Χωρίς ρευστότητα και βιώσιμους όρους η επανεκκίνηση της εστίασης

Χωρίς ρευστότητα και βιώσιμους όρους η επανεκκίνηση της εστίασης
Ανοίγει η εστίαση όχι όμως με βιώσιμες προοπτικές

Όση ικανοποίηση είχαν προκαλέσει την 1η Απριλίου οι κυβερνητικές ανακοινώσεις για το ειδικό κλαδικό πακέτο στήριξης της εστίασης ύψους 330 εκατ. ευρώ, τόση δυσαρέσκεια ίσως και θυμό, προκάλεσαν οι πρωθυπουργικές εξαγγελίες για το άνοιγμα της εστίασης στις 3 Μαΐου, Δευτέρα του Πάσχα. Κι αυτό γιατί οι επιχειρηματίες αντιλήφθηκαν ότι η επιλογή της ημερομηνίας έγινε με σκοπό να γίνει οικονομία στα κρατικά ταμεία και να μην πληρωθούν από το κράτος άλλα μέτρα στήριξης για αναστολή συμβάσεων και μειώσεις ενοικίων στον κλάδο, δεν ελήφθη όμως μέριμνα ώστε να συνοδευτεί από το άνοιγμα της ειδικής πλατφόρμας για τη διάθεση των κονδυλίων του πακέτου που θα στηρίξει με κεφάλαια την επανεκκίνηση της εστίασης.

Τέλη Μαΐου θα δοθεί το πακέτο στήριξης για την επανεκκίνηση

Σύμφωνα με χτεσινές δηλώσεις του Υπουργού Ανάπτυξης Αδ. Γωργιάδη, η πλατφόρμα για τη χρηματοδότηση της εστίασης θα ανοίξει στις 10 Μαΐου και οι εκταμιεύσεις θα αρχίσουν στα τέλη Μαΐου. Το ειδικό κλαδικό πακέτο για την εστίαση των 330 εκατ. ευρώ αφορά μη επιστρεπτέα ενίσχυση που θα δοθεί ως κεφάλαιο κίνησης στο 7% του τζίρου του 2019 κάθε επιχείρησης με μέγιστο ποσό ενίσχυσης τα 100.000 ευρώ ανά ΑΦΜ, υπό τον όρο του ότι είχε μείωση τζίρου 30% το 2020 σε σχέση με το 2019, για την αγορά πρώτων υλών και την κάλυψη άλλων αναγκών κατά τους 2-3 πρώτους μήνες επαναλειτουργίας του κλάδου.

Η καθυστέρηση αυτή ωστόσο σημαίνει ότι οι επιχειρήσεις εστίασης καλούνται να ανοίξουν μετά από έξι μήνες λουκέτου και να λειτουργήσουν για έναν ολόκληρο μήνα, χωρίς καμιά χρηματοδοτική βοήθεια. Με δεδομένο λοιπόν ότι τέσσερις στις δέκα επιχειρήσεις εστίασης δεν διαθέτουν καθόλου ταμειακά διαθέσιμα για να χρηματοδοτήσουν την επανεκκίνηση και να πληρώσουν προμηθευτές, είναι πολύ αμφίβολο, κατά τον πρόεδρο της ΠΟΕΣΕ, Γιώργο Καββαθά, πόσες επιχειρήσεις μπορούν να επανέλθουν σε λειτουργία από τη Δευτέρα του Πάσχα.

Στην Αθήνα οι επιχειρήσεις δεν μπορούν να βγάλουν τραπεζάκια έξω

Επιπρόσθετα του προβλήματος ρευστότητας, υπάρχει κι ένα δεύτερο πρόβλημα, ακόμη πιο σημαντικό, καθώς το πλαίσιο επανεκκίνησης που ανακοινώθηκε από την κυβέρνηση δεν επιτρέπει το άνοιγμα των επιχειρήσεων με όρους βιώσιμης λειτουργίας. Όπως επισημαίνουν με θυμό κύκλοι της εστίασης, η επαναλειτουργία των καταστημάτων μόνον σε εξωτερικούς χώρους, με τέσσερα άτομα ανά τραπέζι και αποστάσεις ανάμεσα στα τραπέζια και με ωράριο ως τις 10.30 το βράδυ, «ενδεχομένως δίνει κάποιες λύσεις στο πρόβλημα της κυβέρνησης με τις συγκεντρώσεις των νέων στις πλατείες, θα οδηγήσει όμως τις επιχειρήσεις σε πολύ χαμηλούς τζίρους». Για το λόγο αυτό οι επιχειρηματίες φοβούνται είναι ότι με το παρόν πλαίσιο επανεκκίνησης θα οδηγηθούν σε ζημιές και σε νέα χρέη που «θα έρθουν να προστεθούν στα συσσωρευμένα χρέη του lock down, για τα οποία η κυβέρνηση δεν έχει δώσει καμία λύση».

Όχι σε άνοιγμα πιο επώδυνο από το lock down

Σε επιστολή του που έστειλε μάλιστα χτες προς τον πρωθυπουργό, ο Κύκλος Επαγγελματιών Εστίασης, μια πρωτοβουλία επιχειρηματιών με έδρα στην Αθήνα, τόνισε ότι υπό τις παρούσες συνθήκες, «το άνοιγμα θα είναι πιο επώδυνο από το lockdown» «γιατί δεν έχετε κανένα σχέδιο», δήλωσε ότι οι περισσότερες επιχειρήσεις εστίασης αδυνατούν όχι μόνο να λειτουργήσουν με λιγοστά τραπεζάκια σε εξωτερικούς χώρους, αλλά και να βγάλουν τραπεζάκια έξω φέτος γιατί «οι περισσότερες έχουν οφειλές για τα τέλη για τα τραπεζοκαθίσματα του 2020 και μάλιστα με 100% προσαύξηση, αφού παρά τα επίμονα αιτήματά τους, ούτε η κυβέρνηση ούτε ο Δήμος της Αθήνας, δέχτηκαν να τις απαλλάξουν από αυτό το οικονομικό βάρος», ζήτησε παράλληλα με τους εξωτερικούς να ανοίξουν και οι εσωτερικοί χώροι με επίδειξη self test από τους πελάτες στη μισή δυναμικότητα από αυτήν που αναγράφεται στην άδεια λειτουργίας, και κυρίως ζήτησε το κάθε κατάστημα να έχει το δικαίωμα της επιλεκτικής αναστολής, αν κρίνει ότι είναι ασύμφορη η λειτουργία μόνο των εξωτερικών χώρων με συνέχιση των μέτρων στήριξης (επίδομα αναστολής) και προς τους εργαζόμενους αλλά και προς τους ιδιοκτήτες.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter