Την Κυριακή με το Documento στο Hot.Doc History – Για τον φασισμό που νικάς· αλλά δεν ξεμπερδεύεις

Την Κυριακή με το Documento στο Hot.Doc History – Για τον φασισμό που νικάς· αλλά δεν ξεμπερδεύεις

Στις 9 Μαΐου (ώρα Μόσχας) 1945 καταλήφθηκε το Βερολίνο από Σοβιετικούς και Δυτικούς. Από την επομένη της συντριβής του ο φασισμός άρχισε να ξανασηκώνει κεφάλι. Αμετανόητοι ναζιστές αντιστέκονταν παθητικά στην αρχή και κατόπιν στασίαζαν στα στρατόπεδα κράτησης τους. Αλλοι στρατολογήθηκαν από δυτικές μυστικές υπηρεσίες. Ολοι έτρεφαν πλέον ελπίδες. Οι κεφαλές τιμωρήθηκαν.

Το βιβλίο Νο 99 του Hot.Doc History -που θα βρείτε στη νάιλον σακούλα μαζί με το Documento την Κυριακή- καταγίνεται και ανατρέπει τα φαινόμενα Ιστορικού Αναθεωρητισμού. Τη σχετικοποίηση, την ισοπέδωση, την πολιτική αχρωματοψία.

Ξεκινάμε από το μακρινό 1935. Οταν η δυναμική Κομμουνιστική Διεθνής διαπίστωσε το αδιέξοδο της γραμμής του «σοσιαλφασισμού» και έλαβε καθοριστικές αποφάσεις. Προχώρησε στη συγκρότηση Αντιφασιστικών Μετώπων –πρακτικά από όλους τους ενδιαφερόμενους δημοκράτες- για αντιμετώπιση της φαιάς πανούκλας.

Αναλύουμε την ευαίσθητη αλλά αδιάσπαστη Μεγάλη Συμμαχία (Τσόρτσιλ, Στάλιν, Ρούσβελτ) που άντεξε σε όλη τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Με τις εκατέρωθεν καχυποψίες, συνθέσεις, υποχωρήσεις και θυσίες. Από τη Δουνκέρκη μέχρι το Στάλινγκραντ κι από την Καζαμπλάνκα ως τη Νορμανδία.
Αντικρούουμε επιστημονικά την «κανονικοποίηση» του μαζικότερου εγκλήματος. Του Ολοκαυτώματος. Ενα άγος που ουδείς άλλος θα μπορούσε να φέρει στις πλάτες του εκτός από τους χιτλερικούς. Γιατί κανείς δεν θα μπορούσε να διαπράξει το αδιανόητο.

Καταγράφουμε, γεωγραφικά και χρονολογικά, όλα τα μαζικά εγκλήματα των Γερμανών κατακτητών στις ελληνικές πόλεις και χωριά.

Τέλος αναδιφούμε στις δυο μεγάλες μήτρες του Ιστορικού Αναθεωρητισμού: Παιδεία και πολιτικές των Ε.Ε./ΝΑΤΟ. Σε βιβλία της μέσης εκπαίδευσης που ανοίγουν παράθυρα σε «κατανόηση του φαιού …λαϊκισμού» και αποκρύπτουν αιτιώδεις σχέσεις του ναζισμού/φασισμού με το μεγάλο κεφάλαιο και την Εκκλησία. Την ίδια στιγμή που κρατούν την Αντίσταση στο ημίφως.

Την Κυριακή με το Documento στο Hot.Doc History

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter