Υπουργείο Υγείας: Ανακοινώθηκε η επίταξη ιδιωτών γιατρών – Πώς θα γίνει

Υπουργείο Υγείας: Ανακοινώθηκε η επίταξη ιδιωτών γιατρών – Πώς θα γίνει

Σε επίταξη προσωπικών υπηρεσιών ιατρών προέβη το υπουργείο Υγείας, το πρωί της Δευτέρας καθώς η κατάσταση στα νοσοκομεία οδεύει από το κακό στο χειρότερο και η κατάσταση βρίσκεται πλέον εκτός ελέγχου λόγω των σοβαρών ελλείψεων. Το τελεσίγραφο προς του ιδιώτες γιατρούς έληξε το απόγευμα της Παρασκευής, ενώ στη συνέχεια οι συζητήσεις του υπουργού Υγείας με τους προέδρους των Ιατρικών Συλλόγων ήταν άκαρπες.

Ο Υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας επισήμανε: «Το Υπουργείο Υγείας απηύθυνε επί εβδομάδες πρόσκληση – έκκληση προς τους ιδιώτες ιατρούς, για την ενίσχυση των Νοσοκομείων του Ε.Σ.Υ. στο τρίτο σφοδρό κύμα της πανδημίας COVID-19.

Δυστυχώς, πολύ μικρός αριθμός ιδιωτών ιατρών προσήλθε. Τους ευχαριστούμε.

Λαμβάνοντας υπ’ όψιν τις έκτακτες συνθήκες και την επιτακτική ανάγκη περίθαλψης των συνανθρώπων μας, το Υπουργείο Υγείας προβαίνει σε επίταξη προσωπικών υπηρεσιών ιατρών των ειδικοτήτων Παθολόγων, Πνευμονολόγων και Γενικών Ιατρών στην Αττική».

 

Όπως φαίνεται, οι απειλές της κυβέρνησης και του υπουργείου Υγείας για «επιστράτευση»  και οι προτροπές του Γιώργου Πατούλη, δεν έπεισαν τους ιδιώτες γιατρούς αφού μόλις 61 ανταποκρίθηκαν θετικά στην έκκληση του Βασίλη Κικίλια να ενισχύσουν τις δημόσιες δομές σε μια περίοδο μεγάλων ελλείψεων σε γιατρούς και κόπωσης των μάχιμων συναδέλφων τους του ΕΣΥ. Το πλάνο του υπουργείου ήταν για… 200, δηλαδή καλύφθηκε μόλις κατά 30%! Αυτό ανάγκασε το υπουργείο Υγείας να προχωρήσει σήμερα σε επίταξη.

Πώς θα γίνει η επίταξη

Τα φύλλα πορείας για την «επιστράτευση» των γιατρών ήδη έχουν ετοιμαστεί και επιδίδονται από αστυνομικούς στους γιατρούς που επελέγησαν.

Σ’ αυτά θα αναγράφεται σε ποιο νοσοκομείο οφείλει να παρουσιαστεί ο γιατρός και μέχρι ποια ημερομηνία.

Οι γιατροί που θα λάβουν το ειδικό έγγραφο της επιστράτευσης θα πρέπει επίσης να είναι έμπειροι και σε καλή φυσική κατάσταση για να μπορούν να ανταποκριθούν στον φόρτο εργασίας. Η κατάρτιση της τελικής λίστας και επίδοση των φύλλων επιστράτευσης αναμένεται να υλοποιηθεί εκτός απροόπτου από την ερχόμενη εβδομάδα.

Σύμφωνα με τη σχετική νομοθεσία, το φύλλο της επιστράτευσης θα παραδοθεί από αστυνομικούς στη διεύθυνση που έχουν δηλώσει οι γιατροί στους ιατρικούς συλλόγους που ανήκουν. Επί του εγγράφου θα αναφέρεται το νοσοκομείο που θα πρέπει να παρουσιαστούν καθώς η ώρα και ημερομηνία.

Όπως αναφέρεται σχετικά, η άρνηση παραλαβής του εγγράφου θα επιφέρει κυρώσεις.

Ευθύνες σε κυβέρνηση και Κικίλια από τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο

Από χθες Κυριακή, ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος διαχωρίζει τη θέση του και ουσιαστικά αποδίδει ευθύνες στην κυβέρνηση και το υπουργείο Υγείας στοχοποιώντας τον Κυριάκο Μητσοτάκη ως μόνο υπεύθυνο, ζητώντας συνάντηση μαζί του για την ανυπαρξία σχεδίου.

Σε ανακοίνωση του ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος, από τη μια πλευρά τίθεται στη διάθεση του ΕΣΥ κατά της πανδημίας, αλλά θέτοντας όρους για τη συμμετοχή του, και από την άλλη πλευρά επιχειρεί συνάντηση με τον πρωθυπουργό, παρακάμπτοντας τον υπουργό Υγείας.

Ο ΠΙΣ κατηγορεί τον υπουργό Υγείας για το «αδιέξοδο» στη συνάντηση που είχε το ΔΣ του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου και των προέδρων των Ιατρικών Συλλόγων της χώρας με τον υπουργό Υγείας και υπηρεσιακούς παράγοντες του υπουργείου, ενώ χαρακτηρίζει «προσβλητική» τη συμπεριφορά του. Ταυτόχρονα εξαπολύει δριμεία κριτική στην κυβέρνηση για τους χειρισμούς της στο θέμα της υγειονομικής κρίσης, τονίζοντας ότι «εδώ και μήνες δεν έχουν γίνει μόνιμες προσλήψεις στο ΕΣΥ και στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας».

Το πρωί της Δευτέρας ο Γιώργος Πατούλης βρισκόταν μιλώντας στο ΣΚΑΙ λίγα λεπτά μετά την ανακοίνωση της επιστράτευσης, με μετριοπαθείς δηλώσεις-ευχολόγιο να είναι αυτή η απόφαση που θα κρίνει την μάχη με την πανδημία.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter