Το Πρακτορείο ΠΡΟ – ΠΟ χαλάει τα σχέδια για την υποψηφιότητα Ζαγοράκη

Το Πρακτορείο ΠΡΟ – ΠΟ χαλάει τα σχέδια για την υποψηφιότητα Ζαγοράκη

H υποψηφιότητα Ζαγοράκη για την προεδρία της ΕΠΟ προωθήθηκε, σε σημείο παρεξήγησης, κατά παράβαση των κανονισμών του ποδοσφαίρου, από την κυβέρνηση του Κ. Μητσοτάκη και ιδίως από τον υφυπουργό αθλητισμού Λ. Αυγενάκη, για λόγους που δεν έχουν κρύψει από την πρώτη ημέρα της διακυβέρνησης τους. Υπάρχει σαφής ανάμειξη της πολιτικής στο ποδόσφαιρο, αφενός με την επιβολή της υποψηφιότητας αυτής από την κυβέρνηση, και αφετέρου από την ιδιότητα του Θ. Ζαγοράκη καθεαυτή, ο οποίος είναι πολιτικός, ευρωβουλευτής, μέλος της Ν. Δημοκρατίας, ενταγμένος στην ευρωομάδα της και ενταγμένος στην ευρωομάδα του κεντροδεξιού Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (EPP).

Από την άλλη μεριά βέβαια, οι άλλες υποψηφιότητες που προωθήθηκαν και «κάηκαν» για τον «άλφα ή τον βήτα λόγο», είχαν κι αυτές ένα αντίστοιχο πρόβλημα. Ήταν υποψηφιότητες «ματιασμένες», δηλαδή που επιβλήθηκαν από συγκεκριμένες ΠΑΕ και συγκεκριμένα συμφέροντα. Υπήρξε βέβαια και μία υποψηφιότητα της τελευταίας στιγμής (του προέδρου της ΕΠΣ Βοιωτίας Κ. Νίκα), την οποία προώθησαν οι ΠΑΕ που ελέγχουν το εκλογικό σώμα, ρίχνοντας ένα ακόμα φύλλο χαρτί πάνω στην ποδοσφαιρική τσόχα που παίζεται αυτό το σκληρό πόκερ. Με λίγα λόγια, πρόκειται για τις πιο απροκάλυπτα πολιτικοποιημένες, εξαρτημένες, επηρεασμένες και τελικά «ματιασμένες» εκλογές στην ΕΠΟ, όλων των εποχών.

Θα αναρωτηθεί κανείς «και η FIFA δεν τα βλέπει αυτά;». Πρέπει να πούμε κάτι σε ανύποπτο χρόνο, απλώς για να καταγραφεί: Η FIFA αν κρίνει ότι πρέπει να μιλήσει, μιλάει πάντοτε τελευταία και σίγουρα μετά τη διενέργεια «ματιασμένων» εκλογών. Το καταστατικό της, στο άρθρο 19 παρ. 2 προβλέπει ότι οι εκλογές στις ποδοσφαιρικές ομοσπονδίες πρέπει να γίνονται ελεύθερα και χωρίς καμία απολύτως επιρροή από οποιοδήποτε τρίτο μέρος, είτε αυτή είναι η κυβέρνηση ή κάποιος κυβερνητικός αξιωματούχος, είτε είναι κάποιες ΠΑΕ ή άλλος ιδιώτης. Αν ένας τρίτος αντικειμενικός παρατηρητής έβλεπε και άκουγε αυτά που γίνονται στην ποδοσφαιρική Ελλάδα τις τελευταίες ώρες, ημέρες, μήνες, χρόνια και δεκαετίες κι αν εφαρμόσει «by the book» τα καταστατικά και τους κανονισμούς του ποδοσφαίρου, τότε σε καμία περίπτωση δεν θα αναγνώριζε το αποτέλεσμα των εκλογών της ΕΠΟ που θα γίνουν (;) στις 27 Μαρτίου. Γιατί; Διότι έχει συμβεί ήδη της επιρροής το… κάγκελο. Είναι τέτοιος ο εγωισμός που ξεχειλίσει μεταξύ των εμπλεκόμενων κυβερνητικών και ποδοσφαιρικών παραγόντων, που δεν τη κρύβουν κιόλας! «Η υποψηφιότητα αυτή (του Θ. Ζαγοράκη) ήρθε επειδή δουλέψαμε σωστά, κάτω από τα ραντάρ των ΜΜΕ. Κανείς στο παρελθόν δεν κατάφερε κάτι αντίστοιχο», δήλωσε με περισσή αφέλεια προ ημερών ο Αυγενάκης. Αρα τι μας λέει εδώ ο υφυπουργός; Οτι η υποψηφιότητα Ζαγοράκη είναι κυβερνητική πολιτική!

Κώλυμα

Ωστόσο η Εκλογική Επιτροπή της ΕΠΟ θα συνεδριάσει την προσεχή Κυριακή και βάσει του καταστατικού της πρέπει να μην ανακηρύξει υποψήφιο τον Θοδωρή Ζαγοράκη, λόγω ασυμβίβαστου! Ο αρχηγός της Εθνικής Ομάδας του 2004 έχει στο όνομα του δύο Πρακτορεία ΠΡΟ-ΠΟ κι αυτό αποτελεί κώλυμα προκειμένου να είναι υποψήφιος, όπως αναφέρεται στο Παράρτημα Α άρθρο 1 και 5 του καταστατικού της ΕΠΟ.

Ο Θ. Ζαγοράκης με την υποβολή της υποψηφιότητας κατέθεσε και υπεύθυνη δήλωση ότι δεν έχει κανένα κώλυμα, απέκρυψε δηλαδή το παραπάνω ασυμβίβαστο του καταστατικού της ΕΠΟ…

Ας πάμε τώρα και στην Ολιστική μελέτη που συνέταξαν η FIFA και η UEFA για το ελληνικό ποδόσφαιρο και όλοι κόπτονται για το ποιος θα την πρωτοεφαρμόσει. Σε αυτήν σημειώνεται ότι οι υποψήφιοι για αιρετές θέσεις θα πρέπει να υπόκεινται σε διαφανείς ελέγχους επιλεξιμότητας για να διασφαλίζεται ότι δεν θα υπάρχουν ασυμβίβαστα κατά την άσκηση των καθηκόντων τους, αν εκλεγούν. Οι έλεγχοι επιλεξιμότητας θα πρέπει να διενεργούνται από την Εκλογική Επιτροπή και περιλαμβάνουν διαδικασία εξέτασης (δηλαδή θα πρέπει να ερωτηθεί σχετικά την Κυριακή ο Ζαγοράκης, αφού δεν αποκάλυψε ο ίδιος το ασυμβίβαστο) και αυτο-αποκάλυψης των ασυμβίβαστων των υποψηφίων. Τα αποτελέσματα των ελέγχων επιλεξιμότητας θα πρέπει να κοινοποιούνται αρκετά νωρίτερα, σε εύθετο χρόνο πριν από τις εκλογές.

Να μην ξεχνάμε βέβαια ότι για τις εκλογές ΕΠΟ στην ολιστική μελέτη αναφέρεται επίσης ότι «στο καταστατικό τους, οι εθνικές ομοσπονδίες πρέπει να προβλέπουν μια δημοκρατική διαδικασία που να διασφαλίζει ότι το εκτελεστικό τους όργανο εκλέγεται ελεύθερα και ότι τα άλλα όργανα τους εκλέγονται ή διορίζονται με εντελώς ανεξάρτητο τρόπο»!

Συμπέρασμα:

1. Οι εκλογές θα πρέπει να διενεργηθούν βάσει του καταστατικού της ΕΠΟ, αφού αυτό προβλέπει το καταστατικό της (και των διεθνών ποδοσφαιρικών αρχών), εξάλλου αυτό προβλέπει και ο αθλητικός νόμος.

2. Εν όψει αυτού του δεδομένου, τα κριτήρια επιλεξιμότητας και τα ασυμβίβαστα των υποψήφιων, είναι αυτά που προβλέπονται στο καταστατικό της ΕΠΟ. Στην προκειμένη περίπτωση η κατοχή Πρακτορείου ΠΡΟ-ΠΟ δεν συμβιβάζεται με την ιδιότητα του μέλους του σωματείου Καρδίας Καβάλας (εκεί είναι μέλος ο Θ. Ζαγοράκης) και με την ιδιότητα του υποψήφιου προέδρου της ΕΠΟ.

3. Όπως αναφέρουν αξιωματούχοι των διεθνών ποδοσφαιρικών αρχών, υπάρχουν και αποφάσεις του CAS που προβλέπουν ότι τα κριτήρια επιλεξιμότητας («eligibility criteria» στη «δική του γλώσσα») είναι αυτά που προβλέπονται στο καταστατικό και τους κανονισμούς μίας ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας και όχι στους νόμους των κρατών που δεν έχουν ενσωματωθεί στους κανονισμούς.

Οι ευθύνες

Η Εκλογική Επιτροπή της ΕΠΟ, σύμφωνα με το άρθρο 4 του Κώδικα Αρχαιρεσιών της, είναι υπεύθυνη μεταξύ άλλων για τον έλεγχο (και όχι την απλή… ανάγνωση όπως ψιθυρίζουν κάποιοι «καλοθελητές») των δικαιολογητικών των υποψηφίων και την ανακήρυξη τους προς εκλογή. Δεδομένου όμως του ξεκάθαρου κωλύματος – ασυμβίβαστου Ζαγοράκη, η Εκλογική Επιτροπή οφείλει αυτεπαγγέλτως να μην τον ανακηρύξει υποψήφιο. Αν παραβεί το καθήκον της αυτό, τα μέλη της θα φέρουν όλες τις ευθύνες σύμφωνα με το νόμο και κανείς δεν μπορεί να προβλέψει αυτή τη στιγμή, ποιες μπορεί αυτές να είναι και πόσο μπορεί «να τους κοστίσουν». Γιατί αν περιμένει κανείς να βρεθεί κάποιος να προσφύγει στο Διαιτητικό Δικαστήριο της ΕΠΟ, εντός 48 ωρών όπως λέει ο κανονισμός, κατά της ανακήρυξης της παράτυπης υποψηφιότητας Ζαγοράκη, θα περιμένει πολύ, γιατί απ’ ότι φαίνεται «όλοι είναι στο κόλπο». Φυσικά όμως, ο καθένας έχοντας το δικό του σκοπό…

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter