Τα πλέι οφ… της παρηγοριάς

Τα πλέι οφ… της παρηγοριάς

Με ή χωρίς τον πρώτο της βαθμολογίας της κανονικής περιόδου, στο μίνι πρωτάθλημα μάχη γίνεται μόνο για τις θέσεις του Europa League ή του νέου Conference League.

Τα πλέι οφ του ελληνικού πρωταθλήματος για πρώτη φορά από την πρώτη μέρα διεξαγωγής τους παρουσιάζουν τόσο μεγάλο σασπένς, όχι πάντως για την ανάδειξη του πρωταθλητή, αφού ο Ολυμπιακός μετά τα απότελέσματα της προηγούμενης αγωνιστικής είναι και μαθηματικά πρωταθλητής, όσο για το γεγονός ότι πέντε ομάδες «σφάζονται» για τα τρία εισιτήρια για την Conference League.

Με την υποσημείωση βέβαια ότι αν ο ΠΑΣ Γιάννινα κατακτήσει το Κύπελλο Ελλάδας, τότε τα εισιτήρια θα πάνε μόνο στον δεύτερο και τον τρίτο των πλέι οφ…

Συνολικά δώδεκα ομάδες έχουν καταφέρει να μπουν στα πλέι οφ του πρωταθλήματος στις δώδεκα σεζόν (μαζί με τη φετινή) που πραγματοποιήθηκαν. Ο Ολυμπιακός μετέχει για τρίτη φορά: μία φορά στα πλέι οφ για τα ευρωπαϊκά εισιτήρια και δύο για την ανάδειξη πρωταθλητή (τις υπόλοιπες ήταν πρωταθλητής).

Περασμένα μεγαλεία

Από εκεί και πέρα, ο ΠΑΟΚ είναι παρών σε όλα τα πλέι οφ με εξαίρεση την πρώτη φορά (2007-08). Η ΑΕΚ έχασε τις τρεις σεζόν που είχε υποβιβαστεί (2012-15). Ο Παναθηναϊκός μία φορά δεν μετείχε γιατί είχε κατακτήσει τον τίτλο (2009-10) και άλλη μία δεν μπήκε στα πλέι οφ (201213).

Ο Αστέρας Τρίπολης μετέχει για τέταρτη φορά, ενώ τις ίδιες συμμετοχές έχει και ο Ατρόμητος. Από τρεις φορές έχουν αγωνιστεί Αρης και Πανιώνιος. Από μία συμμετοχή έχουν Λάρισα, ΟΦΗ, ΠΑΣ Γιάννινα και Ολυμπιακός Βόλου.

Τη σεζόν 2007-08 ο νικητής των πλέι οφ κέρδισε μια θέση στον δεύτερο προκριματικό του Champions League, ο δεύτερος μια θέση στο Europa League και ο τρίτος στο Κύπελλο Ιντερτότο. Την επόμενη σεζόν 2008-09 ο νικητής πήρε το εισιτήριο για τον τρίτο προκριματικό γύρο του Champions League ενώ οι υπόλοιποι εξασφάλισαν θέση στο Europa League.

Τη σεζόν 2009-10 ο νικητής πήρε θέση στον τρίτο προκριματικό γύρο του Champions League, ενώ οι υπόλοιποι εξασφάλισαν θέσεις στις προκριματικές φάσεις του Europa League. Την επόμενη σεζόν 201011 ο νικητής των πλέι οφ (Παναθηναϊκός) εξασφάλισε τη συμμετοχή του στον τρίτο προκριματικό γύρο του Champions League. Οι επόμενες τρεις ομάδες εξασφάλισαν θέσεις στις προκριματικές φάσεις του Europa League.

Για δυνατούς λύτες

Τη σεζόν 2011-12 ένα νέο περίπλοκο σύστημα τέθηκε σε ισχύ για την κατάρτιση του βαθμολογικού πίνακα των πλέι οφ. Σύστημα που προϋπέθετε μαθηματικές σπουδές για να βρεις τους βαθμούς κάθε ομάδας στο ξεκίνημα. Η ομάδα που τερμάτισε στην πέμπτη θέση της κανονικής περιόδου μπήκε στα πλέι οφ με 0 βαθμούς.

Η βαθμολογία των υπόλοιπων ομάδων βασίστηκε στη συλλογή βαθμών της ομάδας που τερμάτισε στην πέμπτη θέση κατά τη διάρκεια της περιόδου. Η πέμπτη στην κατάταξη ΑΕΚ είχε 48 βαθμούς κατά τη διάρκεια της κανονικής περιόδου.

Σύμφωνα με τους παραπάνω αριθμούς και υπολογισμούς, ο Παναθηναϊκός ξεκίνησε τα πλέι οφ με 3 βαθμούς (66–48)/5 = 3,6, με τη στρογγυλοποίηση 4), ενώ ο ΠΑΟΚ, η ΑΕΚ και ο Ατρόμητος ξεκίνησαν με 0 βαθμούς ο καθένας (50–48)/5 = 0,4, με τη στρογγυλοποίηση 0). Το ίδιο περίπλοκο σύστημα ίσχυσε και τις σεζόν 2012-13, 2013-14, 201415, 2015-16 και 2016-17.

Τα πλέι οφ καταργήθηκαν για δύο χρονιές κι επέστρεψαν την περσινή σεζόν 2019-20. Με τη διαφορά ότι πλέον μετέχει σε αυτά και ο πρώτος της κανονικής περιόδου. Συνολικά οι έξι πρώτες ομάδες της βαθμολογίας παίζουν για τον τίτλο του πρωταθλητή και για τα υπόλοιπα ευρωπαϊκά εισιτήρια.

Πέρσι πρωταθλητής αναδείχθηκε ο Ολυμπιακός που πήρε το εισιτήριο για τον γ΄ προκριματικό του Champions League (τελικά κέρδισε έναν γύρο κι έπαιξε απευθείας στα πλέι οφ της διοργάνωσης), ο ΠΑΟΚ μετείχε στον β΄ προκριματικό, ενώ ΑΕΚ, Αρης και ΟΦΗ μετείχαν στους προκριματικούς γύρους του Europa League. Ο Παναθηναϊκός αν και είχε τερματίσει μπροστά από Αρη και ΟΦΗ έχασε το εισιτήριο γιατί ήταν τιμωρημένος από την UEFA.

Φέτος η χώρα μας έχασε ένα εισιτήριο (έχει πλέον τέσσερα αντί πέντε) και εκτός αυτού ο πρωταθλητής θα μετέχει πλέον στον α΄ προκριματικό του Champions League και δεν θα έχει ομάδα στο Europa League. Τα άλλα τρία εισιτήρια είναι για συμμετοχή στο νεοσύστατο Conference League.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter