Τένις: Υπόκλιση Τσιτσιπά στο «ρομπότ» Τζόκοβιτς (Video)

Τένις: Υπόκλιση Τσιτσιπά στο «ρομπότ» Τζόκοβιτς (Video)

Χρυσή ευκαιρία να κατακτήσει τον τίτλο του θρυλικού τουρνουά «Ρολάν Γκαρός» έχασε ο Στέφανος Τσιτσιπάς. Ο 22χρονος πρωταθλητής μας προηγήθηκε με 2-0 απέναντι στον Νόβακ Τζόκοβιτς, αλλά δεν άντεξε στην πίεση του κορυφαίου τενίστα του πλανήτη και ηττήθηκε με 7-6 (6), 6-2, 3-6, 2-6, 4-6.

Ο τελικός ολοκληρώθηκε σε 4 ώρες και 11 λεπτά.

Αυτός ήταν ο πρώτος τελικός Γκραν Σλαμ της καριέρας του εκπληκτικού Τσιτσιπά και σίγουρα δεν θα είναι ο τελευταίος. Ο Έλληνας έπαιξε τένις αστρονομικού επιπέδου στο πρώτο κομμάτι του αγώνα, αλλά υποκλίθηκε σε έναν αντίπαλο ανώτερο και πολύπειρο, που συχνά θύμιζε ανίκητο ρομπότ μέσα στο γήπεδο.

Ο Τσιτσιπάς έγινε ο νεαρότερος φιναλίστ στο «Ρολάν Γκαρός» τα τελευταία 15 χρόνια. Αποκαρδιωμένος από την ήττα του, έκρυψε το πρόσωπό του μέσα σε μια πετσέτα και φάνηκε να κλαίει για 1-2 λεπτά.

Όταν ο Στέφανος παρέλαβε το τρόπαιο από τους Τζιμ Κούριερ, Μπιορν Μποργκ, αποθεώθηκε από τους φιλάθλους, οι οποίοι φώναξαν «Ελλάς-Ελλάς»! Δεν βρήκε όμως δύναμη να χαμογελάσει πάνω στο βάθρο, όσο ακουγόταν ο εθνικός ύμνος της Σερβίας στο γήπεδο “Φιλίπ Σατριέ”.

«Ήταν πολύ μεγάλη μάχη, τα έδωσα όλα», κατάφερε να αρθρώσει, μέσα σε χειροκροτήματα. «Ήταν ο πρώτος τελικός μου σε αυτό το επίπεδο, είμαι πολύ χαρούμενος με τη διαδρομή μου, μαζί με την ομάδα μου που με στηρίζει διαρκώς στο κυνήγι των ονείρων μου. Ο Νόλε μας έχει δείξει όλα αυτά τα χρόνια πόσο μεγάλος πρωταθλητής είναι. Τα κατορθώματά του μου δίνουν έμπνευση, μακάρι να πετύχω έστω τα μισά… Ελπίζω να επιστρέψω και να προσπαθήσω ξανά».
Ο ασύγκριτος Τζόκοβιτς κέρδισε το «Ρολάν Γκαρός» για δεύτερη φορά (μετά το 2016) και μπροστά στους γονείς του που βρίσκονταν στην εξέδρα. «Δεν ήταν εύκολο να παίξω σε αυτό το επίπεδο δύο συνεχόμενες βραδιές, εννιά ώρες συνολικά σε 48 ώρες», ομολόγησε.

Ο Τζόκοβιτς έγινε αφεντικό του παιχνιδιού με το «μπρέικ» που πέτυχε στο 1-1 του πέμπτου σετ. Στη συνέχεια προστάτευσε το σερβίς του και έφτασε στη νίκη χωρίς απρόοπτα. Το φινάλε τον βρήκε να πανηγυρίζει με αναστεναγμούς ανακούφισης, υποκλίσεις στο κενό και απλωμένα τα χέρια προς τον ουρανό.

Ο Τσιτσιπάς απέκτησε προβάδισμα στο συναρπαστικό πρώτο σετ (διάρκειας 70 λεπτών), παρ’ όλο που σπατάλησε σετ-πόιντ στο 5-4. Ο Σέρβος έκανε «μπρέικ» αμέσως μετά , αλλά ο Τσιτσιπάς απάντησε με τον ίδιο τρόπο και ξεκίνησε το tiebreak με 4-0 και 5-2. Ο Τζόκοβιτς στάθηκε ψύχραιμος και προσπέρασε (6-7), αλλά ο Τσιτσιπάς απάντησε με υπέροχο winner που ανάγκασε ακόμα και τον αντίπαλό του σε χειροκρότημα.

Mε κεκτημένη ταχύτητα από την κατάκτηση του πρώτου σετ, ο Τσιτσιπάς ξεκίνησε το δεύτερο σπάζοντας το σερβίς του Τζόκοβιτς και κυριάρχησε απόλυτα. Κάπου εκεί, όμως, κόπασε η ορμή του.

Ο 34χρονος Σέρβος αντεπιτέθηκε στο τρίτο σετ και το κέρδισε εύκολα, ενώ ακολούθησε ιατρικό τάιμ-άουτ από τον Τσιτσιπά, που ένιωθε ενοχλήσεις στη μέση. O Tζόκοβιτς πέτυχε «μπρέικ» με το ξεκίνημα του τέταρτου σετ και έφτασε στο 2-2 με απόδοση …κομπιούτερ.
Ο Τζόκοβιτς είχε κατακτήσει 6 από τα τελευταία 10 τουρνουά Γκραν Σλαμ όπου έλαβε μέρος, ενώ συνολικά μετράει 19 τίτλους Γκραν Σλαμ: 9 στην Αυστραλία, 5 στο Ουίμπλεντον, 3 στη Νέα Υόρκη και 2 στο Παρίσι.

Ο Τσιτσιπάς δεν είχε ηττηθεί ποτέ σε αγώνα όπου προηγήθηκε με 2-0 σετ. Στον περυσινό ημιτελικό στο χώμα του «Ρολάν Γκαρός», ο Έλληνας πρωταθλητής ισοφάρισε τον Τζόκοβιτς από 0-2, αλλά ηττήθηκε στο πέμπτο σετ.

Ο Τσιτσιπάς θα αναρριχηθεί αύριο στο νούμερο 4 της παγκόσμιας κατάταξης, ενώ ο Τζόκοβιτς παραμένει στο 1, μπροστά από τον Ντανιίλ Μεντβέντεφ (τον οποίο ο Έλληνας νίκησε στα προημιτελικά) και τον Ραφαέλ Ναδάλ των 13 θριάμβων στο «Ρολάν Γκαρός».

Ο μέγας Ναδάλ ήταν το «θύμα» του Τζόκοβιτς στον ημιτελικό της Παρασκευής, ενώ ο Τσιτσιπάς νίκησε τον Γερμανό Αλεξάντερ Ζβέρεφ (νο. 6 στον Κόσμο).

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter