500 τραυματίες. Οι κινητοποιήσεις πυροδοτήθηκαν έπειτα από τη σύλληψη του ηγέτη του κόμματος Σαάντ Χουσεΐν Ρίζβι.

Η Γαλλία από τη μεριά της έχει συστήσει στους πολίτες να αποχωρήσουν από τη χώρα προσωρινά. Το TLP δηλώνει ότι θα συνεχίσει τις κινητοποιήσεις και έχει καλέσει τους επιχειρηματίες και τα μέσα μεταφοράς στις μεγάλες πόλεις να σταματήσουν τις δραστηριότητες τους.

Πηγές: Reuters, France24, Guardian

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter