Συλλαλητήριο στον Πειραιά για την υγεία, κόντρα στην καταστολή και στον αυταρχισμό

Συλλαλητήριο στον Πειραιά για την υγεία, κόντρα στην καταστολή και στον αυταρχισμό

Η ΕΝΕΔΕΠ (Ένωση Εργαζομένων Διακίνησης Εμπορευματοκιβωτίων στις προβλήτες του Πειραιά) καλεί σε συμμετοχή στο παμπειραϊκό συλλαλητήριο στο Πασαλιμάνι το Σάββατο 3 Απριλίου στις 12.00 μ.μ. Τη Δευτέρα 5 Απριλίου υπάρχει κλιμάκωση της δράσης με κάλεσμα για αποκλεισμό του Υπουργείου Περιβάλλοντος στις 5.30 μ.μ.

 

Ακολουθεί το κείμενο του καλέσματος:

Ένας χρόνος πανδημίας και το έγκλημα της κυβέρνησης της ΝΔ σε βάρος του λαού συνεχίζεται, τα κρούσματα, οι θάνατοι και οι διασωληνωμένοι αυξάνοντα ραγδαία! Το δημόσιο σύστημα υγείας συνεχίζει παραμένει «γυμνό», αδύναμο να εξασφαλίσει την υγεία των οικογενειών μας, των φίλων μας, των συναδέλφων μας. Μόνο τη τελευταία εβδομάδα στο Κρατικό Νίκαιας, στοιβάζονται καθημερινά ασθενείς εκτός ΜΕΘ, το Τζάνειο αποτελεί πλέον μια  “αποθήκη” ψυχών και το Μεταξά ασχολείται μόνο με covid περιπτώσεις, αφήνοντας εκτεθειμένους τους καρκινοπαθείς και  τον λαό του Πειραιά.

Η τραγική κατάσταση στα νοσοκομεία όλης της Αττικής, επιβεβαιώνουν ότι  τα κενά και οι ελλείψεις σε νοσηλευτές, γιατρούς και εξοπλισμό που αυξήθηκαν τα χρόνια της κρίσης σε όλο το σύστημα υγείας, το έχουν κυριολεκτικά σμπαραλιάσει, σε σημείο που αδυνατεί να καλύψει όχι μόνο τις ανάγκες για την πανδημία αλλά και τα υπόλοιπα πολύ σοβαρά νοσήματα. Αλλοίμονο αν κάποιος δικός μας άνθρωπος χρειαστεί περίθαλψη για κάποιο άλλο νόσημα εκτός covid.

Την ίδια στιγμή ο ιδιωτικός τομέας της υγείας, οι κλινικάρχες όπως το Metropolitan στον Πειραιά με τεράστιες υποδομές, θησαυρίζουν πάνω στον πόνο του λαού. Είναι προκλητικό και εγκληματικό, η κυβέρνηση να μην προχωράει σε πραγματική και άμεση επίταξη του ιδιωτικού τομέα, ενώ ενισχύει με παχυλές αποζημιώσεις τις δήθεν επιταγμένες ιδιωτικές κλίνες, ενώ φτάνει στο απαράδεκτο σημείο να μεταφέρει σε αυτές, ειδικευόμενους γιατρούς από τον ήδη υποστελεχωμένο δημόσιο τομέα!

Και εν μέσω πανδημίας η κυβέρνηση προκλητικά κλιμακώνει την επίθεση στα εργατικά δικαιώματα, απελευθερώνει τα χέρια της κάθε “COSCO”-PCTDPORT. Στο λιμάνι η πλειοψηφία των συναδέλφων εργάζεται με ελαστικές μορφές απασχόλησης είτε με εκ περιτροπής εργασία είτε με συμβάσεις ορισμένου χρόνου. Οι καταγγελίες για  προσλήψεις συναδέλφων οδηγών χωρίς να τους δίνονται επιδόματα, δώρα, αυξάνονται. Την ίδια στιγμή  χιλιάδες εργαζόμενοι έχουν δεχτεί ισχυρό πλήγμα στο εισόδημα τους, και βρίσκονται σε αναστολή παίρνοντας ένα χαρτζιλίκι. Αυτοί οι εργαζόμενοι είναι οι οικογένειες μας.

Επιβάλουν το lockdown τους! Θέλουν να μην μιλάμε, να μην οργανώνουμε την αντίσταση μας απέναντι στην επίθεση που δεχόμαστε στην υγεία μας, στο εισόδημα μας, στο δικαίωμα στη σταθερή εργασία! Μας θέλουν με κλειστό το στόμα, υποταγμένους στην κερδοφορία των επιχειρηματικών συμφερόντων όπως συμβαίνει και στο λιμάνι του Πειραιά με την COSCO.

 

Η κυβέρνηση την ίδια στιγμή που επιβάλλει lockdown παράλληλα προσπαθεί να περάσει  μια σειρά απαράδεκτα και προκλητικά μέτρα  με στόχο την κατάργηση του 8ώρου και των υπερωριών, τη κατάργηση του δικαιώματος στην απεργία,  το κτύπημα στα σωματεία και τα δικαιώματα μας. Ο  αυταρχισμός και η αστυνομοκρατία, οι διώξεις όσων παλεύουν, μόνο πείσμα μας γεμίζουν για το δίκιο του αγώνα μας. Τώρα  όλοι να ενισχύσουμε τη συλλογική δράση, με το σωματείο μας ενάντια στο νέο εργασιακό Μεσαίωνα που θέλουν να επιβάλουν που θα έχει άμεσες συνέπειες και μέσα στο λιμάνι.

 

Είναι βαθιά γελασμένοι, έχουμε αποδείξει ότι κάτω από τις μάσκες έχουμε φωνή, έχουμε δύναμη που μπορεί να σαρώσει τα αντεργατικά σχέδια της κάθε “COSCO” .

 

Και ενώ η κατάσταση στην υγεία χειροτερεύει η COSCO, με τις πλάτες κυβέρνησης, Περιφέρειας και Δήμου Πειραιά συνεχίζει το περιβαλλοντικό έγκλημα στην Πειραϊκή, κόντρα στις μαζικές αντιδράσεις αγνοώντας ακόμα και την απόφαση του ΣτΕ  για την προσωρινή αναστολή των εργασιών. Τώρα δημιουργεί και νέα εργοτάξια, στη Δραπετσώνα και δίπλα στο πάρκο Λιπασμάτων (στου Κράκαρη). Και ενώ στη περιοχή μας συνεχίζουν  να υπάρχουν  «καζάνια του θανάτου», προωθούνται σχέδια για δημιουργία Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων στο Σχιστό, υπάρχει ο   Σταθμός Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων  στο Κερατσίνι. Η ανάπτυξη τους σημαίνει βρώμα, δυσωδία, καρκίνο και κακοπληρωσιά  των εργαζομένων. Ο κίνδυνος ενός μεγάλου  εγκληματικού ατυχήματος- στη περιοχή του λιμανιού με τραγικές συνέπειες στις ζωές συνεχώς αυξάνεται

 

Σήμερα που μετρούμε  πάνω από 8.000 νεκρούς και η κυβέρνηση συνεχίζει να μη  παίρνει κανένα ουσιαστικό μέτρο για την προστασία της υγείας και του εισοδήματος του λαού, που οι περισσότεροι εργαζόμαστε με ελαστικές μορφές απασχόλησης, χωρίς να είμαστε όλοι ασφαλισμένοι στα ΒΑΕ , τα τσιράκια των COSCO, DPORT  προκλητικά  υπερασπίζονται  και τα κέρδη του METROPOLITAN. Είναι επικίνδυνοι, μπροστά στο άγχος τους να υπερασπίζονται τα αφεντικά τους, θέτουν σε κίνδυνο την υγεία των φίλων μας, των οικογενειών και των συγγενών μας. Πως αλλιώς μπορεί να ερμηνευτεί η προκλητική απαράδεκτη  κι επικίνδυνη ανάρτηση του ΣΕΕΔΠ για ένα ΜΕΤΡΟΠΟΛΙΤΑΝ  μόνο για τους λιμενεργάτες κι οι άλλοι ας  «κόψουν» το λαιμό τους.

 

Συνάδελφοι, τώρα άμεσα να παρθούν μέτρα:

  • Επίταξη ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ, του Metropolitan και του συνόλου του ιδιωτικού τομέα της Υγείας, χωρίς αποζημίωση.
  • Μαζικές προσλήψεις όλου του αναγκαίου μόνιμου προσωπικού για την αποφασιστική ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Υγείας. Ενίσχυση της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας.
  • Μέτρα προστασίας των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς, στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, στα σχολεία και τα πανεπιστήμια.
  • Οργανωμένος υγειονομικός έλεγχος με ευθύνη των κρατικών φορέων για την εξάπλωση του ιού στο λιμάνι του Πειραιά, Όχι στο masterplan της COSCO, να σταματήσουν τώρα τα έργα της COSCO στο λιμάνι.
  • Να φύγουν τα καζάνια του θανάτου από Πέραμα και Δραπετσώνα.
  • Όχι στη δημιουργία ΜΕΑ στο Σχιστό. Ούτε σκέψη για εργοστάσιο καύσης.
  • Να κλείσει τώρα ο ΣΜΑ στο Παλαιό Νεκροταφείο Περάματος και ο ΣΜΑ του Πειραιά που λειτουργεί στο Σχιστό. Να παρθεί πίσω η τροπολογία του 12/2020 που τον νομιμοποίησε.
  • Αυξήσεις στους μισθούς σε όλο το λιμάνι. Άμεση εφαρμογή και ένταξη όλων στα ΒΑΕ
  • Στήριξη του εισοδήματος και των δικαιωμάτων των εργαζομένων. Προστασία των ανέργων, ένταση του αγώνα ενάντια σε κυβέρνηση και επιχειρηματικούς ομίλους, που επιχειρούν να τσακίσουν μισθούς, συντάξεις, τα ασφαλιστικά, τα εργασιακά και δημοκρατικά δικαιώματα.
  • Καμία περιστολή των δημοκρατικών δικαιωμάτων των λαών με πρόσχημα τον κορωνοϊό. Να μπει τέρμα στην αστυνομοκρατία και την κρατική καταστολή.
Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter