Τουρισμός με το βλέμμα στραμμένο στην ανάγκη ανάκαμψης

Τουρισμός με το βλέμμα στραμμένο στην ανάγκη ανάκαμψης

Σε λίγες μέρες, στις 15 Μαΐου, έχουμε την επίσημη έναρξη της θερινής τουριστικής περιόδου στην Ελλάδα, με σύσσωμο το κυβερνητικό επιτελείο να εντείνει διαρκώς τις κινήσεις απόδειξης της ασφάλειας με την οποία θα ανοίξουν οι πύλες στους επισκέπτες από το εξωτερικό. Επειτα από έναν δύσκολο χρόνο, με την πανδημία και τα οικονομικά απόνερα αυτής να έχουν γονατίσει σχεδόν όλους τους κλάδους της οικονομίας της χώρας μας, τα βλέμματα των ανθρώπων του τουρισμού, της εστίασης και του λιανεμπορίου είναι στραμμένα στις τουριστικές ροές που αναμένεται να επισκεφτούν την Ελλάδα ώστε να επιχειρηθεί μείωση των ζημιών που έχουν δημιουργηθεί.

Οι τουρίστες που μπορούν να επισκεφτούν τη χώρα μας θα πρέπει είτε να έχουν αποδεδειγμένα εμβολιαστεί είτε να φέρουν μαζί τους αρνητικό PCR τεστ 72 ώρες προτού ταξιδέψουν. Ταυτόχρονα, χωρίς την υποχρέωση της 7ήμερης καραντίνας μπορούν να ταξιδέψουν πλέον οι μόνιμοι κάτοικοι των χωρών της ΕΕ, της ζώνης Σένγκεν, του Ηνωμένου Βασιλείου, των ΗΠΑ, των ΗΑΕ, της Σερβίας, του Ισραήλ, της Αυστραλίας, της Νέας Ζηλανδίας, της Νότιας Κορέας, της Ταϊλάνδης, της Ρουάντα, της Ρωσίας και της Σιγκαπούρης.

Παράλληλα, δεν μπορούμε να μην επισημάνουμε πως οι μηχανές του τομέα που αντιπροσωπεύει το 1/4 του εργατικού δυναμικού της χώρας και περισσότερο από το 20% του ΑΕΠ ζεσταίνονται σε μια περίοδο που τα προβλήματα και η πίεση που υφίσταται το ΕΣΥ από την πανδημία παραμένουν έντονα και γίνονται προσπάθειες να ενταθεί ο ρυθμός εμβολιασμού.

Την ίδια στιγμή, δυστυχώς, τα όπλα που σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει η κυβέρνηση για να αντιμετωπίσει τη διασπορά και να θωρακίσει τα νησιά μας είναι περιορισμένα. Βασικό είναι ο καθολικός και οριζόντιος εμβολιασμός των κατοίκων των νησιών με πληθυσμό άνω των 10.000, κάτι που από μόνο του δεν αρκεί καθώς ακόμη κι αυτά βλέπουν τον αριθμό των κατοίκων τους να εκτοξεύεται τους θερινούς μήνες. Αλλο όπλο είναι τα self tests στα οποία θα υποβάλλονται εργαζόμενοι και επιχειρηματίες του τουρισμού, του επισιτισμού, του λιανεμπορίου και του συναφών κλάδων. Μέτρο στο οποίο η ΝΔ έχει βασίσει μεγάλο μέρος της καμπάνιας επιστροφής στην κανονικότητα, αλλά του οποίου η αποτελεσματικότητα είναι αμφισβητήσιμη, καθώς παραμένουν ανοικτά θέματα. Για παράδειγμα, η πιθανότητα επιχειρήσεις να ζητήσουν από εργαζόμενούς τους να αποκρύψουν πιθανό θετικό self test ώστε να αποφευχθεί ένα παροδικό κλείσιμο, αλλά και το ενδεχόμενο απόκρυψης θετικών αποτελεσμάτων εργαζομένων, οι οποίοι από φόβο απώλειας της εργασίας τους, ειδικά στους δύσκολους καιρούς που βιώνουμε, θα αποφασίσουν να μην αποκαλύψουν ότι έχουν μολυνθεί.

Παράλληλα, το κυβερνητικό σπριντ ανάδειξης της Ελλάδας ως ασφαλούς προορισμού προκειμένου να της φέρει περισσότερους τουρίστες από τις γειτονικές χώρες θα έπρεπε να έχει στέρεες βάσεις κι όχι να εδράζεται σε επικοινωνιακές κινήσεις. Θα έπρεπε να έχει ξεκινήσει μήνες πριν η θωράκιση του ΕΣΥ και των δομών υγείας σε ολόκληρη τη χώρα ώστε να νιώθουν πραγματικά ασφαλείς οι μόνιμοι κάτοικοι και οι επισκέπτες. Θα έπρεπε να έχει εκπονηθεί κι εφαρμοστεί ολοκληρωμένο σχέδιο για την ενίσχυση των μεταφορών, ΜΜΜ, ΚΤΕΛ, τρένων, πλοίων κ.λπ. Δυστυχώς έχει χαθεί πολύτιμος χρόνος, τίποτε από όλα αυτά δεν έχει γίνει κι όλα δείχνουν πως οδεύουμε σε ένα βιαστικό και χωρίς σχεδιασμό άνοιγμα. Μένει να δούμε τι θα φέρει και τι θα αφήσει πίσω του το φθινόπωρο και να ευχηθούμε πως δεν θα είναι τοπικά οριζόντια lockdowns και νέα οριζόντια μέτρα.

Η Φωτεινή Μπακαδήμα είναι βουλεύτρια Β΄ Πειραιά και γραμματέας της ΚΟ του ΜέΡΑ25

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter