Τράπεζα Πειραιώς: Το μάρμαρο θα πληρώσουν πάλι οι φορολογούμενοι

Τράπεζα Πειραιώς: Το μάρμαρο θα πληρώσουν πάλι οι φορολογούμενοι

Εξαιρετικό δείγμα ληστρικού καπιταλισμού τα δάνεια της Πειραιώς στον Λογοθέτη και η επικείμενη αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου.

Την Τετάρτη 7 Απριλίου στην έκτακτη γενική συνέλευση μετόχων της Τράπεζας Πειραιώς, που έδωσε το πράσινο φως για τη ληστρική ΑΜΚ σε βάρος του δημοσίου και των μικρομετόχων, o πρόεδρος της Ενωσης Ελλήνων Επενδυτών Γιάννης Κυριακόπουλος εγκάλεσε για μία ακόμη φορά τη διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς ως προς την άρνησή της να ασκήσει διώξεις σε βάρος των πρώην στελεχών της για την υπόθεση των δανείων του ομίλου Libra.

«Πώς η διοίκηση εμφανίζεται πρόθυμη να διαγράψει την περιουσία των μετόχων της τράπεζας αφού δεν έδωσε συνέχεια στις ποινικές διώξεις σε βάρος των στελεχών της που είχαν ασκηθεί τον Αύγουστο του 2019 και δεν διεκδίκησε από αυτούς αποζημιώσεις για τις ζημιές που προκάλεσαν;» αναρωτήθηκε.

Στον πρόεδρο της Ενωσης Ελλήνων Επενδυτών ο νομικός σύμβουλος της τράπεζας απάντησε με μια υπεκφυγή, αρνούμενος περίπου την ύπαρξη ζημιών. Η ζημία όμως που έχει γράψει η Πειραιώς από την υπόθεση των δανείων Libra ξεπερνά το 1 δισ. ευρώ και θα καλυφθεί με την εξαΰλωση των χρημάτων του δημοσίου και των μικρομετόχων.

Η ιστορία με τα δάνεια του ομίλου Libra

Τι αφορά όμως η υπόθεση των δανείων του ομίλου Libra, που στο ξεδίπλωμα κάποιων κρίσιμων πτυχών της είχε πρωτοστατήσει με αποκαλυπτικά ρεπορτάζ το Documento;

Η ιστορία αφορά την πώληση από την Τράπεζα Πειραιώς ενός τεράστιου πακέτου δανείων προς εταιρείες συμφερόντων Λογοθέτη, το οποίο περιλάμβανε ναυτιλιακά δάνεια ύψους 1,1 δισ. ευρώ, τα οποία είχαν χορηγηθεί από τη Marfin Egnatia Bank, προσωπικά δάνεια 30 εκατ. ευρώ που η Πειραιώς είχε χορηγήσει σε μεγαλοστελέχη της για να συμμετάσχουν στην ΑΜΚ του 2015 αλλά ένα μέρος τους κατέληξε στο εξωτερικό, σε παραβίαση των σε ισχύ τότε capital controls και ένα χαρτοφυλάκιο απαιτήσεων 80 εκατ. ευρώ από εταιρείες ΑΠΕ.

Η συνολική αξία αυτού του δανειακού χαρτοφυλακίου ανερχόταν σε 1,2 δισ. ευρώ, ωστόσο η εταιρεία Libra του εφοπλιστή Λογοθέτη το απέκτησε πληρώνοντας τίμημα μόλις 300 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 200 εκατ. ευρώ ήταν δάνειο από την Πειραιώς. Γα τον λόγο αυτό, η όλη υπόθεση ανέδιδε οσμή σκανδάλου.

Με δυο λόγια, ο Λογοθέτης φαινόταν να έχει προσφέρει τη συνδρομή του στην Πειραιώς εξαφανίζοντας τα μετοχοδάνεια των ανώτατων στελεχών της από το χαρτοφυλάκιό της και σε αντάλλαγμα να παίρνει τα ναυτιλιακά δάνεια της Marfin Egnatia, με έκπτωση κοντά στο 75%, παρότι μερικά τουλάχιστον είχαν εξασφαλίσεις μεγαλύτερες από ό,τι δικαιολογούσε η αποτίμηση του πακέτου στα 300 εκατ. ευρώ και όλα αυτά με μεγάλη ζημία της τράπεζας και του ελληνικού δημοσίου που ήταν ο κύριος μέτοχός της.

Κερδισμένες τέσσερις εφοπλιστικές οικογένειες

Μέσα στο πακέτο αυτό περιλαμβάνονταν δάνεια ύψους 440 εκατ. ευρώ προς τις ελληνικές εφοπλιστικές οικογένειες Λεντούδη, Μαδιά, Λαιμού και στον εφοπλιστικό όμιλο Τσάκου, τα οποία ο Λογοθέτης πούλησε κατόπιν πίσω στις τέσσερις εφοπλιστικές οικογένειες με μέση έκπτωση 85% επί της δανειακής αρχικής απαίτησης, αποκομίζοντας από τις συναλλαγές αυτές 65 εκατ. ευρώ έναντι των 100 εκατ. ευρώ δικών του χρημάτων που είχε δώσει στην Πειραιώς για την αγορά του πακέτου.

Επαψε όμως να εξυπηρετεί το δάνειο των 200 εκατ. ευρώ που είχε λάβει από την Τράπεζα Πειραιώς για να καλύψει το υπόλοιπο του τιμήματος.

Και έτσι, τον περασμένο Ιανουάριο η Τράπεζα Πειραιώς αποφάσισε να βγάλει το χαρτοφυλάκιο των δανείων Λογοθέτη, συνολικού ανεξόφλητου υπολοίπου 420 εκατ. ευρώ, στο σφυρί.

Η κατάληξη: την περασμένη εβδομάδα –και αφού είχε δοθεί η έγκριση για την ΑΜΚ διότι η διοίκηση της τράπεζας ήθελε να αποφύγει την ανακίνηση της υπόθεσης των δανείων Libra όσο ήταν ανοιχτή η σύγκρουση με τον ΣΥΡΙΖΑ και τους μικρομετόχους– έγινε πλέον γνωστό ότι η Πειραιώς έλαβε δύο προσφορές για τα δάνεια Λογοθέτη από funds που επιδιώκουν να τα πάρουν με τιμήματα της τάξης των 78 εκατ. και 72 εκατ. ευρώ, δηλαδή με 80% έκπτωση.

Ποιοι είχαν όφελος και ποιοι έχασαν

Ας δούμε λοιπόν τι ζημία έγραψε η Πειραιώς, ποιος την πληρώνει, ποιοι κέρδισαν και ποιοι έχασαν.

• Ζημία της Πειραιώς: από την υπόθεση των δανείων Libra η Τράπεζα Πειραιώς έγραψε αρχικά ζημία 900 εκατ. ευρώ, πουλώντας ένα πακέτο δανείων ύψους 1,2 δισ. ευρώ στις εταιρείες Λογοθέτη έναντι 300 εκατ. ευρώ με έκπτωση 78% και θα ξαναγράψει ζημία 340 εκατ. ευρώ πουλώντας το χαρτοφυλάκιο των μη εξυπηρετούμενων δανείων Λογοθέτη ύψους 420 εκατ. ευρώ έναντι 78 εκατ. ευρώ, με έκπτωση γύρω στο 80%. Η Πειραιώς συνολικά ζημιώνεται από την υπόθεση των δανείων του ομίλου Libra 1,24 δισ.

• Ωφελημένοι είναι οι εφοπλιστικές οικογένειες Λεντούδη, Μαδιά, Λαιμού και ο εφοπλιστικός όμιλος Τσάκου που εξαγόρασαν τα δάνειά τους από τον όμιλο Libra του Λογοθέτη με μέση έκπτωση 85%, γλιτώνοντας αρκετές δεκάδες χιλιάδες ευρώ, αλλά και κάποιοι άλλοι Ελληνες ή ξένοι εφοπλιστές (με δεδομένο ότι το ναυτιλιακό πακέτο περιλάμβανε άλλα 600 εκατ. δανείων) των οποίων τα ονόματα δεν μάθαμε.

• Χαμένοι είναι οι μικρομέτοχοι της Τράπεζας Πειραιώς και το ελληνικό δημόσιο που με το σχέδιο Μεγάλου και χάρη στην ψήφο του ΤΧΣ θα πληρώσουν τις ζημίες των «κόκκινων» δανείων της, μεταξύ αυτών και τη ζημία των δανείων Λογοθέτη, προκειμένου να μειωθούν δραστικά σε βάθος 12μήνου τα «κόκκινα» δάνεια της τράπεζας που είναι ακόμη στον θεό (δηλαδή στο 35%)!

Η υπόθεση των δανείων Libra σε συνδυασμό με το σχέδιο δημιουργικής λογιστικής της επικείμενης ΑΜΚ της Πειραιώς αξίζουν μια θέση στα οικονομικά εγχειρίδια ως εξαιρετικό παράδειγμα ληστρικού καπιταλισμού, για να δείχνει πώς και με ποιους μηχανισμούς οι Ελληνες φορολογούμενοι πληρώνουν στα χρόνια της κρίσης τις ζημίες των Ελλήνων εφοπλιστών και τραπεζιτών!

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter