Το «ήσυχο καλοκαίρι» της Αθήνας μετατρέπει τα Ελληνοτουρκικά από ευρωπαϊκό σε «διμερές» θέμα

Το «ήσυχο καλοκαίρι» της Αθήνας μετατρέπει τα Ελληνοτουρκικά από ευρωπαϊκό σε «διμερές» θέμα

Δέσμιοι των πολιτικών ισορροπιών στο εσωτερικό των χωρών τους ο Κυριάκος Μητσοτάκης έφυγε την περασμένη Δευτέρα από τις Βρυξέλλες παίρνοντας (σύμφωνα με τα φιλικά του ΜΜΕ) ένα ήσυχο καλοκαίρι (μένει να δούμε αν και εφόσον) ενώ ο Ρ. Τ. Ερντογάν, που πρωτίστως καιγόταν για το τετ α τετ με τον Τζο Μπάιντεν, πήρε μια φωτογραφία με τον πλανητάρχη (την πανηγύρισαν και στην Τουρκία δεόντως τα φιλοκυβερνητικά Μέσα) και την έξωθεν καλή μαρτυρία ότι πλέον επιχειρεί να τα βρει με τους γείτονές του που όμως του άνοιξε την πόρτα της αναθεώρησης της Τελωνιακής Ένωσης.

Για την ουσία η Αθήνα θα πρέπει να ανησυχεί από την αναφορά Ερντογάν «να μην βάλουμε τρίτους μεταξύ μας», κάτι που αποτελεί πάγια επιδίωξη και του Γερμανικού παράγοντα που δεν έχει καμία διάθεση να βρίσκει συνεχώς στα πόδια της και στις δουλειές της τις Ελληνικές αιτιάσεις για τα Ευρωπαϊκά σύνορα και όσες υποχρεώσεις απορρέουν από την ιδρυτική συνθήκη της Ένωσης.

Ο Τούρκος πρόεδρος ήταν κάτι παραπάνω από σαφής. «Ας μην εμπλέκουμε τρίτες χώρες ή ανθρώπους είτε στο Αιγαίο είτε σε άλλες περιοχές», είπε, «Όταν υπάρχουν ενοχλητικές καταστάσεις, θα σας καλέσω στην απευθείας γραμμή , όπως και εσείς. Ας κάνουμε τα βήματά μας ως Τουρκία και Ελλάδα χωρίς προβλήματα». Εδώ θα έχει ενδιαφέρον να εξηγηθεί από την Αθήνα πως «κουμπώνουν» οι δύο θέσεις: το «διμερές θέμα» Ερντογάν με το «ευρωπαϊκό πρόβλημα» της Αθήνας.

Σχέδιο ανακοίνωσης της συνόδου κορυφής της ΕΕ για την Τουρκία

Κάπως έτσι η Τουρκία αρχίζει και βλέπει φως στις όποιες σχέσεις της με τις Βρυξέλλες και φυσικά για τον μεγάλο στόχο της Άγκυρας την ανανέωση της τελωνειακής ένωσης η οποία ισχύει από το 1995 και μπορεί να αναθερμάνει την χειμαζόμενη οικονομία της μέσω των μηδενικών δασμών και μηδενικών ποσοστώσεων για τα εμπορεύματα που καλύπτονται από αυτήν.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στο Κείμενο Συμπερασμάτων (draft) που διέρρευσε της επικείμενης Συνόδου Κορυφής της ερχόμενης Πέμπτης και Παρασκευής στο 14ο κεφάλαιο αναγράφεται ότι «το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επαναλαμβάνει την ετοιμότητα της ΕΕ να συνεργαστεί με την Τουρκία με σταδιακή πρόταση και αναστρέψιμο τρόπο για την ενίσχυση της συνεργασίας σε έναν αριθμό τομέων κοινού ενδιαφέροντος υπό την επιφύλαξη των προϋποθέσεων που ορίστηκαν τον Μάρτιο και σε προηγούμενα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου».

Και στο επόμενο κεφάλαιο γίνεται ακόμη πιο σαφής: «Σημειώνει επίσης τις προπαρασκευαστικές εργασίες για διαλόγους υψηλού επιπέδου με την Τουρκία σε θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος, όπως δημόσια υγεία, κλίμα, αντιτρομοκρατία και περιφερειακά θέματα».

Είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμη και στο Κυπριακό η Ε.Ε. επιμελώς κρατά τον εαυτό της εκτός της περίφημης πενταμερούς. Ωστόσο ο εκπρόσωπος της Γερμανικής καγκελαρίας Στέφαν Ζάιμπερτ αμέσως μετά τη συνάντηση Μέρκελ-Ερντογάν στη σύνοδο του ΝΑΤΟ την περασμένη Δευτέρα, μας ενημέρωσε ότι η Γερμανίδα καγκελάριος και ο Τούρκος πρόεδρος «αξιολόγησαν τις προσπάθειες των Ηνωμένων Εθνών για επίλυση του Κυπριακού πριν από τη σύνοδο κορυφής των ηγετών της ΕΕ που θα πραγματοποιηθεί στις 24-25 Ιουνίου». Μπορεί δηλαδή η Ε.Ε. να είναι επί της ουσίας εκτός πενταμερούς αλλά το Βερολίνο το συζητά με την Άγκυρα αλλά όχι με την Αθήνα αφού αντίστοιχη συνάντηση Μέρκελ – Μητσοτάκη δεν έγινε στο ΝΑΤΟ.

Τουλάχιστον το μόνο παρήγορο για την Αθήνα είναι ότι παρά την προσπάθεια Ερντογάν να δείξει ότι τα πράγματα με τις ΗΠΑ πάνε καλύτερα από πουθενά δεν προκύπτει κάτι τέτοιο. Σύμφωνα με τον Αμερικανό αναλυτή Νίκολας Ντάνφορθ πίσω από τα παρασκήνια οι δύο ηγέτες συζήτησαν απλά την επιθυμία τους να μην επιδεινωθούν οι ήδη τεταμένες σχέσεις τους αλλά το πραγματικό ερώτημα είναι πόσο καιρό μπορεί να αντέξει αυτή η «ψευδαίσθηση ισορροπίας».

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ δεν ερωτήθηκε καν από τους δημοσιογράφους για τη συνάντησή του με τον Τούρκο πρόεδρο, ενώ, όπως γράφει η αραβική ιστοσελίδα «Al Monitor» ο Ερντογάν περιορίστηκε σε διαβεβαιώσεις ότι η χώρα του παραμένει πιστός και κρίσιμος σύμμαχος του ΝΑΤΟ.

Τα πράγματα για την Αθήνα στα λεγόμενα εθνικά δεν πάνε καλά ούτε στα Βαλκάνια. Οι ΗΠΑ πιέζουν για την κύρωση των τριών μνημονίων συνεργασίας της Συμφωνία των Πρεσπών και όπως αποκάλυψε το Documento την προηγούμενη Κυριακή ο Έλληνας πρωθυπουργός έχει διαβεβαιώσει τον Ζόραν Ζάεφ ότι αυτό θα γίνει μέσα στον Ιούλιο.

Αλλά στο βάθος υπάρχει το εσωκομματικό της ΝΔ με το κάτι παραπάνω από σοβαρό ενδεχόμενο οι δύο πρώην πρόεδροι του κόμματος και πρώην πρωθυπουργών να απέχουν από την ψηφοφορία.

Το θέμα με την «Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου της Μακεδονίας» (FFM) στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα ποδοσφαίρου, μετά τη διαμαρτυρία της Ελλάδας στην UEFA, επέτεινε το πρόβλημα. Το περιοδικό «FOKUS» είχε αναφερθεί στο θέμα από τις 12/06, υπό τον τίτλο «Κυβέρνηση για το “FOKUS”» αναφέροντας ότι απέστειλε ερώτημα στην κυβέρνηση της «Βόρειας Μακεδονίας» και εκείνη απάντησε ότι η ονομασία της Ομοσπονδίας είναι απόφαση των οργάνων της Ομοσπονδίας λέγοντας όμως «εκπροσωπεί τη χώρα και παίζει υπό το επίσημο όνομα του κράτους της Βόρειας Μακεδονίας και υπό τον κωδικό MKD ή MK»!

Με απλά Ελληνικά το «ήσυχο καλοκαίρι» της Αθήνας μετατρέπει τα Ελληνοτουρκικά σε διμερές και όχι Ευρωπαϊκό θέμα ενώ οι Βρυξέλλες παραμένουν εντός εκτός και επί τα αυτά και στο Κυπριακό.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter