Τόλκιν, μαύροι καουμπόις και το όσκαρ του Κέισι Άφλεκ

Τόλκιν, μαύροι καουμπόις και το όσκαρ του Κέισι Άφλεκ
Πηγή φωτογραφίας: imdb.com

Τρεις προτάσεις με το συνήθη πλουραλισμό των ειδών αλλά και με την διαπίστωση ότι κάθε μια από αυτές έχει ειδική αξία για αρκετούς κινηματογραφόφιλους.

Concrete cowboy

Αστικό γουέστερν ή οικογενειακό δράμα; Τίποτε από τα δύο ή μάλλον και τα δύο μαζί. Ένα διαφορετικό αντιρατσιστικό δράμα (το σενάριο διαθέτει ιστορικές αποχρώσεις καθώς έρχεται να διορθώσει τις «αδικίες του Χόλιγουντ» γύρω από την αντιμετώπιση των μαύρων καουμπόις στα δημοφιλή γουέστερν) είναι το απρόσμενα χαμηλότονο και αρκετά λυρικό «Concrete cowboy» με πρωταγωνιστή τον Ίντρις Αλμπα. Στον «Καουμπόι της ασφάλτου» όπως αποδόθηκε στα ελληνικά ο τίτλος του φιλμ, ο αφροαμερικανός σταρ -ο οποίος για να μην ξεχνιόμαστε είναι η πρώτη επιλογή των παραγωγών του Τζέιμς Μποντ αν κάποτε ο ήρωας τους αλλάξει χρώμα- είναι ένα μέλος της μαύρης κοινότητας που ζει στην Φλέτσερ Στριτ της Φιλαδέλφειας και έχουν υπό την ευθύνη τους την φροντίδα των στάβλων της πόλης. Η αναχρονιστική τούτη συνθήκη ενισχύεται θαυμάσια με μερικές υπέροχες σκηνές όπου ιππείς και άλογα προχωρούν δίπλα στα αυτοκίνητα της εξαντλητικής μεγαλούπολης. Το σκόπιμα ράθυμο σκηνοθετικό στυλ τονίζει την διαφορά του χτες με το σήμερα, οδηγώντας σε συμπεράσματα για το μελαγχολικό ρομαντισμό ενός κόσμου που σβήνει προκειμένου να αντικατασταθεί από την κουλτούρα της παγκοσμιοποίησης, της βίαιης ανοικοδόμησης και της ξέφρενης ταχύτητας. Η ιστορία ενηλικίωσης (ο έφηβος γιος του ήρωα οδηγείται από την μητέρα του με το ζόρι να περάσει το καλοκαίρι δίπλα στον πατέρα του τον οποίο έχει πολύ καιρό να δει) ακόμη κι αν δεν ξεπερνά τις προφανείς ανατροπές, έχει μια ειλικρίνεια που σε κερδίζει και προσθέτει επιπλέον πόντους στην γοητεία της απρόσμενης φιλμικής έκπληξης που αποτελεί σκηνοθετικό ντεμπούτο του Ρίκι Στάουμπ.

Το φιλμ προβάλλεται στο Netflix

Tolkien

Αποσπασματική ιστορία από τη ζωή του συγγραφέα που οραματίστηκε τον κόσμο των χόμπιτ και του «Άρχοντα των δαχτυλιδιών» με έμφαση στα νεανικά χρόνια του βρετανού. Ξεκινώντας από την ατυχία της απώλειας και των δύο γονιών του πριν ακόμη ενηλικιωθεί, ο Τόλκιν βίωσε από μικρός την ανασφάλεια και την μοναξιά. Η μόνη του παρηγοριά ήταν η μεγάλη του φαντασία που του επέτρεπε να το «σκάει» σε παραμυθένιους κόσμους. Η ταινία του αμερικανοφινλανδού Ντόμε Καρουκόσκι («Tom of Finland») πατάει σε δύο βασικούς πυλώνες για να αναδειχτεί η εκκεντρική ιδιοφυία του Τόκλιν. Η μία αφορά στην έφεση του στις γλώσσες και την άνεση του να εμπνέεται λέξεις με δάνεια από όλες τις γωνιές του πλανήτη και η δεύτερη σχετίζεται με την καθοριστική φιλία που έκανε στις τελευταίες τάξεις του σχολείου με τους 3 συμμαθητές του και είχε τραγική κατάληξη όταν οδηγήθηκαν στα χαρακώματα του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου. Τον ρόλο του Τόλκιν κρατά ο ικανότατος Νίκολας Χουλτ («Η ευνοούμενη», «The Great»).  Η ταινία προβάλλεται στην Cosmote Tv.

Μια πόλη δίπλα στην θάλασσα

Το Μάντσεστερ του πρωτότυπου τίτλου «Manchester by the sea» δεν αφορά στην φημισμένη πόλη της βορειοδυτικής Αγγλίας αλλά στο ψαροχώρι της αμερικανικής Μασαχουσέτης. Εκεί φτάνει μετά από μακρόχρονη εθελουσία αυτοεξορία ο Λι (Κέισι Άφλεκ) με αφορμή το θάνατο του μεγαλύτερου αδελφού του και αναγκάζεται με βαριά καρδιά να αναλάβει την κηδεμονία του ανήλικου ανιψιού του (Λούκας Χέτζες). Φυσικά το τραυματικό παρελθόν επιστρέφει κι ο Λι θα χρειαστεί και πάλι να το αντιμετωπίσει. Αριστουργηματικό δράμα γύρω από το πένθος, φτιαγμένο με ένα αφτιασίδωτο, ωμό ρεαλισμό που σοκάρει και αποφεύγει τα βαρύγδουπα αισιόδοξα τσιτάτα γύρω από την αξία της ζωής και της ανάγκης συνέχισης της με κάθε τρόπο. Ο Κένεθ Λόνεργκαν («Στηρίξου πλάι μου») φτιάχνει μια λιτή και ουσιαστική όσο ελάχιστα φιλμ ταινία  γύρω από το νόημα της απώλειας, δείχνοντας ότι τα περισσότερα πράγματα στη ζωή δεν είναι τόσο θέμα επιλογής όσο ζήτημα συμφιλίωσης. Εκπληκτικοί και οι δύο πρωταγωνιστές να προτείνονται για το όσκαρ (όπως και η θαυμάσια Μισέλ Γουίλιαμς στην Β κατηγορία γυναικείου ρόλου), με τον Άφλεκ να βγαίνει νικητής και να κερδίζει το μεγάλο έπαθλο απέναντι σε ηθοποιούς όπως ο Ντένζελ Γουάσινγκτον, ο Ράιαν Γκόσλινγκ, ο Άντριου Γκάρφιλντ και ο Βίγκο Μόρτενσεν.  Το φιλμ προβάλλεται στην ERTflix.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter