Συνάντηση Τσίπρα – Ζάεφ: Το εθνικό συμφέρον και τα κομματικά παιχνίδια της ΝΔ

Συνάντηση Τσίπρα – Ζάεφ: Το εθνικό συμφέρον και τα κομματικά παιχνίδια της ΝΔ

Συνάντηση με έναν καλό φίλο όχι από τόσο παλιά θα έχει σήμερα ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξης Τσίπρας. Συγκεκριμένα θα συναντηθεί στις 10:30 στο γραφείο του στη Βουλή με τον Πρωθυπουργό της Βόρειας Μακεδονίας, Ζόραν Ζαεφ.

Ο τελευταίος φρόντισε από χθες στην τοποθέτησή του στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών να χαρακτηρίσει τον κ. Τσίπρα, «καλό φίλο», σημειώνοντας ότι μαζί του έχτισε τη Συμφωνία των Πρεσπών. «Μπορούμε να μιλήσουμε για τον πολιτικό προσανατολισμό μας, για νέες ιδέες και συνεργασίες», τόνισε χαρακτηριστικά. Παράλληλα είπε ότι η Συμφωνία «συνέβαλε στη διαμόρφωση των μεταξύ μας σχέσεων και άνοιξε το μέλλον για τις μελλοντικές γενιές».

Η χρονική συγκυρία, το λεγόμενο timing, δεν είναι διόλου τυχαίο. Ο κ. Ζάεφ έχει κάθε λόγο να αισθάνεται στριμωγμένος αφού η Βουλγαρία προβάλει ένα ενδεχόμενο βέτο στη διεύρυνση των λεγόμενων Δυτικών Βαλκανίων ενώ το Κόσοβο παραμένει μια ανοιχτή πληγή στην περιοχή το οποίο μπορεί αν οδηγήσει σε αλλαγή συνόρων. Μια αλλαγή που τρέμουν στην Βόρεια Μακεδονία πλην των σκληρών της Αλβανικής μειονότητας. Έχει κάθε λόγο λοιπόν ο κ. Ζαεφ να αισθάνεται δικαιωμένος από τη Συμφωνία και κάθε λόγο να ζητά από την Ελλάδα να ασκήσει τον ηγετικό της ρόλο στην περιοχή. 

Από την άλλη ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ που στοχοποιήθηκε για την Συμφωνία αλλά είχε το θάρρος να την φτάσει ως το τέρμα έχει κάθε λόγο να πιέζει την κυβέρνηση Μητσοτάκη να αφήσει τα κομματικά παιχνίδια και να προωθήσει τα εθνικά συμφέροντα. Τα ηγετικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ φοβούνται ότι ο πρωθυπουργός παίζει το χαρτί των πρόωρων εκλογών, πιθανότατα το Φθινόπωρο και γι αυτό δεν φέρνει τα τρία μνημόνια συνεργασίας με την γειτονική χώρα όπως προβλέπονταν από τη Συμφωνία.

Με απλά Ελληνικά η ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη πέρα από τη στάση της ως αντιπολίτευση στο θέμα της Συμφωνίας εξακολουθεί να βάζει το μικροκομματικό κάρο μπροστά από τα εθνικά συμφέροντα κι αυτό είναι κάτι που αναμένεται να αναδείξουν στον ΣΥΡΙΖΑ το προσεχές διάστημα.       

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter