Τα best of της «Καλογριτσιάδας»

Τα best of της «Καλογριτσιάδας»

Ευτράπελα, σπαρταριστές καταθέσεις για ευθυμία, αλλά από ουσία και έρευνα τίποτε στην επιτροπή που έριξε αυλαία.

Έπεσε η αυλαία της πιο σύντομης και κωμικής προανακριτικής κατά τη μεταπολιτευτική περίοδο. Εκτός απροόπτου, τα πορίσματα των κομμάτων αναμένεται να συζητηθούν στις 29 του μήνα, κλείνοντας οριστικά τον κύκλο της επιτροπής που μετατράπηκε (όπως είχε προφητεύσει ο Χρήστος Καλογρίτσας) σε «φιάσκο-παρωδία».

Από εκεί και πέρα, σύμφωνα με τον Κανονισμό της Βουλής, εντός 15 ημερών από την ολοκλήρωση των εργασιών της προανακριτικής το πόρισμα της πλειοψηφίας θα συζητηθεί στην ολομέλεια της Βουλής και θα τεθεί προς ψήφιση.

Με αφορμή, λοιπόν, τους τίτλους τέλους της επιτροπής, αξίζει να θυμηθούμε τα καλύτερα… επεισόδια της ψυχαγωγικής σειράς που γυρίστηκε με την ευγενική χορηγία της ΝΔ και του άλλοτε αφερέγγυου εργολάβου με τα βοσκοτόπια.

Ευτράπελα, αθυροστομίες, πράκτορες της… Μοσάντ, σπαρταριστές καταθέσεις και βιτριολικές στιχομυθίες. Αυτή η προανακριτική τα είχε όλα εκτός από αντικείμενο έρευνας. Γι’ αυτό, ίσα που προλαβαίνετε να φτιάξετε ποπκόρν και να κάτσετε αναπαυτικά στον καναπέ σας. Το flashback αρχίζει!

«Δεν υπάρχει αδίκημα»

Τα πρώτα δείγματα γραφής για το τι θα ακολουθούσε δόθηκαν πριν ακόμη συγκροτηθεί η προανακριτική. Κατά τη σχετική συζήτηση στην ολομέλεια της Βουλής ο Δημήτρης Κουτσούμπας φρόντισε να αποσαφηνίσει ότι «η πρόταση της ΝΔ δεν τεκμηριώνεται με τα μέχρι τώρα στοιχεία». Εν συνεχεία η ψηφοφορία έκλεισε με μια διαρροή, κάτι που είχε συμβεί και στις ψηφοφορίες για την προανακριτική κατά του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου.

Παράλληλα, έμπειρα κοινοβουλευτικά στελέχη της ΝΔ δυσθυμούσαν για το γεγονός ότι πλην των Δημήτρη Μαρκόπουλου και Θάνου Πλεύρη τα υπόλοιπα μέλη της επιτροπής από την πλευρά της συμπολίτευσης ήταν βουλευτές χωρίς εμπειρία και εκτόπισμα. Οι φόβοι και οι ανησυχίες έμελλε να επιβεβαιωθούν. Παρά τις εργώδεις προσπάθειες των δύο βουλευτών που μετείχαν και στην προηγούμενη προανακριτική, ουδείς άλλος κατάφερε να τους πλαισιώσει. Αντιθέτως, τους πρόσθεσαν πονοκεφάλους με τα λεγόμενά τους εντός και εκτός της επιτροπής.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα η ατάκα βουλευτή της πλειοψηφίας που πήρε εμβόλιμα μέρος στην επιτροπή και εκτός αίθουσας είπε μπροστά στον Παύλο Πολάκη: «Παιδιά, να το λήξουμε, είναι καραγκιοζιλίκι!». Κάπως έτσι πρέπει να αισθάνθηκε και ο «διπλοθεσίτης» βουλευτής της ΝΔ Λάζαρος Τσαβδαρίδης, ο οποίος ωρυόταν κατά του Χρ. Καλογρίτσα λέγοντας: «Πέντε μέρες τώρα έρχεσαι εδώ και δεν μας έχεις δώσει τίποτα. Δεν έχεις καταθέσει κανένα στοιχείο».

Εξυπηρετήσεις

Η πρώτη συνεδρίαση της επιτροπής επιφύλασσε εκπλήξεις. Αντί η ΝΔ να ορίσει πρώτο μάρτυρα τον πρωταγωνιστή της υπόθεσης Χρ. Καλογρίτσα, αποφάσισε να καλέσει τον μοναδικό διαμεσολαβητή ανάμεσα στον εργολάβο και τους Χούρι, Κυριάκο Τόμπρα. Το κίνητρο της πλειοψηφίας είχε να κάνει με τη διευκόλυνση του ιδιοκτήτη της κατασκευαστικής Τοξότης, ο οποίος θα είχε τον απαιτούμενο χρόνο να προετοιμαστεί έναντι μιας άβολης κατάθεσης.

Ωστόσο δεν ήταν η μόνη πολιτική εξυπηρέτηση της ΝΔ στον Χρ. Καλογρίτσα. Με τη σύμφωνη γνώμη του ΚΙΝΑΛ, η συμπολίτευση εξαίρεσε από τη λίστα μαρτύρων τον γιο του εργολάβου Ιωάννη-Βλαδίμηρο, ο οποίος είναι ο έκπτωτος υπερθεματιστής και πρώτος εκδότης του Documento. Έτσι, ο άνθρωπος που θα μπορούσε να ξεδιαλύνει το τοπίο μια ώρα αρχύτερα για την πορεία των 3 εκατ. ευρώ δεν κλήθηκε ποτέ στην επιτροπή για να μη διαταραχθεί το θυμικό του πατέρα του.

«Τα… του Καράμπελα»

Το πουλόβερ της «Καλογριτσιάδας» άρχισε να ξηλώνεται ήδη από την κατάθεση του πρώτου μάρτυρα. «Σε αυτή την ιστορία είχα την ιδιότητα του διαμεσολαβητή μεταξύ της πλευράς Χούρι και Καλογρίτσα» κατέθεσε ο Κυρ. Τόμπρας, διαγράφοντας μονοκοντυλιά τις αιτιάσεις της ΝΔ περί διαμεσολάβησης του Νίκου Παππά.

Ο αθυρόστομος μάρτυρας παρέπεμψε στα… απόκρυφα του Καράμπελα όταν ο πρόεδρος της επιτροπής Σταύρος Κελέτσης ανέγνωσε απόσπασμα της μήνυσης σύμφωνα με το οποίο ο Χρ. Καλογρίτσας ήταν σε ανοικτή γραμμή σε «ανώτατο κυβερνητικό επίπεδο», ενώ ήταν ιδιαίτερα αποκαλυπτικός για τη σχέση των Λιβανέζων μεγιστάνων με τους ενοίκους του Μεγάρου Μαξίμου.

Ακολουθεί ο διάλογος:

Τόμπρας: Ο Ανδρέας Παπανδρέου έφερε τη CCC στην Ελλάδα.

Πλεύρης: Το ξέρουμε ποιος την έφερε.

Τόμπρας: Και τότε government friendly ήταν και επί Σαμαρά government friendly ήταν.

Πλεύρης: Πάντα είναι government friendly.

Τόμπρας: Και επί Μητσοτάκη government friendly είναι. Δεν εκπλήσσεστε…

Πλεύρης: Όχι, δεν εκπλήσσομαι. Αν ληφθεί υπόψη και η επισήμανση του μάρτυρα ότι η CCC θεωρείται «γεωπολιτικός και γεωοικονομικός φορέας παγκόσμιου βεληνεκούς», τότε εξηγείται πλήρως η απροθυμία των ΝΔ και ΚΙΝΑΛ να καλέσουν τα μέλη της οικογένειας Χούρι στην επιτροπή.

«Παζάρια» με την άδεια

Ο Κυρ. Τόμπρας αποκάλυψε ακόμη ότι ο Χρ. Καλογρίτσας παζάρευε (με παρακάλια κιόλας) την τηλεοπτική άδεια που είχε εξασφαλίσει με σειρά επιχειρηματιών, γεγονός που αποδομεί το αφήγημα της ΝΔ για το ανύπαρκτο ΣΥΡΙΖΑ Channel.

Κατά τις πληροφορίες, ο μάρτυρας ανέφερε κατά την εξέτασή του: «Κι εκεί αρχίζει ο Καλογρίτσας να μου σκάει το ποίημα. “Όλοι με παρακαλάνε”. “Ποιος σε παρακαλάει, Καλογρίτσα;”. “Με παρακαλάει ο Μαρινάκης, με παρακαλάει ο Σαββίδης, με παρακαλάει ο Κοντομηνάς”. “Τι σε παρακαλάνε, Καλογρίτσα;”. “Να μου πάρουν την άδεια”. “Δηλαδή τι εννοείς;”. “Αφού έμειναν απέξω, θέλουν τώρα να μου πάρουν την άδεια, να μου την αγοράσουν. Οχι, εγώ δεν πουλάω”. “Και τι κάνεις;” του λέω και απαντά: “Θα τους βάλω μέσα, αλλά εγώ το 51%”».

Το χειρόγραφο

Καίριο πλήγμα στο επινόημα της ΝΔ αποδείχτηκε και το χειρόγραφο που κατέθεσε στην επιτροπή ο μοναδικός διαμεσολαβητής, το οποίο φέρει τις υπογραφές των Χρ. Καλογρίτσα και Σάμερ Χούρι. Το έγγραφο αποδεικνύει ότι δύο χρόνια μετά τον διαγωνισμό για τις άδειες ο εργολάβος αναγνώρισε την οφειλή του έναντι των Λιβανέζων.

Όπως διηγήθηκε ο Κυρ. Τόμπρας, το χειρόγραφο συντάχθηκε από τον ίδιο κατά τη διάρκεια διαπραγματεύσεων στο σπίτι των Χούρι και υπογράφηκε πάνω στο χαλί του σαλονιού της πολυτελούς οικίας που διατηρούν οι Λιβανέζοι στα βόρεια προάστια.

Τα τερτίπια του εργολάβου

Κρύος ιδρώτας έλουσε τους «γαλάζιους» βουλευτές όταν ενημερώθηκαν για το εξώδικο του Χρ. Καλογρίτσα στην επιτροπή. Ο απρόβλεπτος εργολάβος απειλούσε και χλεύαζε τα μέλη της πλειοψηφίας, υποδεικνύοντας όχι μόνο ποιους μάρτυρες έπρεπε να καλέσουν αλλά και πώς αυτοί έπρεπε να καταθέσουν.

«Άλλως είναι ηλίου φαεινότερον και όλοι αντιλαμβανόμαστε ότι η κοινοβουλευτική διαδικασία εξελίσσεται σε φιάσκο – παρωδία» ήταν η προειδοποίησή του που έγινε πραγματικότητα!

Ακολούθησαν οι δύο αναβολές της κατάθεσης του Χρ. Καλογρίτσα στην επιτροπή. Τη μία δήλωσε ότι ανάρρωνε από το εμβόλιο κατά του κορονοϊού και την άλλη πως βρισκόταν σε καραντίνα. Η προανακριτική είχε ήδη μετατραπεί σε ιλαροτραγωδία.

Όπως σχολίαζαν την περίοδο εκείνη μέλη της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο Χρ. Καλογρίτσας προσπαθούσε να αναγκάσει τους βουλευτές της ΝΔ να καλέσουν στην προανακριτική τους Χούρι, κάτι που τελικά δεν έγινε. Έτσι, υπό τον φόβο της βίαιης προσαγωγής του ο εργολάβος κατέθεσε για πρώτη φορά στα μέσα Μαΐου.

Μάρσαρε η White Porscha, αποκαλύφθηκε ο White House

Περιμένοντας να… γιάνει ο Χρ. Καλογρίτσας, στην επιτροπή κατέθεσαν ο συνεργάτης του εργολάβου Χρήστος Νικολάου και ο οικονομικός διευθυντής της CCC Αντώνης Λιανός.

Τη στιγμή που από τη ΝΔ διέρρεε δολίως ότι ο Ν. Παππάς έδωσε το παρών σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο σπίτι του Χρ. Καλογρίτσα το 2016, ο Χρ. Νικολάου δήλωσε πως είδε με τα μάτια του και τον τέως υπουργό Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκο.

Ως προς το στέλεχος της λιβανέζικης κατασκευαστικής, αποσαφήνισε ότι η κωδική ονομασία White Porscha δεν είναι τίποτε άλλο από το πολυτελές ΙΧ του Φουάντ Χούρι. Για το… περιβόητο White House, στο υπόμνημά του ο Ν. Παππάς υπογραμμίζει πως πρόκειται για τον Σάμερ Χούρι. Οπότε, άνθρακες ο θησαυρός.

Κατάθεση Καλογρίτσα

Ήγγικεν η ώρα που ο πρωταγωνιστής της «Καλογριτσιάδας» έπρεπε να υποστεί τη βάσανο της εξέτασης στην προανακριτική. Μπορεί ο εργολάβος να παρίστανε τον πένητα, όμως δεν μπόρεσε να μην παραδεχτεί ότι έβαλε από την τσέπη του 14,5 εκατ. ευρώ για να συμμετάσχει ο γιος του ως «μπροστινός» στη διαγωνιστική διαδικασία.

Εξήγησε (μετά το «Πρώτο Θέμα», «Τα Νέα», τον Θ. Πλεύρη και εσχάτως τον Γιάννη Στουρνάρα) ότι τα πολυσυζητημένα 3 εκατ. ευρώ ουδεμία σχέση έχουν με το Documento. Συγκεκριμένα, επισήμανε ότι η εφημερίδα εκδόθηκε με δική του χρηματοδότηση, διασαφηνίζοντας ταυτόχρονα πως τα χρήματα των Χούρι ήταν δεσμευμένα από το δημόσιο την εποχή που κυκλοφόρησε το Documento.

Η… Μοσάντ και οι Χούρι

Ο εργολάβος, που αρνήθηκε οποιαδήποτε σχέση με την… Τοξότης και δήλωσε ότι είναι μεγάλη προσωπικότητα, άφησε περίεργους υπαινιγμούς για την οικογένεια Χούρι, συνδέοντάς τη με τις μυστικές υπηρεσίες του Ισραήλ. «Αφού πληροφορήθηκα γι’ αυτή την εταιρεία [CCC], νόμιζα ότι αυτό το κανάλι δεν θα ήταν ένα κανάλι όπως έλεγαν, να απευθύνεται στους αραβικούς πληθυσμούς της Ευρώπης.

Πίστευα, δηλαδή, ότι ήταν ένα μπροστινό κανάλι το οποίο θα καθοδηγούνταν τουλάχιστον στο μέρος το δικό τους από Ισραηλίτες και άλλες υπηρεσίες» αφηγήθηκε και χαρακτήρισε τους διαδίκους του «απατεώνες και ψεύτες Άραβες».

Ο καραγκούνης, η βλάχα και ο… σαρακατσάνος!

Κατά τη διάρκεια της πρώτης κατάθεσης του Χρ. Καλογρίτσα, που έληξε πρόωρα λόγω αδιαθεσίας του, εκτυλίχθηκε ένας παροιμιώδης διάλογος ανάμεσα στον μάρτυρα, τον Στ. Κελέτση και τη βουλευτή της ΝΔ Αικατερίνη Παπακώστα–Παλιούρα. «Δεν μιλώ αγγλικά, μόνο καρδιτσιώτικα.

Και εκεί συνεννοούμαι καλά. Εδώ μπορεί να δυσκολευτείτε λίγο να με καταλάβετε» είπε ο εργολάβος και ακολούθησε ο εξής διάλογος: Κελέτσης: Με τα καρδιτσιώτικα συνεννοούμαστε απόλυτα. Αλλωστε έχουμε και συνάδελφο από τον νομό…

Παλιούρα: Από τα Τρίκαλα. Κελέτσης: Α όχι. Παραπλήσια, από τα Τρίκαλα. Θα μας κάνει τη μετάφραση, αν χρειαστεί. Καλογρίτσας: Εγώ είμαι καραγκούνης. Εσείς είστε καραγκούνα; Παλιούρα: Οχι. Είμαι βλάχα. Καλογρίτσας: Κάποια εποχή βλάχοι με καραγκούνηδες δεν παντρεύονταν.

Κελέτσης: Και πού να υπήρχε και σαρακατσάνος στην παρέα!

«Αρνούμαι να καταθέσω άλλο»

Αναμφισβήτητα ένα από τα χαϊλάιτ της κοινοβουλευτικής παρωδίας ήταν όταν ο Χρ. Καλογρίτσας αρνήθηκε να συνεχίσει την κατάθεσή του, δηλώνοντας παράλληλα ότι η υγεία του είναι μια χαρά!

«Στην υγεία μου είμαι πάρα πολύ καλά, αλλά αρνούμαι να καταθέσω γιατί ψυχικά δεν αντέχω άλλο» τόνισε, προκαλώντας αμηχανία στον πρόεδρο της επιτροπής που δεν ήξερε πώς να χειριστεί την κατάσταση.

«Μην ακουμπάς τον Θεοδωρικάκο, ήταν παιδί μου»

Ο Χρ. Καλογρίτσας εκφράστηκε με ιδιαίτερη στοργή για τον Τ. Θεοδωρικάκο, βάζοντας στη… θέση του όποιον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ τολμούσε να κακολογήσει τον τέως υπουργό Εσωτερικών.

«Μην ακουμπάς τον Θεοδωρικάκο. Μακριά το στόμα σου από τον Τάκη» συνέστησε σε βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ σε άλλο σημείο της πολυκύμαντης κατάθεσής του αποκάλυψε πως είπε στον Τ. Θεοδωρικάκο: «Πάρε την GPO και κάνε το μαγαζί ό,τι θέλεις». Μάλιστα υποστήριξε ότι ο ίδιος είχε κάνει τον σημερινό βουλευτή της ΝΔ γραμματέα της ΚΝΕ.

Αλλοίωση πρακτικών

Για διπλή αλλοίωση των πρακτικών έχει καταγγείλει τη συμπολίτευση ο ΣΥΡΙΖΑ κατά τη διάρκεια της κατάθεσης Καλογρίτσα. Μάλιστα ο Ν. Παππάς κατέθεσε μήνυση κατά του προέδρου της επιτροπής, κατηγορώντας τον ότι αφαίρεσε αποσπάσματα με μεγάλη πολιτική και ποινική ουσία από την εξέταση του Χρ. Καλογρίτσα.

Η έκθεση-ταφόπλακα

Τη χαριστική βολή στη ΝΔ έδωσε η έκθεση της ΤτΕ για το έμβασμα των 3 εκατ. Στην έκθεση περιγράφεται η πορεία του χρήματος, με τον Γ. Στουρνάρα να διαβεβαιώνει την επιτροπή ότι το ποσό δεν έχει καμία επαφή με το Documento και τον Ν. Παππά, καταρρίπτοντας την κατηγορία περί δωροληψίας.

Μάλιστα ο κεντρικός τραπεζίτης κατέστησε σαφές ότι το ποσό κατέληξε στην Τοξότης, όπου και «αναλώθηκε στο παραγωγικό κύκλωμα» της κατασκευαστικής εταιρείας.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter