Τριάντα δέντρα στην πλατεία Ομονοίας (Video)

Τριάντα δέντρα στην πλατεία Ομονοίας (Video)

Τις τελευταίες δεκαετίες, έχουν γραφτεί τόμοι σελίδων σχετικά με την ατμοσφαιρική ρύπανση και τις βλαβερές επιπτώσεις της στην υγεία των ανθρώπων. Η έρευνα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας πιστοποιεί ότι πρόκειται για έναν από τους μεγαλύτερους κινδύνους μέσω των ρύπων που προέρχονται από οχήματα και τις μεταφορές.

Η Αθήνα δεν ξεφεύγει από τον γενικό κανόνα, καθώς ένα πολύ μεγάλο ποσοστό των ρύπων της (περίπου το 70%), προέρχεται από τα αυτοκίνητα, με τους φυσικούς μηχανισμούς «αναχαίτισης» του φαινομένου να είναι εν πολλοίς ανεπαρκείς, καθώς στο λεκανοπέδιο Αττικής εκλείπουν τα δέντρα, τα οποία λειτουργούν ως φυσικά φίλτρα καθαρισμού του ατμοσφαιρικού αέρα.

Οι άνωθεν διαπιστώσεις δεν μπορεί κανείς να τις χαρακτηρίσει αισιόδοξες, ωστόσο με καινοτόμες πρωτοβουλίες, όπως η δράση της Politis Technologies, μέλος του Ομίλου Πολίτη, στην πλατεία Ομονοίας, μέσα από το πρόγραμμα «Υιοθέτησε την Πόλη σου» του Δήμου Αθηναίων, το κλίμα μπορεί να αντιστραφεί.

Η επιλογή του εν λόγω σημείου μόνο τυχαία δεν ήταν, καθώς στην περιοχή αυτή παρατηρούνται μεγάλες συγκεντρώσεις μικροσωματιδίων, γεγονός που μαζί με τη συνεχή ροή των οχημάτων και το μεγάλο ύψος των κτιρίων, οδηγούν στον εγκλωβισμό της ρύπανσης, μειώνοντας κατά πολύ μεγάλο ποσοστό την ποιότητα της ατμόσφαιρας για τους εργαζόμενους και τους επισκέπτες της περιοχής.

Καινοτόμες δράσεις για τη μείωση των ρύπων

Μέσω της συνεργασίας της με την ολλανδική εταιρεία Mark Climate Technology, η Politis Technologies τοποθέτησε τέσσερα καινοτόμα συστήματα μείωσης ρύπων πάνω σε στύλους (τα ειδικά φίλτρα «Pamares», τα οποία μπορούν να δεσμεύουν αιωρούμενα μικροσωματίδια.

Τα Pamares διαθέτουν πατενταρισμένη τεχνολογία, χαμηλή κατανάλωση και είναι απολύτως ασφαλή για ανθρώπους και ζώα. Παράλληλα, αξίζει να σημειωθεί ότι η λειτουργία τους είναι αθόρυβη.

Σύμφωνα με επιστημονικές μελέτες,  δέντρα με διάμετρο 300-450 χιλιοστών δεσμεύουν 140 γραμμάρια αιωρούμενων μικροσωματιδίων. Η Pamares δεσμεύσει 3 γραμμάρια αντίστοιχων ρύπων ανά ημέρα, εν ολίγοις έχει την ίδια αποτελεσματικότητα με 7,5 ώριμα δέντρα.

Τοποθετώντας τέσσερις συσκευές Pamares περιμετρικά της πλατείας Ομονοίας, ουσιαστικά εξασφαλίστηκε δράση αντίστοιχη με 30 ώριμα δέντρα για τον καθαρισμό της ατμόσφαιρας.

Πρόκειται για ένα σύστημα που χρησιμοποιείται σε πολλές πόλεις παγκοσμίως, ιδίως σε περιοχές ιδιαίτερα επιβαρυμένες από την ατμοσφαιρική ρύπανση. Έχοντας παρατηρήσει τα οφέλη που προκύπτουν από την εν λόγω συσκευή, ο Όμιλος Πολίτη κάνει το πρώτο βήμα ούτως ώστε να εξασφαλιστεί ένα καλύτερο περιβάλλον για όλους και ένα βιώσιμο μέλλον.

Μάλιστα, η εταιρεία εκφράζει την ελπίδα της για την επιτυχία της εν λόγω πρωτοβουλίας, η οποία μπορεί να αποτελέσει το πρώτο βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter