Το εμπόριο εκπέμπει sos

Το εμπόριο εκπέμπει sos

Ωρολογιακή βόμβα έτοιμη να εκραγεί οι μεταχρονολογημένες επιταγές, όπως τονίζουν οι εκπρόσωποι του κλάδου που ζητούν άμεση και ουσιαστική στήριξη.

Τη Μεγάλη Τετάρτη 28 Απριλίου οι εκπρόσωποι του εμπορίου προχώρησαν σε μια ασυνήθιστη κίνηση: κάλεσαν σε συνέντευξη Τύπου για να εκπέμψουν ένα δραματικό SOS.

Μιλώντας για «μηνύματα απελπισίας και απόγνωσης που λαμβάνουμε από τους συναδέλφους μας από όλη την Ελλάδα», ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Γιώργος Καρανίκας τόνισε ότι ο αποκλεισμός του κλάδου από ένα στοχευμένο πρόγραμμα επανεκκίνησης, μολονότι αυτό ζητείται από τον Ιανουάριο, εγείρει τον κίνδυνο για ένα τεράστιο κύμα λουκέτων και για τον κλονισμό της συναλλακτικής αξιοπιστίας λόγω του προβλήματος των μεταχρονολογημένων επιταγών.

Στόχος της συνέντευξης στην οποία, εκτός του Γ. Καρανίκα, συμμετείχαν οι πρόεδροι των τριών μεγαλύτερων εμπορικών συλλόγων της χώρας, της Αθήνας Σταύρος Καφούνης, του Πειραιά Θεόδωρος Καπράλος και της Θεσσαλονίκης Παντελής Φιλιππίδης, ήταν να «βροντοφωνάξουν» για την ανάγκη στήριξης της επανεκκίνησης του εμπορίου με ένα πρόγραμμα που θα βοηθήσει να αντιμετωπιστεί το οξύτατο πρόβλημα της ρευστότητας και των μεταχρονολογημένων επιταγών ενός εξαμήνου των οποίων οι αναστολές λήγουν μέσα στον Μάιο.

Το πρόγραμμα αυτό είχε ζητηθεί για πρώτη φορά από την ΕΣΕΕ με επιστολή της προς το υπουργείο Ανάπτυξης τον περασμένο Ιανουάριο, με σκοπό τότε τη στήριξη των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων. Ζητήθηκε ξανά στις 4 Μαρτίου με σκοπό την παροχή κεφαλαίου κίνησης για αγορά εμπορευμάτων ενόψει επανεκκίνησης, αλλά ακόμη δεν έχει δοθεί κι ας υπάρχουν κλάδοι του εμπορίου (κοσμήματα – ρολόγια, καλλυντικά, ένδυση – υπόδηση) με πτώση τζίρου άνω του 30%.

Οι κυβερνητικές παλινωδίες με τα lockdowns

Πώς όμως έχει προκύψει ο κίνδυνος ναυαγίου κατά την επανεκκίνηση του εμπορίου; Οπως το εξήγησαν οι εκπρόσωποι του εμπορικού κόσμου, προέκυψε ως συνέπεια του γεγονότος ότι η ελληνική κυβέρνηση, ακολουθώντας τις ευρωπαϊκές, εξέπεμπε όλο το φθινόπωρο το μήνυμα ότι η αγορά δεν θα έκλεινε ξανά γιατί δεν θα το άντεχε η οικονομία.

Οπότε στις αρχές του φθινοπώρου οι επιχειρήσεις χονδρεμπορίου έκαναν κανονικά πωλήσεις και αποστολές και τα καταστήματα λιανικής τροφοδοτήθηκαν γιατί περίμεναν ότι θα δουλέψουν. Καθώς όμως σε αντίθεση με την υπόλοιπη Ευρώπη το ελληνικό lockdown κράτησε πέντε μήνες, οι επιχειρήσεις δεν μπόρεσαν να διαθέσουν το χειμερινό τους εμπόρευμα, οπότε το εμπόριο καλείται σήμερα να κάνει την επανεκκίνηση:

• Με το λιανεμπόριο να έχει μεγάλα αδιάθετα στοκ που δημιουργούν έναν «βραχνά ρευστότητας», με την έννοια ότι πολλές εμπορικές επιχειρήσεις έχουν αποθέματα υψηλής αξίας αλλά επειδή δεν έκαναν πωλήσεις επί έξι μήνες στερούνται ρευστότητας για να χρηματοδοτήσουν την επανεκκίνηση και να πληρώσουν επιταγές.

• Με το χονδρικό εμπόριο που είναι ο τροφοδότης όλων των καταστημάτων, αλλά δεν έχει στηριχτεί με μέτρα παρόλο που έκοψε τιμολόγια –που δεν έχουν πληρωθεί– και έδωσε εμπόρευμα στην έναρξη της χειμερινής περιόδου, κατά συνέπεια δεν εμφάνισε πτώση τζίρου κάτω του 20%, να έχει στα συρτάρια του τις συσσωρευμένες επιταγές ενός εξαμήνου που το λιανεμπόριο δεν έχει ρευστότητα να τις πληρώσει αλλά και το χονδρεμπόριο δεν μπορεί να τις χρησιμοποιήσει για να καλύψει τις ανάγκες και τις οφειλές του. Οι μεταχρονολογημένες επιταγές ενός εξαμήνου που η αναστολή τους λήγει τον Μάιο, σε συνδυασμό με την έλλειψη ρευστότητας των εμπορικών επιχειρήσεων, δημιουργούν μια ωρολογιακή βόμβα που αν «σκάσει», θα επηρεάσει όλη την αλυσίδα του εμπορίου και ευρύτερα το σύνολο της οικονομίας.

«Μετά τον Μάιο θα είναι αργά»

Με δεδομένο, συν τοις άλλοις, ότι η κατανάλωση παραμένει υποτονική – ενδεικτικά ο πασχαλινός τζίρος ήταν φέτος 30% κάτω σε σχέση με το 2019–, οι εμπορικές ενώσεις εκτιμούν ότι θα χρειαστεί ένα εξάμηνο μέχρι να «πάρει μπροστά» το εμπόριο.

«Χρειάζεται επειγόντως ένα πρόγραμμα για την επανεκκίνηση του εμπορίου και μάλιστα μέσα στον Μάιο, γιατί μετά θα είναι αργά» δήλωσε ο Στ. Καφούνης, που ανέλαβε να παρουσιάσει τις βασικές γραμμές του σχεδίου στήριξης που έχει καταθέσει ο κλάδος ως πρότασή του στο υπουργείο Ανάπτυξης. Κατά τον Στ. Καφούνη, με ένα πρόγραμμα εκτιμώμενου κόστους 300 εκατ. ευρώ, που μπορεί να το αντέξει το δημόσιο ταμείο και με προτεινόμενα κριτήρια την εποχικότητα, την πτώση του τζίρου και τους «κόφτες» που θα αποκλείσουν αφενός όσες επιχειρήσεις είχαν πρόσβαση σε τραπεζικό δανεισμό, αφετέρου την παροχή υψηλών επιχορηγήσεων σε λίγους «μεγάλους», είναι δυνατό να γίνει δίκαιη μοιρασιά της ζημίας και να πάνε λίγα χρήματα σε πολλούς ώστε να σωθούν οι 230.000 εμπορικές επιχειρήσεις που έχουν πληρώσει το μάρμαρο της πανδημίας.

«Θέλει η κυβέρνηση 100.000 λουκέτα;»

«Εμάς τους εμπόρους κατά καιρούς μας αποκαλούν ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας. Ομως έπειτα από δέκα χρόνια κρίσης, επτά μήνες απραξίας και τρια lockdowns οι δυνάμεις μας έχουν εξαντληθεί – στη Θεσσαλονίκη έχουμε ήδη 17 λουκέτα στον πιο εμπορικό δρόμο, στην Τσιμισκή» είπε, δίνοντας ανάγλυφα την εικόνα της απόγνωσης του κλάδου ο πρόεδρος των εμπόρων της Θεσσαλονίκης Παντ. Φιλιππίδης.

«Βρισκόμαστε σε ένα αδιέξοδο με πάρα πολλά χρέη που δεν αποπληρώνονται με μεταθέσεις πληρωμών για 70 και 130 μέρες και αν δεν ληφθούν αμέσως μέτρα η αγορά θα βρεθεί σε πολύ δύσκολη θέση μέσα στο καλοκαίρι». Ενθυμούμενος στη συνέχεια τη ρητορική κάποιων κυβερνητικών στελεχών περί διάκρισης βιώσιμων και μη βιώσιμων επιχειρήσεων, ο Παντ. Φιλιππίδης επέμεινε ότι «πρέπει οπωσδήποτε να δοθεί οικονομική ενίσχυση στις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις, εκτός και αν θέλουμε να έχουμε 100.000 λουκέτα στο τέλος της συγκεκριμένης πανδημίας». «Φοβάμαι ότι μπορεί να υπάρχει και μια πολιτική που να μη θέλει τις πολύ μικρές επιχειρήσεις και αυτό καλό είναι να το δούμε» κατέληξε.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter