Τουρκία: Επιχειρηματίας κατηγορείται για υπεξαίρεση 2 δισ. δολαρίων και διαφυγή στο εξωτερικό

Τουρκία: Επιχειρηματίας κατηγορείται για υπεξαίρεση 2 δισ. δολαρίων και διαφυγή στο εξωτερικό

Ο ιδρυτής της τουρκικής πλατφόρμας ανταλλαγής κρυπτονομισμάτων Thodex, Φαρούκ Φατίχ Οζέρ, σύμφωνα με αναφορές, φέρεται να διέφυγε από την Τουρκία με 2 δισεκατομμύρια δολάρια, αφήνοντας περίπου 391.000  χρήστες άναυδους!

Ο Οζέρ έφυγε αεροπορικώς, πιθανώς με προορισμό την Ταϊλάνδη, από το αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης, στις 19 Απριλίου. Έπειτα, απενεργοποίησε διαδοχικά τους λογαριασμούς του στο Instagram και το Twitter. Η Γενική Διεύθυνση Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της Κωνσταντινούπολης διεξήγαγε έρευνα στην έδρα της Thodex στο Καντίκιοϊ. Ορισμένοι χρήστες έχουν κινηθεί νομικά εναντίον του Οζέρ, κατηγορώντας τον για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης και διακεκριμένη απάτη, καθώς υπάρχουν βάσιμες υποψίες ότι έχει διαφύγει με ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία των χρηστών της πλατφόρμας του, ύψους $2 δισεκατομμυρίων. Ο γενικός εισαγγελέας της Κων/πολης ανακοίνωσε σήμερα ότι θα ξεκινήσει έρευνα για την υπόθεση.

Την Τετάρτη, δίχως προειδοποίηση, εκατοντάδες χιλιάδες χρήστες της πλατφόρμας αποκόπηκαν από τα ψηφιακά περιουσιακά τους στοιχεία, προκαλώντας την οργή τους. Το ανταλλακτήριο, το οποίο λειτουργεί από το 2017, ανέφερε σε ανακοίνωση στον ιστότοπό του ότι «παγκοσμίου φήμης τράπεζες και χρηματοδοτικές εταιρείες των οποίων το όνομα θα αποκαλύψουμε όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία συμφωνίας, θέλουν από καιρό να επενδύσουν σε μας και μας πρότειναν μακροχρόνια συνεργασία». Για αυτό το λόγο «οι συναλλαγές θα παραμείνουν κλειστές για περίπου πέντε εργάσιμες ημέρες μέχρι να ολοκληρωθεί η μεταφορά των μετοχών, αλλά οι χρήστες δεν χρειάζεται να ανησυχούν για τις επενδύσεις τους».

Σε σημερινή ανακοίνωσή του ο Οζέρ αρνείται τις κατηγορίες. Παραδέχεται ότι όντως έφυγε στις 19 Απριλίου για επαγγελματικό ταξίδι, και ότι σύντομα θα επιστρέψει στη χώρα. Παραδέχθηκε επίσης ότι τους τελευταίους τρεις μήνες των διαπραγματεύσεων για τη συνεργασία έχουν παρατηρηθεί «ασυνήθιστες διακυμάνσεις» σε λογαριασμούς της πλατφόρμας. Αυτό δείχνει ότι η πλατφόρμα δέχτηκε ηλεκτρονικές επιθέσεις από τις οποίες έχουν υπονομευτεί 30.000 από τους συνολικά 700.000 λογαριασμούς.

Ο ημερήσιος όγκος συναλλαγών της Thodex τριπλασιάστηκε σε πάνω από 1,34 δισεκατομμύρια δολάρια στις 16 Απριλίου σε σχέση με μια εβδομάδα νωρίτερα, σύμφωνα με στοιχεία του coingecko.com. Τον μεγαλύτερο όγκο συναλλαγών καταγράφει το κρυπτονόμισμα dogecoin, που ξεκίνησε ως αστείο αλλά τελευταία η αξία του έχει εκτοξευθεί, καθώς το στηρίζουν προσωπικότητες όπως ο Elon Musk. Στην Τουρκία τελευταία ανθούν οι συναλλαγές με κρυπτονομίσματα, καθώς οι τούρκοι πολίτες έχουν βρει καταφύγιο από τον πληθωρισμό, που σκαρφάλωσε στο 16% . Η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας, ωστόσο, ανακοίνωσε ότι από τις 30 Απριλίου θα απαγορεύσει την χρήση κρυπτονομισμάτων για πληρωμές σε αγαθά και υπηρεσίες.

Με πληροφορίες από Daily Sabah, Duvar

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter