Συμβούλιο της Ευρώπης: Είναι καιρός η Ουγγαρία να αποκαταστήσει την ελευθερία του Τύπου

Συμβούλιο της Ευρώπης: Είναι καιρός η Ουγγαρία να αποκαταστήσει την ελευθερία του Τύπου

«Είναι καιρός η Ουγγαρία να αποκαταστήσει την ελευθερία του Τύπου», καταγγέλλει η Επίτροπος Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στο Συμβούλιο της Ευρώπης Ντούνια Μιγιάτοβιτς σε έκθεση που δημοσιεύεται σήμερα.

«Οι συνδυασμένες συνέπειες μίας πολιτικά ελεγχόμενης αρχής εποπτείας των μέσων ενημέρωσης και επεμβάσεων του Κράτους που παραμορφώνουν την πραγματικότητα της αγοράς έχουν διαβρώσει τον πλουραλισμό και την ελευθερία της έκφρασης στα μέσα ενημέρωσης στην Ουγγαρία», αναφέρει η Επίτροπος.

Σύμφωνα με το Συμβούλιο της Ευρώπης , οι αρχές της χώρας υπό τον εθνικολαϊκιστή πρωθυπουργό Βίκτορ Ορμπάν επιτίθενται συστηματικά στους υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και στους ερευνητές δημοσιογράφους . Ολα αυτά «με στόχο να σταλεί ένα σαφές μήνυμα: θα υπάρξουν αντίποινα κατά οποιασδήποτε μορφής κριτικής στην κυβέρνηση», αναφέρεται στην έκθεση.

Επιπλέον, η Ουγγαρία αγνοεί τις αποφάσεις των διεθνών δικαστηρίων, γεγονός που δείχνει ότι η κυβέρνηση δεν έχει καμία πρόθεση να σεβασθεί τον νόμο, «ουσιαστικό πρόκριμα για την ελευθερία της έκφρασης», επιμένει η Ντούνια Μιγιάτοβιτς.

Με την υγειονομική κρίση, η κατάσταση «επιδεινώθηκε περαιτέρω το 2020 εξαιτίας των κανόνων της κατάστασης έκτακτης ανάγκης» που επιβλήθηκε και ανανεώνεται διαδοχικά.

Για την επανόρθωση της κατάστασης αυτής, η Επίτροπος προτείνει στην Ουγγαρία να τροποποιήσει την νομοθεσία για να κατανείμει τις εξουσίες του προέδρου της Αρχής των Μέσων Ενημέρωσης ανάμεσα σε περισσότερα αυτόνομα όργανα.

Η ουγγρική κυβέρνηση θα πρέπει επίσης να σεβασθεί το ευρωπαϊκό δίκαιο και τους ευρωπαϊκούς κανόνες ως προς τον πλουραλισμό στα μέσα ενημέρωσης.

Οι ουγγρικές αρχές θα πρέπει επίσης να καταδικάσουν την ρητορική του μίσους κατά των δημοσιογράφων και να βάλουν τέλος στις δικές τους εκστρατείες παραπληροφόρησης κατά των υπερασπιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και όσων επικρίνουν την κυβέρνηση

Τέλος, η Ντούνια Μιγιάτοβιτς επισημαίνει την ανάγκη ««ελεύθερου πολιτικού διαλόγου» πριν από τις βουλευτικές εκλογές του 2022 και ζητεί ισότιμη μεταχείριση όλων των υποψηφίων ως προς την κάλυψή τους από τα μέσα ενημέρωσης.

Ο Βίκτορ Ορμπάν και οι ευρωπαϊκοί θεσμοί είναι στα μαχαίρια εδώ και πολλά χρόνια.

Οι Βρυξέλλες έχουν επικρίνει επανειλημμένως την Ουγγαρία για καταπάτηση της ελευθερίας του Τύπου. Το τελευταίο κρούσμα παρουσιάσθηκε τον περασμένο μήνα όταν οι ουγγρικές αρχές αρνήθηκαν να ανανεώσουν την άδεια λειτουργίας του Klubradio, του πρώτου ανεξάρτητου ραδιοφωνικού σταθμού της Ουγγαρίας, συχνά επικριτικού απέναντι στην κυβέρνηση Ορμπάν.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter