Το Ταμείο Ανάκαμψης, ο ΣΥΡΙΖΑ και η επανεμφάνιση Τσακαλώτου

Το Ταμείο Ανάκαμψης, ο ΣΥΡΙΖΑ και η επανεμφάνιση Τσακαλώτου

Ο Αλέξης Τσίπρας θα παρουσιάσει στις 18:00 την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία για το περίφημο Ταμείο Ανάκαμψης. 

Θα έχει μάλιστα δίπλα του τον Ευκλείδη Τσακαλώτο και τον Γιώργο Σταθάκη. Ο τελευταίος είναι και ο υπεύθυνος των προγραμματικών θέσεων του ΣΥΡΙΖΑ συνεπώς έχει κάθε λόγο να βρεθεί στο πλάι του Προέδρου. Η παρουσία όμως του Ευκλείδη Τσακαλώτου ήταν έκπληξη για κάποιους. Για εκείνους που μετά την ανάληψη του τομέα ευθύνης της Οικονομίας από την Έφη Αχτσιόγλου, πίστεψαν ότι ο άλλοτε ΥΠΟΙΚ βγήκε ή τον έβγαλε ο Αλέξης Τσίπρας σε σύνταξη. 

Ο πρόεδρος όμως δεν αρέσκεται ούτε στις αποστρατείες ούτε στις προγραφές. Άλλωστε  έχει πει στο παρελθόν και φρόντισε να το επαναλάβει προ ημερών στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών ότι το λεγόμενο «cash buffer», το «μαξιλάρι ασφαλείας» στην ημεδαπή και η ρύθμιση του ελληνικού χρέους (με τίμημα βέβαια το τρίτο μνημόνιο) επιτρέπουν σήμερα τη χώρα να μένει όρθια μέσα στην πανδημία και μετά από ένα χρόνο σκληρά περιοριστικά μέτρα. Και φυσικά ουδείς μπορεί να διαφωνήσει με αυτό.   

Στο πλάι του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ στην εκδήλωση θα είναι και ο πρύτανης του Παν. Ιωαννίνων Αλμπάνης Τριαντάφυλλος, ο Περιφερειάρχης Κρήτης Αρναουτάκης Σταύρος, ο επικεφαλής της Διεύθυνσης για τις δραστηριότητες της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων σε Ελλάδα και Κύπρο Καλτσάς Γιάννης, η Διευθύντρια Περιβαλλοντικής Πολιτικής του WWF Νάντσου Θεοδότα, η συνεργαζόμενη καθηγήτρια με το Πανεπιστήμιο Columbia και ερευνήτρια στο Ινστιτούτο Διαστημικών Μελετών Goddard της NASA Ρωμανού Νατάσα και ο γενικός Διευθυντής της Ένωσης Εταιρειών Κινητής Τηλεφωνίας Στεφανόπουλος Γιώργος

Πέρα όμως από την ανθρωπογεωγραφία που εκ των πραγμάτων έχει τη σημασία της και τη σημειολογία της η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για τα κονδύλια του Ταμείου Ανάπτυξης εδράζεται σε 5 άξονες: τη Δίκαιη Πράσινη μετάβαση με την κοινωνία μαζί, τον Ψηφιακό Μετασχηματισμό, τον μετασχηματισμό του παραγωγικού μοντέλου, την ενίσχυση της εργασίας, την ενδυνάμωση μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων και αυτοαπασχολουμένων και την κοινωνική συνοχή και ανθεκτικότητα και την περιφερειακή Συνοχή – Αναζωογόνηση πόλεων και υπαίθρου.

Αν σε κάτι αξίζει να σταθεί κανείς είναι η αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου. Αφενός διότι η περίφημη «Πράσινη Ανάπτυξη» αποτελεί Ευρωπαϊκή ντιρεκτίβα και όποιος έχει το πορτοφόλι έχει και τον τελικό λόγο. Τα ίδια ισχύουν και για τον ψηφιακό μετασχηματισμό. Ωστόσο η αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου της χώρας είναι ένας πολύ φιλόδοξος στόχος και δεν περιλαμβάνεται στην αντίστοιχη κυβερνητική πρόταση. Συνεπώς αναμένονται με ενδιαφέρον οι σχετικές προτάσεις. 

Για την προσπάθεια της Κουμουνδούρου να επανασυστηθεί με την μικρομεσαία παραγωγικότητα λίγα πράγματα μπορεί να πει κανείς.

Το αντιΣΥΡΙΖΑ μέτωπο και η φορολογία έβαλαν δύσκολα τα προηγούμενα χρόνια. Τώρα τα στελέχη της Κουμουνδούρου και κυρίως ο Αλέξης Τσίπρας καταβάλουν μεγάλη προσπάθεια να ξαναβάλουν το τρένο στις ράγες με τελικό προορισμό τη διαπίστωση ότι δεν νοείται  ανάπτυξη της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας χωρίς ταυτόχρονη ανάπτυξη της κοινωνίας και το αντίθετο. Το αν θα τα καταφέρουν είναι ένα στοίχημα.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter