ΣΥΡΙΖΑ: Αυξάνουν το κόστος της ναυαγοσωστικής κάλυψης, ενώ μειώνουν την ασφάλεια στις παραλίες

ΣΥΡΙΖΑ: Αυξάνουν το κόστος της ναυαγοσωστικής κάλυψης, ενώ μειώνουν την ασφάλεια στις παραλίες

Κοινοβουλευτική παρέμβαση για τα σοβαρά ερωτήματα που έχουν προκύψει σχετικά με το νέο Προεδρικό Διάταγμα για τη Ναυαγοσωστική Κάλυψη, πραγματοποίησαν 27 βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία με πρωτοβουλία του βουλευτή Ηρακλείου Σωκράτη Βαρδάκη, καταθέτοντας σχετική ερώτηση προς τους Υπουργούς Εσωτερικών, Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής.

Σε συνέχεια της προηγούμενης κοινοβουλευτικής ερώτησης (6015/15-04-21), σχετικά με την αδυναμία των ΟΤΑ να ανταπεξέλθουν στο κόστος ναυαγοσωστικής κάλυψης των παραλιών δικαιοδοσίας τους, με το νέο Προεδρικό Διάταγμα (Π.Δ.) 71/2021, η οποία σημειωτέον παραμένει αναπάντητη, οι βουλευτές επανέρχονται στο θέμα, καθώς το νέο Π.Δ. «Σχολές ναυαγοσωστικής εκπαίδευσης, χορήγηση άδειας ναυαγοσώστη, υποχρεωτική πρόσληψη ναυαγοσώστη σε οργανωμένες ή μη παραλίες», φαίνεται πως δημιουργεί ακόμα περισσότερα προβλήματα.

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Ένωσης Σχολών και Εκπαιδευτών Ναυαγοσωστικής Ελλάδας, τίθεται σοβαρό ζήτημα σε σχέση με την ασφάλεια των λουόμενων στις παραλίες, καθώς βάσει του Π.Δ., το ναυαγοσωστικό δυναμικό μειώνεται σε σημαντικά πόστα, που χρήζουν επίβλεψης, δεδομένης της μεγάλης επισκεψιμότητας των λουόμενων. Οι ναυαγοσώστες μεταφέρονται σε παθητικές θέσεις, γεγονός που συνεπάγεται μεγάλο κίνδυνο αύξησης των πνιγμών.

Επιπροσθέτως, ο Πρόεδρος της Ένωσης επισημαίνει ότι με το νέο ΠΔ διπλασιάστηκαν οι απαιτήσεις για τη ναυαγοσωστική κάλυψη, εκτοξεύοντας τον σχετικό προϋπολογισμό, καθώς απαιτείται υψηλού κόστους περιττός εξοπλισμός, ο οποίος θα είναι αχρείαστος και θα βρίσκεται παροπλισμένος, συμπεριλαμβανομένων πλέον λέμβων και jet ski σε διπλάσιο αριθμό, από ό,τι ίσχυε μέχρι σήμερα.

Για τους λόγους αυτούς οι βουλευτές καλούν τους αρμόδιους Υπουργούς να απαντήσουν αν προτίθενται να αναστείλουν την ισχύ του Π.Δ. 71/2020 για το έτος 2021 και να εφαρμόσουν τις διατάξεις του Π.Δ. 31/2018. Σε περίπτωση μη αναστολής του Π.Δ. 71/2020, ρωτούν τους Υπουργούς αν υπάρχει πρόθεση επαναφοράς του απαραίτητου εξοπλισμού για την ναυαγοσωστική κάλυψη στα δεδομένα του Π.Δ. 31/2018.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τους κ.κ. Υπουργούς Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Εσωτερικών

Θέμα: «Σοβαρά ερωτήματα σχετικά με το νέο Προεδρικό Διάταγμα για τη Ναυαγοσωστική Κάλυψη»

Σε συνέχεια της υπ’ αριθ. 6015/15-04-21 ερώτησης, για την αδυναμία των ΟΤΑ να ανταπεξέλθουν στο κόστος ναυαγοσωστικής κάλυψης των παραλιών δικαιοδοσίας τους, με το Προεδρικό Διάταγμα 71/2020, η οποία σημειωτέον παραμένει αναπάντητη, επανερχόμαστε στο θέμα, καθώς το νέο ΠΔ «Σχολές ναυαγοσωστικής εκπαίδευσης, χορήγηση άδειας ναυαγοσώστη, υποχρεωτική πρόσληψη ναυαγοσώστη σε οργανωμένες ή μη παραλίες», φαίνεται πως δημιουργεί ακόμα περισσότερα προβλήματα.

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Ένωσης Σχολών και Εκπαιδευτών Ναυαγοσωστικής Ελλάδας, τίθεται σοβαρό ζήτημα, σε σχέση με την ασφάλεια των λουόμενων στις παραλίες, καθώς βάσει του ΠΔ, το ναυαγοσωστικό δυναμικό μειώνεται σε σημαντικά πόστα, που χρήζουν επίβλεψης, δεδομένης της μεγάλης επισκεψιμότητας των λουόμενων. Οι ναυαγοσώστες μεταφέρονται σε παθητικές θέσεις, γεγονός που συνεπάγεται μεγάλο κίνδυνο αύξησης των πνιγμών.

Επιπροσθέτως, ο Πρόεδρος της Ένωσης επισημαίνει ότι με το νέο ΠΔ διπλασιάστηκαν οι απαιτήσεις για τη ναυαγοσωστική κάλυψη, εκτοξεύοντας τον σχετικό προϋπολογισμό , καθώς απαιτείται υψηλού κόστους περιττός εξοπλισμός, ο οποίος θα είναι αχρείαστος και θα βρίσκεται παροπλισμένος, συμπεριλαμβανομένων πλέον λέμβων και jet ski σε διπλάσιο αριθμό, από ό,τι ίσχυε μέχρι σήμερα.

Επειδή, με το Προεδρικό Διάταγμα 71/2020, σημειώνεται μία τεράστια αύξηση του κόστους της ναυαγοσωστικής κάλυψης.Επειδή, δημιουργούνται πολλά ερωτηματικά για το ποιοι εργολάβοι επωφελούνται από το γεγονός αυτό. Επειδή, βάσει του νέου ΠΔ, ναυαγοσώστες μετακινούνται από πόστα σημαντικά , σε παθητικές θέσεις, με κίνδυνο την αύξηση των πνιγμών. Επειδή, τίθεται σοβαρό ζήτημα σε σχέση με την ασφάλεια των λουόμενων στις παραλίες.

Ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί:

1. Προτίθενται να αναστείλουν την ισχύ του ΠΔ 71/2020 για το έτος 2021 και να εφαρμόσουν τις διατάξεις του ΠΔ 31/2018;

2. Προτίθενται να επαναφέρουν τον απαραίτητο εξοπλισμό για την ναυαγοσωστική κάλυψη στα δεδομένα του ΠΔ 31/2018, σε περίπτωση μη αναστολής του ΠΔ 71/2020;

Οι ερωτώντες βουλευτές

Βαρδάκης Σωκράτης, Αθανασίου Αθανάσιος (Νάσος), Αλεξιάδης Τρύφων, Αναγνωστοπούλου Αθανασία (Σία), Αυλωνίτης Αλέξανδρος – Χρήστος, Γκαρά Αναστασία (Νατάσα), Γκιόλας Ιωάννης, Ηγουμενίδης Νικόλαος, Καλαματιανός Διονύσιος-Χαράλαμπος, Καφαντάρη Χαρούλα (Χαρά), Μάλαμα Κυριακή, Μαμουλάκης Χαράλαμπος (Χάρης), Μάρκου Κωνσταντίνος, Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος, Μπάρκας Κωνσταντίνος, Μωραΐτης Αθανάσιος (Θάνος), Νοτοπούλου Αικατερίνη ¦Κατερίνα), Πολάκης Παύλος, Πούλου Παναγιού (Γιώτα), Σκουρολιάκος Παναγιώτης (Πάνος), Σκούφα Ελισσάβετ (Μπέττυ), Συρμαλένιος Νικόλαος, Τριανταφυλλίδης Αλέξανδρος (Αλέκος), Φάμελλος Σωκράτης, Χατζηγιαννάκης Μιλτιάδης, Χρηστίδου Ραλλία, Ψυχογιός Γεώργιος.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter