Παραπλανά με απειλές ο Σταϊκούρας για την ΑΜΚ της Πειραιώς

Παραπλανά με απειλές ο Σταϊκούρας για την ΑΜΚ της Πειραιώς

Το διπλό αδιέξοδο της τράπεζας παρουσίασε ο Σταϊκούρας στη Βουλή.

Τι νέο ακούσαμε στη συζήτηση της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, η οποία έγινε την Πέμπτη έπειτα από αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ, με αντικείμενο τις εξελίξεις σχετικά με την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου (ΑΜΚ) της Τράπεζας Πειραιώς;

Ακούσαμε για πρώτη φορά τη θέση της κυβέρνησης για την επικείμενη ΑΜΚ της Πειραιώς, που θα εξαϋλώσει τα 3 δισ. ευρώ του δημοσίου και τα χρήματα των μικρομετόχων, αλλά και τη θέση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας που θα λάβει τις τελικές αποφάσεις.

Η θέση της κυβέρνησης λοιπόν, που εκφράστηκε διά στόματος του Χρήστου Σταϊκούρα, είναι πως η επικείμενη ΑΜΚ της Τράπεζας Πειραιώς, ανεξαρτήτως του κόστους της για το δημόσιο και τους μικρομέτοχους, είναι απολύτως αναγκαία επειδή η μεγαλύτερη τράπεζα στην Ελλάδα, η Τράπεζα Πειραιώς, βρίσκεται σε τόσο δραματική κατάσταση που δεν έχει άλλη εναλλακτική.

Η τραγική κατάσταση βάσει των αριθμών

Ο υπουργός Οικονομικών παρουσίασε το διπλό αδιέξοδο στο οποίο βρίσκεται η Τράπεζα Πειραιώς και ανέφερε διάφορα σημαντικά νούμερα. Είπε για παράδειγμα ότι με στοιχεία Δεκεμβρίου 2020 η Τράπεζα Πειραιώς έχει δείκτη μη εξυπηρετούμενων δανείων στο 45%, τον υψηλότερο στην Ελλάδα, και δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας 15,8%, αν όμως επιχειρήσει να μειώσει γρήγορα τα «κόκκινα» δάνειά της, εξήγησε, θα πρέπει να αφαιρέσει 6,5 ποσοστιαίες μονάδες από τον δείκτη αυτόν, άρα θα πέσει κάτω από τις ελάχιστες κεφαλαιακές απαιτήσεις και αν πάλι δεν το επιχειρήσει, θα έχει διαρκώς ζημίες και θα χάσει την πρόσβαση στις αγορές χρήματος και κεφαλαίων.

Ας δούμε πώς καταλήγει το σχετικό απόσπασμα από την ομιλία του Χρ. Σταϊκούρα: «Δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική της κεφαλαιακής ενίσχυσης», καθώς «η μη εξυγίανση του ισολογισμού της τράπεζας θα παγίδευε το πιστωτικό ίδρυμα σε αδυναμία μεγέθυνσης του ισολογισμού της και παραγωγής οργανικών κερδών, εν μέσω ολοένα αυξανόμενων εποπτικών απαιτήσεων και δυσχερούς πρόσβασης στις αγορές χρήματος και κεφαλαίου. Αυτό πιθανότατα θα οδηγούσε σε εφαρμογή μέτρων εξυγίανσης. Και όπως ελπίζω καταλαβαίνουμε όλοι, το κόστος για καταθέτες και δημόσιο από τυχόν εφαρμογή μέτρων εξυγίανσης θα ήταν δυσβάστακτο, ενώ θα προέκυπτε ανεπανόρθωτο πλήγμα στη χρηματοπιστωτική σταθερότητα».

Τι είπε δηλαδή ο υπουργός Οικονομικών με απλά λόγια; Οτι η Τράπεζα Πειραιώς έχει «κόκκινα» τα μισά της δάνεια –αλλά η κυβέρνηση της ΝΔ θεώρησε καλό να αμνηστεύσει τα τραπεζικά στελέχη που έδιναν αυτά τα δάνεια χωρίς εξασφαλίσεις– γι’ αυτό έφτασε σε τόσο οριακό σημείο που απειλείται με μέτρα εξυγίανσης αν δεν κάνει τη ληστρική ΑΜΚ. Μέτρα εξυγίανσης σημαίνει σε απλά ελληνικά «κούρεμα» των καταθέσεων της Τράπεζας Πειραιώς και από εκεί και πέρα τεράστια αναταραχή και στις άλλες ελληνικές τράπεζες, πιθανώς νέα φυγή καταθέσεων και νέα χρηματοπιστωτική κρίση στην Ελλάδα.

Γιατί άφησαν τον Μεγάλου να παραπλανά τον κόσμο;

Το μεγάλο θέμα όμως που ανακύπτει είναι το εξής: αν η Τράπεζα Πειραιώς έχει φτάσει πράγματι στο όριο, όπως υποστηρίζει ο υπουργός Οικονομικών, γιατί επιτρεπόταν στον διοικητή της Χρήστο Μεγάλου μόλις πριν από τέσσερις μήνες να παραπλανά τους επενδυτές διαβεβαιώνοντάς τους ότι η τράπεζα δεν έχει κανένα κεφαλαιακό πρόβλημα και δεν θα προχωρήσει σε κανένα μέτρο κεφαλαιακής ενίσχυσης που θα έχει συνέπεια την αραίωση στην αξία της συμμετοχής των μετόχων;

Με αυτό ακριβώς το σκεπτικό, της παραπλάνησης του επενδυτικού κοινού και των μετόχων, αλλά και της άρνησης της διοίκησης της Πειραιώς να διεκδικήσει με αγωγές τις ζημίες που επέφεραν πράξεις των στελεχών της, ζήτησε στα μέσα της εβδομάδας η Ενωση Ελλήνων Επενδυτών την ανάκληση της ΑΜΚ ή την καταψήφισή της από τον βασικό μέτοχο ΤΧΣ και είχε δίκιο.

Το ΤΧΣ θα υπερψηφίσει τη ληστρική ΑΜΚ

Και το ΤΧΣ τι θα κάνει; Μας το είπε και αυτό στη Βουλή ο πρόεδρός του Ανδρέας Βερύκιος. Το ΤΧΣ θα αγνοήσει τα αιτήματα του ΣΥΡΙΖΑ και της Ενωσης Ελλήνων Επενδυτών που εκπροσωπεί τους μικρομέτοχους της Πειραιώς και θα εγκρίνει την επικείμενη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Πειραιώς.

Κατά τον Ανδρ. Βερύκιο, «το ΤΧΣ υπηρετεί το δημόσιο συμφέρον μεταφέροντας τις τράπεζες στον ιδιωτικό τομέα από όπου προήλθαν». Για τον λόγο αυτό λοιπόν, κατά την επικείμενη ΑΜΚ θα μειώσει τη συμμετοχή του στην Πειραιώς κάτω από το όριο της καταστατικής μειοψηφίας του 33%, προκειμένου να δοθεί κίνητρο στους ιδιώτες να συμμετάσχουν σε αυτήν.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter